• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kocaeli’de Hayvancılık Sektörü Yüzde 60 Büyüdü

Kocaeli’de Hayvancılık Sektörü Yüzde 60 Büyüdü
Kocaeli'de, hayvancılık sektöründeki destek ve çalışmalar, büyükbaş ile küçükbaş hayvan sayısında yüzde 60'a varan artış olmasını sağladı.

Kocaeli'de, hayvancılık sektöründeki destek ve çalışmalar, büyükbaş ile küçükbaş hayvan sayısında yüzde 60'a varan artış olmasını sağladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hayvancılıkla ilgili hayata geçirdiği çalışmalarla birlikte devlet tarafından sağlanan birçok destek ve teşvik, Kocaeli'deki canlı hayvan sayısının artmasını sağladı. 2010 yılında 68 bin olan büyükbaş hayvan sayısı 2015 yılı itibari ile yaklaşık 133 bin olurken, 46 bin olan küçükbaş hayvan sayısı da 108 bine çıktı.

YÜZDE YÜZ ARTIŞ SAĞLANDI

Türkiye'de hayvan varlığı en yüksek sayısal değerlere 1960- 1980 yılları arasında ulaştı. 1980'li yıllarda ise bütün türlerde hayvan sayısı hızla eğilimi gösterdi. Kocaeli'nde de o yıllarda görülen düşüşün ardından, 2000'li yıllarda hayvan sayısı artmaya başladı. İvme kazanan hayvancılık sayısındaki artış, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kent genelinde sürdürdüğü çalışmalar ve özellikle devlet desteklemeleri, teşvikleri sayesinde gerçekleşti. Öyle ki, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık sayısında yüzde yüzün üzerinde artış sağlandı.

BİLİMSEL VE TEORİK BİLGİLER

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli'ndeki hayvancılık faaliyetlerine Muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşları Daire Başkanlığı Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürlüğü bünyesinde katkı sağlıyor. Bu kapsamda Kocaeli genelinde faaliyet gösteren çiftçilere, hayvancılık kredilerinin alınması, modern hayvancılık tesis projelerinin hayata geçirilmesi, ilimiz şartlarına uygun verimli hayvan ırklarının seçimi gibi birçok konuda çalışmalar yapılıyor. Bilimsel ve teorik yöndeki çalışmalar ile hayvancılık sektöründeki değişimin önünü açılıyor.

BÜYÜK İŞLETMELERİN ÖNÜ AÇILDI

Değişimin önünün açılması ile birlikte hayvancılığın gelişimini engelleyen kapalı imar alanının da değişmesi sağlandı. 2011 yılında 750 metre kare olan tarımsal işletmelerin kapalı alan imar şartı, hazırlanan hayvan barınakları raporu ile Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu tarafından arazinin yüzde 35'i şeklinde değiştirildi. Yapılan değişiklik sonrası büyük ve modern hayvancılık işletmeleri kurulmaya başlandı.

KOOPERATİFLEŞME ÇALIŞMALARI

Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatifleşme konusunda hayata geçirdiği öncü çalışmaları ile çiftçilerin birlikler oluşturmaları sağlandı. Böylece emek ve ürünün gerçek değerinin bulunması ve dayanışma içinde bir çalışma ortamı sağlandı. Öte yandan, hayvan ölümlerine yol açan hastalıklara karşı yapılacak önlemlerin aktarıldığı, verimin artırılmasının amaçlandığı eğitim ve ziyaretler gerçekleştiriliyor. Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerin sayesinde yürütülen eğitimler ile çiftçilere yeni bilgiler sunularak hayvancılık faaliyetlerinin kalitesi de arttırılıyor.

İVME KAZANDI

Manda ve hindi yetiştiriciliği destekleme projeleri, arıcılık çalışmaları gibi birçok farklı çalışmalar yürütüldüğü hizmetler ile 2010 yılında 68 bin olan büyükbaş hayvan sayısı 2015 yılı sonu itibari ile 133 bin sayısına ulaştı. Yüzde yüze yakın artışın sağlandığı büyükbaş hayvancılıktaki artış, küçükbaş hayvancılık sayısında da görüldü. Yine 2010'da 46 bin olan küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık yüzde 110 artarak 108 bin sayısına ulaştı.

Kocaeli’de Hayvancılık Sektörü Yüzde 60 Büyüdü

Kocaeli’de Hayvancılık Sektörü Yüzde 60 Büyüdü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim