• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

KOBİ Üniversite İşbirliği Nitelikli Eleman Açığını Karşılıyor

KOBİ Üniversite İşbirliği Nitelikli Eleman Açığını Karşılıyor
Uzmanlar, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'undan fazlasını oluşturan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ) üniversite işbirlikleri sayesinde...

Uzmanlar, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'undan fazlasını oluşturan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ) üniversite işbirlikleri sayesinde ekonomiye ve istihdama sağlayacağı katkıları değerlendirdi. Vakıf Üniversitelerinin KOBİ'lerin talep ettikleri müfredata göre eleman yetiştirmelerinin önemine değinen Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, "KOBİ'lerin üretim tekniklerine uygun eleman yetiştirerek hem mezunlarımız için hem de ülke ekonomisi için zaman ve para kaybını engelliyoruz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014'te yayınladığı KOBİ raporuna göre, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) toplam girişimin yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 75,8'ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,5'ini, cironun ise yüzde 63,3'ünü oluşturuyor. Ekonominin mihenk taşı olan KOBİ'lerin Anadolu'nun her yerinde alın teri döken girişimciler sayesinde var olduklarını belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, "Üniversiteler olarak KOBİ'lerin talep ettikleri müfredata göre eleman yetiştirmemiz çok önemli. Böylelikle hem mezunlarımız için hem de ülke ekonomisi için zaman ve para kaybını engelliyoruz" diye konuştu. KOBİ'lerin hem istihdamın hem de ekonominin öncüleri konumunda olduğunu dile getiren Uysal, "Biz Nişantaşı Üniversitesi olarak bu konunun öneminin bilinciyle KOBİ'lerin talep ettiği müfredata göre öğrenci yetiştiriyoruz. Örneğin inşaat mühendisliğinde okuyan öğrencimiz stajlarını tamamen sahada inşaat alanlarında yapıyor. Ya da makine mühendisliğinde okuyan öğrencimiz parkuru KOBİ'lerde görerek öğreniyor, böylelikle kalıcı oluyor. Öğrencilerimizin doğru bilgiyi ve teoriyi öğrenmelerini sağladıktan sonra zaten aranan insan kaynağı oluyorlar. Dolayısıyla burada okuyan lisans ve önlisans öğrencilerimize çok temel bir altyapı sağlıyoruz. Bu sayede KOBİ'ler de kendi hamurlarında yoğrulan insan kaynağını alıyorlar. Hem mezunlarımız için hem de Türkiye ekonomisi için zaman ve para kaybını engellemiş oluyoruz" açıklamalarında bulundu.

"HERKES PARADAN PARA KAZANMA OLGUSUYLA HAREKET EDİYOR"

İşsizliğin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi MYO Müdür Yardımcısı Mehmet Altuntaş ise "İşsizlik sadece Türkiye'nin yaşadığı bir sorun değil tüm dünya ekonomilerinin yaşadığı bir sorun. Bunun da başlıca nedeni ekonomik büyümenin yeterli ölçüde sağlanamıyor olması. Ekonomik büyüme dediğimiz olgu da üretimin artırılmasıdır. Özellikle krizden sonraki dönemlere baktığımızda daha çok sermaye ve finans piyasalarında işlemlerin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla insanlar deyim yerindeyse paradan para kazanma olgusuyla hareket ediyorlar ve üretim arka plana düşüyor" diye konuştu.

KOBİ'lerle üniversiteler arası iletişimdeki problemlere değinen Altuntaş açıklamalarına şöyle devam etti: "Özellikle mesleki eğitimde KOBİ'lerin önemi çok büyük. Eğer bir KOBİ ile bir üniversite veya bir mesleki eğitim kurumu işbirliği yapacaksa Türkiye'de eğitim kurumu KOBİ'ye gidiyor. Aslında tam tersi olması gerekir. KOBİ'nin eğitim kuruma giderek kendi üretim, değişimi, satış, pazarlama ve finansman tekniklerini aktarması gerekir ki öğrenci sektördeki KOBİ'nin uğraştığı ticaret üretim alanlarını öğrensin. KOBİ'ler yetişmiş iç gücüyle faaliyetlerine daha hızlı bir oluşum kazandırarak faaliyetlerini de belirli ölçüde arttırmış olacaklar. Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları firmaların üretim sürecinde ve üründe yenilik meydana getirecek."

KOBİ Üniversite İşbirliği Nitelikli Eleman Açığını Karşılıyor

KOBİ Üniversite İşbirliği Nitelikli Eleman Açığını Karşılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim