• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Klasörlerinizi mutlaka gizleyin!

Klasörlerinizi mutlaka gizleyin!
Klarsörlerinizi her ihtimale karşı korumaya almanızda fayda var. Sandığınız kadar zor bir işlem değil. İşte Windows'ta klasörlerinizi korumanın basit yolları.

Çoğumuz bilgisayarımızda hesap bilgilerimiz gibi kişisel bilgilerimizi saklıyoruz. Bu yüzden ister meraklı aile üyeleri olsun, ister avlanmaya çıkmış hacker'lar,verilerimizi korumaya almamızda fayda var.

Verilerinizi korumak, sandığınız kadar zor bir iş değil. Bunun için izleyebileceğiniz, farklı güvenlik seviyeleri sunan birkaç yöntem var.

Örneğin isterseniz verilerinizi sadece görünmez hale getirebilirsiniz. Ya da parolalarla verilerinizi şifreleyebilir, ona ulaşılmasını çok daha zor bir hale getirebilirsiniz.

Verilerinizi gizleyin

Windows, klasörleri ve dosyaları gizleyebilmenize olanak tanıyan bir işlevle geliyor. Öncelikle gizli dosyaların gösterilmediğinden emin olmanız gerekiyor. Bunun için Dosya Gezgini'ni açın, Ribbon üzerinden Görünüm'e, ardından Seçenekler'e tıklayın.

Açılan pencerede Görünüm sekmesine tıklayın. Listede "Gizli dosya ve klasörler" öğesini bulun ve işaretli değilse, "Gizli dosya, klasör veya sürücüleri gösterme" seçeneğinin işaretleyin. Son olarak Tamam'a tıklayarak değişiklikleri onaylayın.

Şimdi sıra verilerinizi gizlemekte. Sözkonusu klasöre veya dosyaya sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın.

Genel sekmesine tıklayın ve Gizli kutucuğunu işaretleyin. Daha fazla güvenlik için Gelişmiş düğmesine basın ve ikinci seçenek olan dizin haline getirme işlevini kapatın. Böylece dosya, Windows aramalarında görünmeyecektir.

Dosyalarınızı tekrar görünür hale getirmek için ilk adımı tekrarlayın ancak bu kez "Gizli dosyaları, klasörleri ve sürücüleri göster" kutucuğunu işaretleyin. Sürücüyü gizleme, parolayla koruma ve şifreleme

Sürücüyü gizleyin

Windows, belirli bir sürücüyü tamamen gizlemenize izin veriyor. Bunun için "Sabit disk bölümleri" yazarakDisk Yönetimi aracını bulun ve çalıştırın.

Saklamak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın ve "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede sürücü harfini seçin, Kaldır düğmesine basın ve sonra Tamam'a tıklayın.

Sürücü artık Dosya Gezgini'nde görünmeyecek. Sürücüyü geri getirmek için aynı adımları tekrarlayın ve sürücüye bir sürücü harfi atayın.

Parolayla koruma

İyi bir parola koruması için üçüncü parti araçlardan faydalanmanız gerekiyor. Bu alanda başarılı birçok ücretli yazılım var, ancak SecretFolder ve lock-a-folder (Windows 7) gibi ücretsiz alternatifler de oldukça iyiler. Bu iki hafif yazılım, oldukça basit arayüzlere sahipler ve klasörleri parolayla gizleyebiliyorlar.

Şifreleme

En iyi koruma yönteminin peşindeyseniz, dosyalarınızı şifrelemek isteyeceksinizdir. Şimdiye kadar bahsettiğimiz tüm yöntemler, sizi bir yere kadar koruyacak olsa da kırılmaz değiller. İyi bir şifreleme yöntemi ise verilerinizin erişimini imkansıza yakın kılabilir.

Geliştirilmesi durdurulan TrueCrypt'in yerine geçen VeraCrypt, şifreli sürücüler oluşturabiliyor. AxCrypt ise Windows'la entegre olarak klasörleri ve dosyaları onlara sağ tıklayarak şifrelemenize izin veriyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim