• BIST 9679.8
  • Altın 2487.16
  • Dolar 32.433
  • Euro 34.4483
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 20 °C

KKTC Meclisi 'Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşma'yı onayladı

KKTC Meclisi 'Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşma'yı onayladı
KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin...

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı'nı oy çokluğuyla kabul etti.

Tasarı 3 ret oyuna karşılık 35 kabul oyuyla onaylandı. 12 vekil ise oylamaya katılmadı. Tasarıya ret oyu veren Toplumcu Demokrasi Partisi'nden vekiller oylarını ayağa kalkarak kullandı. Oylama öncesinde KKTC Tarım Bakanı Erkut Şahali ve Başbakan Ömer Kalyoncu da birer konuşma yaptı.

ŞAHALİ: SANAL TARTIŞMA ORTAMI BİZİ BOĞDU

"Bu anlaşma uluslararası bir anlaşmadır." diyen Tarım Bakanı Şahali, "Anlaşma konusunda sanal bir tartışma ortamı yaratıldı, bu bizi boğdu, verimi kaybettirdi. Bu tartışmalar mevcut metin üzerinden yapılmadı. Okuyanları tenzih ediyorum ama bu metin baştan sona okunmadı." şeklinde konuştu. KKTC geçmişinin su kaynaklarının yönetilmesi ve işletmesi konusunda günahlarla dolu olduğunu savunan Şahali, "Geçmişte devlet olarak yerine getirmediğimiz her konu bugün basiretsizliğin sonucu olarak önümüzde. Su da bunun parçası." ifadelerini kullandı.

Milletvekillerin, belediye çalışanlarının özlük hakları ve tahsilatlar konusundaki sorularına da işaret eden Şahali, "Anlaşmada bu konuda açıklamalar var. Bu sorular bugün burada sormamalıydı." dedi. "Bu anlaşma kimse için ideal olmayabilir ama bu anlaşma bir sonuçtur. Bu ülkede su tüketildi. Asıl gerçek budur." şeklinde konuşan Şahali, ülkedeki bazı su sorunlarına değindi; Güzelyurt'tan su pompalayan boruyla ilgili sıkıntıyı anlattı.

Erkut Şahali, "Bu boru basıncı kaldıramıyor, folyo kağıdı gibi her yerinden deliniyor. Bunu sorunu giderecek kamu maliyetimiz yok. Bizim gerçeğimiz budur." şeklinde konuştu.

KALYONCU: ÜLKE SU FAKİRİ

Başbakan Ömer Kalyoncu ise konuyla ilgili konuşmasında ülkenin su fakiri olduğunu kaydederek, "Var olan suyu içemiyoruz, kullanamıyoruz ama bu konuda gereksiz konuşuyoruz. Bu suya ihtiyacımız var mı? Var. "Böyle yapmazsanız size suyu vermem" diyorlar. Çok fazla olanağınız yok." şeklinde konuştu.

Su anlaşma metninin taslağında önemli düzeltmeler yaptıklarını da kaydeden Kalyoncu, "Daha ihale gerçekleşmedi. Şirket, ihale şartları ve fiyat belli değil ama biz bunun için "peşkeş" ifadesini kullanıyoruz. Bazı şeyleri karıştırıyoruz." dedi.

Ülkede suya ihtiyaç olduğunu yineleyen Başbakan, "Bu anlaşma oynayarak yaptığımız bir anlaşma değil. Zorunlu olduğumuz bir anlaşmadır. Bu suya ihtiyacımız var. Toplam suya ödediği para, ödeyeceği paradan daha fazladır. Almadığınız, kullanamadığınız, tankerlerle gelen suya, içme suyuna para veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Suyu yönetecek olanın devlet olduğunu da sözlerine ekleyen Kalyoncu, "Tartışmalar yerinden oynatılmış durumda. Anlaşmanın ülkeye hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim