• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Maraş konusunda anlaşma sağlanamadı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Maraş konusunda anlaşma sağlanamadı
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumlarla Maraş konusunda uzlaşma sağlanamadığını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumlarla Maraş konusunda uzlaşma sağlanamadığını kaydetti.

Mustafa Akıncı ilk kez Rum basınına açıklama yaptı. Kıbrıs'ta söz konusu görüşmelerde bir çözüm bulunamaması halinde yeni neslin farklı bir çözüm modeli görüşmeye başlayacağını ifade etti. Akıncı, garantiler konusuna da değinerek, bir taraf güvenli hissederken ortağının tehdit altında hissedeceği bir sistemi istemediğini söyledi.

Dönüşümlü başkanlığın Kıbrıslı Türkler için çok önemli olduğunu ifade eden Akıncı, bunu siyasi eşitliğin parçası olarak gördüklerini ifade etti. "Dönüşümlü başkanlığın gerçekte, Kıbrıslı Rumlar için zor olmaması gerekir" diyen Akıncı, bugün dönüşümlü başkanlığa karşı olan bazı Kıbrıslı Rum partilerinin, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamını istediklerini, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Kıbrıslı Türk başkan yardımcısının bulunduğunu; ancak bunun şu anda unutulduğunu aktardı.

"RAKİP DEĞİL ORTAK OLMAK İSTİYORUZ"

Kıbrıslı Türk başkan yardımcısının veto hakkına da sahip olduğunu anımsatan Akıncı, şu anda vetodan konuşmadıklarını, yeni dönemde rakip değil ortak olmak istediklerini belirtti. Akıncı, bir Kıbrıslı Türk'ün, makul sürede yeni Kıbrıs'a liderlik yapma konumunda olmasını istediklerini ve bunun ayrıca mantıklı bir talep olduğuna inandıklarını söyledi. Akıncı dönüşümlü başkanlığın kabul edilmesi durumunda, önceki Kıbrıslı Türk ve Rum liderleri olan Talat ve Hristofyas tarafından hemen hemen üzerinde anlaşmaya varılan ağırlıklı oya rıza göstereceklerini belirtti.

"TÜRKİYE MÜZAKERELERDE ŞU ANA KADAR OLUMSUZ TUTUMA SAHİP OLMADI"

Türkiye'nin müzakerelerdeki rolünün sorulması üzerine Akıncı, "Türkiye'nin, şu ana kadar, müzakerelere ilişkin herhangi bir olumsuz tutuma sahip olmadığını açık yüreklilikle söylemesinin mümkün olduğunu" belirtirken, bunun sonuna kadar devam edip etmeyeceğini de göreceklerini aktardı.

"MARAŞ KONUSUNDA UZLAŞMA SAĞLANAMADI"

Maraş'ın yasal sahiplerine verilmesi konusunda daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatılan Akıncı, ABD Başkan Yardımcısı Biden'in geldiğini ve bu konuda bir adım atmaya çalıştığını, ancak tarafların uzlaşma sağlayamadığını söyledi. Maraş'ın açılması gerektiğini, herhangi bir bölümün fare ve yılanların sığınağı olmasını istemediğini, insanların evlerinin olmasını istediğini belirten Akıncı, bu görevi üstlendiği zaman, Anastasiadis ile bu konuyu ilk görüşmesinde ele aldığını vurguladı.

Akıncı, sadece Anastasiadis'in değil, kendisinin, Türkiye, Yunanistan, BM ve ABD'nin, en kısa zamanda kapsamlı bir çözümü desteklediklerini kaydetti. Seçim kampanyasında, Maraş'ın da bulunduğunun altını çizen Akıncı, Maraş konusunda Mağusa Limanı ve Ercan konusunda da konuştuğunu, Maraş ile paralel, bunların açılmasından bahsettiğini ifade etti.

Akıncı, Ercan Havalimanı konusunda Kıbrıs Rum tarafınca bir çekincenin bulunduğunu, bunun için hazır olmadıklarına dikkat çekti. Akıncı bu nedenle kendilerinin, Ercan Havalimanı masada yokken Maraş'ı açmaya da hazır olmadıklarını söyledi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim