• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi
Samsun Valisi Osman Kaymak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi'ne girmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi'ne girmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Vali Osman Kaymak, Kızılırmak Deltası Ziyaretçi Merkezi'nde, "Kızılırmak Deltası UNESCO Süreci Bilgilendirme" toplantısına katıldı. Toplantının açılışında Kızılırmak Deltası Yönetim Planı Yürütme Komitesi Başkanı Sunay Demircan bir sunum yaparak, Kızılırmak Deltası'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasıyla ilgili olarak, "Bu listeye girmek için öncelikle bir evrensel değerin temsilcisi olacaksın. Yani yerel bir şey olman önemli değil. Bu dünya için Kızılırmak Deltası olarak benim katkım şudur diyorsun. Yoksa seni UNESCO Dünya Miras Listesi'ne koymuyor. Bizi aday olarak kabul etmelerinin ve aday listeye almalarının nedeni de budur. Yani böyle bir evrensel değerin temsilcisi olduğumuz için bizi aday listeye aldılar. Bu delta biyolojik çeşitliliğin maksimum en yüksek düzeyde olduğu bir alandır. Bütün canlıların paylaşabilecekleri, yaşayabilecekleri temiz bir doğal alandır. Yani hala doğal özelliklerini koruyan, bozulmamış bir alan demektir. UNESCO süreci bize öncelikle küresel ölçekte tanınma ve prestij getirecektir. Yeni bir yaşam standardı getirecektir. Uluslararası işbirliği sağlayacaktır. İlimize turist akımı her geçen gün artarak devam edecektir" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti dediğimiz yeri biz sadece bir turizm yeri haline getireceğiz, onun dışında hayat, yaşam, buradaki sistem köylü ve rençper daha sonra gelir anlayışı içerisinde olmayacağız. Biz burada yapılması gerekeni sizlere sorup, sizlerle beraber yapacağız. Ama hiç kimse burada tutup da ben burada istediğim yere istediğimi yaparım deme özgürlüğüne sahip değil. Bunu yaptığınız takdirde o zaman burada elimizde olan bu değerin değerini kaybetme tehlikemiz olur. Bu değeri kaybetmemek adına, bu değere değer yüklemek adına yapılabilecek olan her şeyde sizinle beraber olacağımızdan haberiniz olsun. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum" diye konuştu.

"Bizim bu kuş cennetini gözümüz gibi korumamız lazım"

Vali Osman Kaymak ise "Kızılırmak Deltası UNESCO Süreci Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, "Bugün gerçekten çok önemli bir toplantıyı yapmaktayız. Son valiler kararnamesiyle birlikte Samsun'da görev yapmaya başladım. Samsun'da görev yapmak benim için bir onur ve gurur vesilesidir. İlimizde çok önemli bir olimpiyat düzenlenmektedir. 23. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları oynanmaktadır, şu an onun yoğunluğunu yaşıyoruz. Samsun'u ve Samsunluları tanımaya çalışıyoruz. Buraya gelmeden önce Bafra Belediyemizin düzenlediği yamaç paraşütü etkinliğine katıldık. Bu etkinliğin de Samsun'un tanıtımı açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Kızılırmak Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek bütün dünya ve Türkiye tarafından bilinmesi ve insanların buraya bir cazibe merkezi olarak gelmesi çok önemli. Bu tür çalışmaların bilimsel boyutları var. Bizim bu Kuş Cenneti'ni gözümüz gibi korumamız lazım. Bu Kuş Cenneti dedelerimizden bizlere kalmış. Bizler de buraları koruyup kollayarak torunlarımıza bırakacağız" ifadelerini kullandı.

"Bu mirasın burada olması bizim için büyük bir zenginlik"

Vali Kaymak konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Biz valilik olarak çalışmalara katkı verecek şekilde mevzuatlar çerçevesinde bütün çalışmaları destekleyeceğiz. Biz buradaki insanların da mağdur olmasını istemiyoruz. UNESCO da burada insanlarla iç içe bir doğal miras kazandırılmasını istiyor. Burada insanlardan soyutlanmış sadece böceklerin, kuşların ve hayvanların yaşadığı bir alan istemiyor. İnsanlar da burada kalırken buraya zarar vermeden buranın ömrünü uzatacak şekilde buraları korumaları gerekiyor. Buralara ziyaretçi gelecek ve bizim istediğimiz kriterlere bağlı olarak burayı ziyaret edecek ve gidecek. Bu mirasın burada olması bizim için büyük bir zenginlik. Kuş Cennetimizin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne inşallah tamamen girmesinden sonra da buranın yaşatılması ve sürdürülmesi açısından bütün kurumlar desteklerini vermesi lazım."

"Kuş Cenneti ile dünya mirasının yaşatıldığı Türkiye'de ilk yer olacak"

Vali Kaymak sözlerini şöyle tamamladı: "Samsun ilkadım kenti, Samsun meşale kenti, Samsun olimpiyat kenti, Samsun turizm kenti, Samsun sağlık kenti ve Samsun kültür kenti diyoruz. Bundan sonra da Samsun Kızılırmak Kuş Cenneti ile dünya mirasının yaşatıldığı Türkiye'de ilk yer olacak. O yönüyle Samsun yine bir ilki bu sayede yaşamış olacak. Ben Samsunluları anlayışlı, medeni, dünyaya entegre olmuş insanlar olarak görüyorum. Bizler kurallara uyan, medeni insanların yaşadığı bir kentte yaşıyoruz. Kuş Cenneti'nin tanıtılması ve yaşatılmasıyla ilgili olarak gönül birliği yaparsak inanıyorum ki, Samsun gerçekten yeni bir çıkışla hem Türkiye'nin gündemine hem de dünyanın gündemine iyi bir şekilde oturacaktır. Bu hedef yolunda ilerleyeceğiz. Kızılırmak Deltası Kuş Cennetimizin UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi'ne girmesi konusunda kararlıyız."

Konuşmaların ardından Kızılırmak Deltası UNESCO Süreci Bilgilendirme Toplantısı soru-cevap bölümüyle devam etti.

Toplantıya ayrıca, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Alacam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kd. Alb. Ünsal Ağaoğlu, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve delta sakinleri katıldı.

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi

Kızılırmak Kuş Cenneti’nde hedef UNESCO Kalıcı listesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim