• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Kızıldeniz’e uçaklar dolu gidiyor

Kızıldeniz’e uçaklar dolu gidiyor
Kızıldeniz, Kurban Bayramı’nda Türk tatilcilerin gözdesi oldu. THY’nin seferlerini artırmasının da etkisiyle, biyolojik zenginliğiyle dalış tutkunlarını cezbeden bölgeye giden Türk sayısı 8 bini aşıyor.

Uzun bayram tatilinde Türk seyahatseverler yine Kızıldeniz’i tercih etti. Eşsiz denizi, dünyanın en zengin sualtı canlılığı, yılın 12 ayı deniz turizminin yapılması, ulaşımın kolaylığı ve uçak biletlerinin diğer şehirlere oranla daha ucuz olması gibi etkenler sadece bayram tatillerinde değil yıl boyu Kızıldeniz’e uçakların dolu gitmesini sağlıyor. 

VİP Scuba Turizm yetkilisi Serhat Sadıkoğlu “Kızıldeniz’de ki tekne konaklamalı dalış turizminde patlama yaşıyoruz. Yılda yaklaşık 2 bin Türk tekneyle tüm Kızıldeniz’i geziyor” dedi. 2001’de Mısır, Hurgada’ya ilk uçak seferlerinin koyulmasını sağlayan Tur Andiamo’nun sahibi Cem Polatoğlu ise; “THY’nin tarifeli seferlerini Kızıldeniz çevresine arttırmasıyla turizm ivme kazandı” dedi. 

Yılda yaklaşık 7 bin Türk dalgıcın Kızıldeniz’in derinliklerinde dalmaya gittiği tahmin ediliyor. Afrika kıtası ile Arap Yarımadası arasında kalan ve Hint Okyanusu’na bağlı Kızıldeniz uzun yıllardın Türk tatilcilerinin de gözdesi. 2 bin km uzunluğu ve yıl boyu değişmeyen tropik su sıcaklığı ile dikkat çeken Kızıldeniz’in 11 ülkeye sınırı bulunurken en popüler uçuş noktası Mısır’da ki Sharm El Şeyh ve Hurgada. Adını derinliklerinde yaşayan mercanlardan alan Kızıldeniz, mineral zengini suları, uzun kumsalları ve dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliği nedeniyle dalgıçların en çok tercih ettiği yerlerin de başında geliyor.

Neden Kızıldeniz

Kızıldeniz’in ülkemize coğrafi yakınlığı kadar 2 saatlik zahmetsiz uçuş Türk dalgıçları kendine çekiyor. Dünyanın en berrak suyuna sahip olması, 12 ay boyunca denize girilmesi, uçak biletinin, kent için ulaşımın ve transferlerin kolay olması, fiyat ve kalitenin uygun olması, dalış teknelerinin yüksek seviyesi gibi nedenler bu tropik denizi cazibeli kılıyor. Yüzölçümü yaklaşık 438 bin kilometrekare olan Kızıldeniz,  Babel-Mendep Boğazı’ndan Süveyş Körfezi’nin kuzey ucuna kadar olan 2 bin 250 km uzunluğunda. Yani denizseverlerin bitiremeyeceği kadar engin bir mavilikleri olan Kızıldeniz’de bin 200 türde canlı barınıyor. 600’ü sadece Kızıldeniz’e özgü (endemik) olan bu canlılar kırmızı mercanlardan balina köpekbalığına kadar uzanıyor.

Tekne safari ile Kızıldeniz

Bitkisel plankton zenginliği ve %40’a varan yüksek tuzluluk oranıyla deniz canlılarının çoğalması için eşsiz ortamlar sunan Kızıldeniz’e her yıl yaklaşık 8 bin Türk dalgıcın gittiği tahmin ediliyor. VİP Scuba Turizm yetkilisi Serhat Sadıkoğlu; “Yılda ortalama 1500-2000 kişi Kızıldeniz’de tekne konaklamalı tura çıkıyor. Kurban Bayramı’nda 50 kişi ile 3 tekneyi doldurduk. Ege ya da Akdeniz’i tekneyle gezer gibi Kızıldeniz’i dolaşıyoruz. El değmemiş resiflerde tekne konaklamalı dalış turları için Mısır'ın çeşitli şehirlerinden denize açılıyoruz. 7-9 veya 12 günlük turlarız da günde 3-4 dalış yapılabiliyor” dedi.

Vize için kolaylık gelebilir

Sadıkoğlu; “ Teknede gün çok erken başlar. Sabah 05:00’te teknede çalan zil ile uyanan dalgıçlar kahvaltıdan önce ilk dalışlarını yaparlar. Döviz kurlarında ki yükseliş bizi etkiliyor ve ama indirimler yaparak etkisini azaltıyoruz. İki ülkenin 350 yıllık dostluğu çok olumlu etki yapıyor. Mısır Büyükelçiliği ile görüşmelerimiz sürüyor, güvenlik soruşturmasında ki sürenin azaltılması için çabalıyoruz” dedi.

THY seferleri Kızıldeniz turizmini geliştirdi

2001’de Hurgada’ya ilk Türk yolcuları uçuran Tur Andiamo’nun sahibi Cem Polatoğlu ise, “Hem dalgıç hem turizmci olmanın avantajıyla Kızıldeniz’in tanıtılması için çabalıyorum. Hurgada ve Sharm El Şeyh çok önemli iki nokta. Her yıl binlerce Türk dalıcının Kızıldeniz’i tercih etmesi tesadüf değil. Eşsiz güzellikler kadar THY’nin direk seferler koyması Kızıldeniz turizminin gelişmesini sağladı. Bu bayramda da diğer tur şirketleri gibi biz de Kızıldeniz’in farklı yerlerine yüzlerce Türk götürdük” dedi.

tahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_1.jpgtahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_2.jpgtahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_3.jpgtahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_4.jpgtahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_5.jpgtahsin_ceylan_gokhan_karakas_denizhaberajansi_6.jpg

HABER: GÖKHAN KARAKAŞ - MİLLİYET

Fotograf: Tahsin Ceylan

DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim