• BIST 9530.47
  • Altın 2472.847
  • Dolar 32.429
  • Euro 34.8442
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kızılcahamam’da buzağı ölümlerine son

Kızılcahamam’da buzağı ölümlerine son
Kızılcahamam İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir, "Özellikle kadın genç çiftçilerin eğitilmesi önemli. Buzağıları adeta çocukları gibi korumaları...

Kızılcahamam İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir, "Özellikle kadın genç çiftçilerin eğitilmesi önemli. Buzağıları adeta çocukları gibi korumaları ve onların da bir bebek olduklarını unutmamaları noktasında kadınlara eğitimler veriliyor. Bütün hayvancılık işletmeleri aile hekimliği modeline geçti. Artık daha aktif ve etkin bir şekilde çalışmalar devam edecek" dedi.

Hayvancılık açısından önemli ekonomik kayıplara yol açan buzağı kayıplarının önlenmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalara ışık tutması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın himayelerinde Kızılcahamam İl Müdürlüğü, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle "Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Çalıştayı" yapıldı. İl Müdürü Bülent Korkmaz, jeopolitik ve stratejik konumu dolayısıyla Ankara'nın sahip olduğu tarımsal arazi varlığı ve hayvancılık potansiyeli bakımından da ülkemizin başkenti konumunda olduğunu vurgulayarak, Ankara'nın tarımsal potansiyelinin artırılması için çiftçi eğitimi, bitki zararlıları ve hayvan hastalıklarıyla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Korkmaz, Vali Ercan Topaca ile beraber çalıştayda önemli kararlar aldıklarını belirtti.

Kızılcahamam İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir ise, Ankara'nın 114 mahalle ile en çok mahallesi bulunan Kızılcahamam ilçesinde bütün personelle seferber olarak en çok hayvancılığın yapıldığı mahalleden en ücradaki bir buzağısı olan işletmeye kadar hepsini dolaşarak bütün işletmelere gidildiğini bildirdi. Özdemir, üreticiyi eğitimle buluşturarak, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde gebe düvelerin, buzağı doğumlarının ve buzağı gelişmesinin takip edilmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, hafta sonu ve akşam köy toplantılarıyla buzağı kayıplarının önüne geçmek için mesai gözetmeksizin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak seferber olunduğunu ifade etti.

"Buzağıların aşıları bedava olacak"

2018'den itibaren verilecek desteklerle hayvancılığı iyi noktalara getirmek istediklerini kaydeden Özdemir, bu kapsamda koruyucu hekimlik uygulamaları kapsamında buzağıların zorunlu aşıları ve küpeleme çalışmalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Buzağı ölümlerinin azaltılması için teknik hizmeti çiftçilerin ayağına götürerek, 2018 buzağı yılı ilan edildiğini açıklayan Özdemir, "Özellikle kadın genç çiftçilerin eğitilmesi önemli. Buzağıları adeta çocukları gibi korumaları ve onların da bir bebek olduklarını unutmamaları noktasında kadınlara eğitimler veriliyor. Bütün hayvancılık işletmeleri aile hekimliği modeline geçti. Artık daha aktif ve etkin bir şekilde çalışmalar devam edecek" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim