• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak
Afrika ülkelerinde yaşanan insani krizlere sessiz kalmayan Kızılay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Somali, Yemen ve Sudan'a Ramazan ayı...

Afrika ülkelerinde yaşanan insani krizlere sessiz kalmayan Kızılay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Somali, Yemen ve Sudan'a Ramazan ayı içerisinde üç yardım gemisi gönderecek. Kızılay yardım gemileri SEKA Limanı'nda hazırlanıyor.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi'nde bulunan SEKA Limanı'nda yüklerini almaya ve yola çıkmaya hazırlanan yardım gemileri Ramazan ayı içinde yola çıkarak, ihtiyaç sahibi insanların sofralarını bereketlendirecek.

Kaptan Fikret Ünver yönetimindeki MV Sebat isimli 18 bin 500 tonluk kuru yük gemisi 22 mürettebatla birlikte Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Giresun Firkateyni eşliğinde Somali'nin Mogadişu Limanı'na gidecek. 2 Haziran 2017 tarihine kadar yüklemesini tamamlayacak geminin yaklaşık 11 günlük yolculuktan sonra 3 bin deniz mili uzaklığındaki Mogadişu Limanı'na demir atması planlanıyor. Türkiye'den Somali'ye 12. seferi yapacak olan MV Sebat gemisi şimdiye kadar giden gemiler arasında en büyük ve en çok yük alan gemi olma özelliğini taşıyor.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, limanda yük alan gemilerde incelemelerde bulundu. "Bugün yine bir iyilik operasyonu ile bir iyilik gemisiyle birlikteyiz" diyen Dr. Kerem Kınık, "Biliyorsunuz El-Nino felaketinden sonra özellikle Afrika'nın Doğu bölgesinde ve Yemen'de Hicaz'ın güneyinde çok büyük bir kuraklık başladı. Bu kuraklık son 60 yılın en ağır kuraklığıydı. Bu kuraklık büyük bir açlık krizini tetikledi ve özellikle silahlı çatışmaların olduğu, devlet düzeninin bozuk olduğu Somali, Yemen ve Güney Sudan'da tam bir felaket halini aldı. Kızılay olarak biz Anadolu'muzun yardım sever insanlarıyla devletimizin AFAD gibi, TİKA gibi, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurularıyla, Cumhurbaşkanımızın Mart ayında başlatmış olduğu "Umudu Ol" inisiyatifi ile harekete geçtik. Bu çerçevede bugün bu hareket son noktalarına gelmiş oldu. Bugün Mersin-Taşucu Limanı'ndayız ve 15 bin tonluk Sebat gemisinin yüklenmesini izliyoruz. Bu anlamda gemimizin kalkmasına 1-2 gün kaldı. Bu geminin içerisinde 15 bin tonluk gıda var. Un, şeker, ilaç, çocuk mamaları, sivil toplum kuruluşlarımızın özellikle Somali bölgesinin çevrelerine gidecek bin tır yardım malzemesi var. O bölgenin 3 milyon insanını bir ay boyunca besleyebilecek gıda barındırıyor. O bölgeye çok büyük destek olacak tam da o insanlar ölümle pençeleşirken. Buna benzer iki gemimiz daha hazırlanıyor. Bundan sonraki gemimiz Yemen ve Aden Limanı'na olacak. 15 bin ton yük taşıyacak. Yemen'de de geçen sene sadece 65 bin çocuğumuzu açlıktan kaybettik. Şu an büyük bir kolera salgını var Somali'de Yemen'de ve Güney Sudan'da. Yemen'i takiben Güney Sudan'a Kuzey bölgelerine muhtemelen Port Sudan Limanı'nı kullanarak ulaşmaya çalışacağız. Bu büyük bir seferberlik. Devletimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde başlatılan "Umudu Ol" kampanyasına destek veren milletimizin, Kızılay'ın, AFAD'ın, TİKA'nın, el birliği ile yapmış olduğu büyük bir iyilik inisiyatifidir ve inşallah o bölgede açlıkla, ölümün kıyısına gelmiş yaklaşık 9 milyon insana da bu gemiler aracılığıyla ulaşacağız" dedi.

"9 milyon insana yetecek"

Ramazan ayınca 9 milyon insana bu yardımların ulaşacağını belirten Dr. Kerem Kınık, "9 milyon insana Ramazan ayı boyunca beslenebilecekleri gıdaları o insanlara ulaştırmış olacağız. Son 6 yıldaki 16'ncı gemimiz. Geçen sene sadece Somali, Etiyopya ve Gazze bölgesine beş gemi gönderdik. Bununla beraber gönderdiğimiz gemi sayısı 12 olacak. Bununla birlikte yine 85 bin ton gıda ve insani yardım malzemesini sadece Somali'ye göndermiş oluyoruz. Bu bizim için gurur kaynağı, bir övünç vesilesi sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluyoruz. Bu gemilerin içinde taşınan yük Somali'de Somali bölgesinde Somali Kızılayı ve genel yetkililerle Somali'nin bütün bölgelerine, kırsal bölgelerine özellikle kuraklığın vurmuş olduğu yerlere dağıtılacak. Bu da çok büyük bir operasyon. Türkiye için de çok büyük bir operasyon. Dolayısıyla A'dan Z'ye kadar bu operasyonu gerçekleştiren bütün bağışçılarımıza, Kızılay profesyonel çalışanlarımıza, AFAD ve TİKA yetkililerimize gemimizin kaptanlarına, mürettebatlarına, kıymetli işçi kardeşlerimize, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ve inşallah bu geminin güvenli bir şekilde Somali'nin Mogadişu Limanı'na seyretmesi için nezaret edecek olan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Deniz Kuvvetlerimize, Kruvaze gemimizin kaptanlarına ve mürettebatına şükranları arz ediyorum. Ramazan Kızılay için ve bütün insani yardım kuruluşları için gökten yağan bereketleri topla ayı. Dolayısıyla Ramazan'ı bu hilalin altında paylaşalım ismiyle çıktığımız Ramazan ayı boyunca yapacağımız birtakım aktiviteler var. Umudu Ol kampanyası Ramazan ayında da devam edecek" dedi.

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kızılay yardım gemileri Ramazan’ın bereketini Afrika’ya taşıyacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim