• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Kızı, Kazım Karabekir Paşa’yı anlattı

Kızı, Kazım Karabekir Paşa’yı anlattı
Kayseri Hacılar Belediyesi tarafından düzenlenen "Dünü unutma, yarına hakkın olsun" konulu konferansa katılan Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir...

Kayseri Hacılar Belediyesi tarafından düzenlenen "Dünü unutma, yarına hakkın olsun" konulu konferansa katılan Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, babasını anlattığı konuşmasıyla dinleyicileri tarihi bir yolculuğa çıkarttı.

Hacılar Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Hacılar Kaymakamı Yasin Tikdağ, Belediye Başkanı Doğan Ekici, İl Emniyet Müdürü Uğur Bayrak, daire müdürleri, öğretmenler, vatandaşlar ve öğrenci katıldı.

Kazım Karabekir Paşa Vakfı kurucularından Timsal Karabekir Yıldıran, Kazım Karabekir Paşa'nın arşivinden fotoğraflar ile gerçekleştirdiği sunumunda, Kurtuluş Savaşı yıllarında birçok zorluğun yaşandığını, Ermenilerin değil, Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını dile getirdi.

Yıldıran, Sarıkamış cephesinde yanlış bilgilendirme yapıldığını belirterek; "Orada bir tek kurşun atılmadan askerlerimiz şehit oldu deniliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Orada askerlerimizin mücadelesi sonucu Rus askerleri İstanbul Boğazından girememiştir. Maalesef Sarıkamış mücadelesinde Ermeniler bize ihanet etmiştir" şeklinde konuştu.

Timsal Karabekir, Çanakkale Savaşı ile ilgili anekdotlardan anlatırken, 57'nci Alay'ın tamamen şehit edildiğini, o esnada Seyit Onbaşı'nın boyuna kilosuna bakmadan 276 kiloluk top mermisini sırtlayarak, adeta bir dev kesildiğini, Koca Seyit'in gücüyle bir İngiliz zırhlısının batırıldığını ve Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında büyük bir rol oynadığını ifade etti.

Milli mücadele döneminin zorluklarına da değinen Timsal Karabekir Yıldıran, Anadolu'ya çıkan beş inanmış yürek; Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir Paşa, Refet Bele ve Rauf Orbay'ın Amasya Genelgesi'ni imzaladıklarını, bunu duyan İngilizlerin Mustafa Kemal'in tutuklanmasını istediğini anlattı.

Kazım Karabekir'in geçmiş olayları değerlendirirken söylediği, "Yanlış bilgi felaket kaynağıdır" sözüne vurgu yapan Yıldıran, geçmişte nice değerli insanların yitip gittiğini, geri dönüşü olmayan kararlar verilmeden önce araştırılıp soruşturulması gerektiğini söyleyerek, katılımcılara teşekkür etti.

Konferansın sonunda konuşan Başkan Ekici, "Kazım Karabekir Paşa'nın anılarını kızından dinlemek bize ayrı bir zevk verdi. Gençlerimiz tarihimizi bilmeli. Geçmişini bilmeyenin geleceğine sahip çıkması mümkün değildir. Gençlerimiz mutlaka tarihlerini okusunlar, tarihlerine sahip çıksınlar. Timsal Karabekir Hanımefendiyi ilçemizde ağırlamaktan dolayı büyük onur ve mutluluk duyduk. Milli mücadele yıllarını bizlere tekrar yaşattığı için kendisine teşekkür ediyorum." dedi.

Programın sonunda Kaymakam Tikdağ ve Başkan Ekici, Timsal Karabekir Yıldıran'a çiçek ve Hacılar Belediyesi yayınlarını takdim etti. Katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesi ile program sona erdi.

Kızı, Kazım Karabekir Paşa’yı anlattı

Kızı, Kazım Karabekir Paşa’yı anlattı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim