• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

“Kışın Ihlamur, Kuşburnu Ve Zencefil Çayı Tüketin”

“Kışın Ihlamur, Kuşburnu Ve Zencefil Çayı Tüketin”
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş, bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş, bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve enfeksiyon kaynaklı hastalıkların görülme sıklığının da arttığını ifade eden Dyt. Merve Sarptaş, vücudun bağışıklık sistemini, kış enfeksiyonlarına karşı güçlendirdiği bilinen bitki çaylarının da en çok bu dönemlerde tüketildiğini söyledi. Bilinçsizce kullanılan bitki çaylarının sağlığa olumsuz etkilerinin göz ardı edilememesi gerektiğini kaydeden Sarptaş, "Havaların soğumaya başlaması ile görülme sıklığı artan grip ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Grip ve soğuk algınlığı, mutlaka bir uzman doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Bunun yanında tamamlayıcı tedaviler arasında yer alan ve doğal şifa kaynağı olarak bilinen bitki çaylarının tüketimine de özen göstermelidir. Kış aylarında vücuda sağlık veren; kuşburnu, ıhlamur vezencefil çayları tercih edilmelidir. Bitki çaylarının yararları yanında fazla tüketilmesi halinde vücut sağlığı için zararlı olabilecek etkilerinin bulunduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle günlük bitki çayı tüketimi, 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır. En çok C vitamini içeren meyvelerden biri olan kuşburnundayüksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulunur. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. B vitamini açısından zengin olması nedeniyle enerji metabolizmasında, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede etkilidir.Aynı zamanda içerdiği meyve asitleri nedeniyle kabızlığa da iyi gelmektedir. Kuşburnu çayı, kaynatılarak değil demlenerek hazırlanmalıdır. İki çay kaşığı öğütülmüş kuşburnu, büyük boy fincanda 15-20 dakika demlendikten sonra tüketilebilir. Ihlamur kış aylarında çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir" diye konuştu.

ZENCEFİL TOKSİN ATICI

Zencefilin toksit atıcı özelliği bulunduğunu sözlerine ekleyen Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş, "Zencefil, soğuk algınlığının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Zencefil çayının burundaki nemi azaltarak tıkanıklığı giderdiği bilinmektedir. Terlemeye neden olduğu için toksin atıcı özelliği olan zencefil,aromatik yağlar açısından zengindir. Manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum C vitamini B6 vitamini ve demir içerir.Baş ağrılarında ve romatizmal hastalıklarda ağrı kesici özelliğinden faydalanılmaktadır. Hazımsızlık ve bulantı gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ancak zencefil çayı 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim