• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat
Veteriner Hekim Kıvanç İnan, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkarılan evcil hayvanların soğuk havada gereğinden fazla bırakılmaması...

Veteriner Hekim Kıvanç İnan, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkarılan evcil hayvanların soğuk havada gereğinden fazla bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü kış günlerinde, hayvanları unutmamak, onların beslenme ve bakımına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kendi ihtiyaçlarını gideremeyen evcil hayvanlar, her mevsim ayrı bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Yaz aylarında evcil hayvanların bakımı biraz daha kolay olsa da, kışın havaların aniden soğuması ortama ayak uydurmakta zorlanan evcil hayvanların günlük ihtiyaçlarını gidermesini de güçleştiriyor. Evcil hayvanların kış aylarında uzun süre dışarıda kaldıklarında üşütme riskleri olacağını bildiren Sempati Hayvan Hastanesi Cerrahi Uzmanı Veteriner Hekim İnan, kedi veya köpeklerde halsizlik, iştahsızlık ve ateşlenme gibi durumların fark edildiğinde mutlaka veterinere götürülmesi gerektiğini söyledi.

"EVCİL HAYVANLAR ANİDEN SOKAĞA ÇIKTIĞINDA ZORLUK YAŞAYABİLİR"

Kış aylarının evciller için tehlikeli olabileceğini aktaran Kıvanç İnan, kar ve buzların erimesi için kullanılan tuz gibi kimyasalların kedi ve köpekler için zehirleyici ve yaralayıcı olabileceğini vurguladı. Kedi ve köpeklerin soğuk havalara iyi adapte olması gerektiğini söyleyen İnan, "İyi adapte olamazlarsa bu adapte sürecinde, normal şartlarda 22 derece bir ortamda baktığınız bir ev köpeği; aniden eksi derecelerdeki sokağa çıktığı zaman ciddi anlamda zorluk yaşayabilir. Bu nedenle önlem almak gerekecektir. Kıyafet ve bazen patik şeklindeki şeyler giydirilebilir. Tabii mevcut şartların şiddetine göre bunlar değişiklik gösterir. Aynı şekilde bakım açısından kedilerde ciddi problemle karşılaşabiliyoruz. Özellikle hem evde hem de sokakta yaşayan kedilerimiz de, kış aylarında antifiriz zehirlenmeleri ile sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle ciddi önem alarak, dikkatli olmak gerekiyor" dedi.

İnan, kış aylarında kedi ve köpek gibi evcil hayvanların çok fazla dışarı çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekti. Irk farklılıklarının da hayvanlarda gözetilmesi gereken bir başka konu olduğunu ifade eden İnan, şöyle konuştu:

"Elbette günlük ihtiyaçları, günlük yürüyüşleri ve tuvalet ihtiyaçları vardır. Bunları karşılamak için muhakkak dışarı çıkması gerekiyor ancak, bunları gereğinden fazla uzatmamak lazım. Bir de ırk farklılıklarını muhakkak gözetmek gerekiyor. Bir husky (Sibirya kurdu) ya da Alaska kurdu, baktığınız zaman soğuk kış aylarına dayanıklı durumdadır. Ancak kısa tüylü bir Pug ya da Av köpeği bu kadar dayanıklı olmayacaktır."

Evcil hayvanların vücut özelliklerinin muhakkak göz önünde bulundurulması gerektiğini aktaran Veteriner Hekim Kıvanç İnan konuşmasına şöyle devam etti:

"Buna yönelik önlemlerinizi daha kuvvetli, daha şiddetli alabilirsiniz. Daha kalın kıyafet giydirmek gibi. Zemin uygun değilse patilere yönelik önlem alınabilir. Dışarıdan içeri gelindiğinde patilerin ılık bir su ile yıkanması çok çok önemli olacaktır. Kilo konusunda halkta bir yanılgı vardır. "Kış aylarında vücudun direncinin artması için kilo alması fayda sağlayacaktır" diye düşünüyorlar. Bu çok önemli bir şey değil. Ancak dışarıda yaşayan bir evcilimiz varsa, onun kışın enerji ihtiyacı fazla olacaktır. Onların kalori açısından yüksek diyetle beslenmeleri uygun olacaktır ama onun dışında, özellikle evde beslediğimiz kedi ve köpeklerde kış aylarında aşırı bir besleme fayda sağlamayacaktır. Aksine beraberinde bir takım handikapları getirecektir."

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kışın Evcil Hayvan Bakımına Dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim