• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz
Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Zerrin Delibaş Tez, kış aylarında vücudun kendini koruma altına almak için enerji harcamak yerine,...

Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Zerrin Delibaş Tez, kış aylarında vücudun kendini koruma altına almak için enerji harcamak yerine, yağ dokusunu korumayı tercih ettiğini ve basit karbonhidratlı besinlere karşı daha çok ilgi duyulmasına neden olduğunu belirtti.

Tez, gecelerin uzaması, hareketin azalması, evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte sağlıksız atıştırmalıkların tercih edilmesinin vücut sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, kilo artışını da kaçınılmaz kıldığını söyledi. Zerrin Delibaş Tez, bu nedenle soğuk havalarda sağlığımızı hastalıklara karşı korumak ve yavaşlayan metabolizmamızın yol açtığı kilo artışına karşı korunmak için dengeli bir beslenme modeli oluşturmak gerektiğine işaret etti.

KIŞ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ

Kış mevsimini daha sağlıklı geçirmek bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek ve metabolizmamızın yavaşlamasını engellemek için birçok yöntemin olduğunu anlatan Tez, "Gün içinde sabah, öğle, akşam, ana ve kuşluk, ikindi, gece olmak kaydıyla 3 ara öğün tüketiminize dikkat etmeliyiz. Sıkı bir kahvaltıyla güne başlamalıyız. Ana öğünlerde 4 gruptan et grubu, süt-yoğurt grubu, ekmek-tahıl grubu, sebze grubu mutlaka yeterli miktarlarda olmak kaydıyla tüketmeye özen göstermeliyiz. A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel Lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile A ve C vitaminlerini sağlayabiliriz. Taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. Yalnız C vitamini depo edilebilme özelliği olmadığı için bir seferde bir çay bardağı kadar içilmelidir. Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine bitki çayları veya C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı ve yeşil çay tercih edilebilir. Kış aylarının vazgeçilmesi bozayı (480 kalori) bir su bardağı olmak kaydıyla haftada iki gün ve bir fincan salep (80 kalori) ara öğün olarak değerlendirmek kaydıyla istediğiniz günlerde tüketebilirsiniz. Havaların soğuk olması nedeniyle her ne kadar canımız su içmek istemese de gün içerisinde en az 1,5 litre su içimine dikkat edilmelidir. Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya hafif tempolu yürüyüşler ve hafta da 2-3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya dikkat etmelisiniz. Böylelikle kemiklerinizin güneş eksikliğini daha az hissetmesini sağlayabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim