• BIST 9645.02
  • Altın 2405.599
  • Dolar 32.5923
  • Euro 34.7813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Kırşehirli hukukçular: Cumhurbaşkanı AYM’yi dizayn etme çabasında

Kırşehirli hukukçular: Cumhurbaşkanı AYM’yi dizayn etme çabasında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararı eleştirmesine hukukçulardan...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararı eleştirmesine hukukçulardan tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin kararı için "Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum" demesini eleştiren Kırşehirli hukukçular, bu durumu "Cumhurbaşkanı'nın AYM'yi dizayn etme çabası" olarak değerlendirdi.

Kırşehir Baro'sundan avukatlar konu hakkında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu.

"GEÇMİŞTE DE NE DEDİ: HÂKİM KARAR VEREMEZ, ULEMAYA DANIŞMAK GEREK"

Avukat Şahin Kaymaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Oluru tarif eder tartışırsınız ancak olmayacak bir şeyi tartışmak, söz söylemek çok zor." dedi.

Kaymaz, şöyle devam etti: "Bir ülkenin Cumhurbaşkanı'nın bir ülkenin en tepedeki yargı organı hakkında "kararı tanımıyorum, saygı duymuyorum" demesi bu devletin kurum ve kuruluşlarını eleştiri sınırlarının ötesinde tahkir ve küçük görme anlamına gelir. Aynı zamanda suç teşkil eden talimat niteliğinde. Orada dikkat ederseniz 14. Ağır ceza Mahkemesi'ne de talimat veriyor. Direnebilirdi diyor, yani direnmesi gerekirdi diyor. Benim kanımca bu karardaki rahatsızdık gazeteciler, Can Dündar ve Erdem Gül için değildir. Daha şu veya bu sebeple dünya kadar gazeteci ceza evlerinde resmen tutsaktır. Yani bunların lehine emsal gösterilecek bir kararı engellemek için yapılan çıkıştır bu. Basın yayın faaliyetleri dışında bu adamların tespit edilmiş herhangi bir suçu yok. Kafanda bir örgüt yaratmışsın ve bu örgüt mensubiyeti olmakla adamları suçluyorsun. Eğer böyle bir örgüt var ise 3 ay önceye kadar sen yardım ve yataklık yapıyorsun. Devletin tüm olanaklarıyla yardım ve yataklık yapıyordun. Bunu örgütlü bir yapı olarak kabul ediyorsan devletin olanakları ile ve başı olarak sen bunu daha önceden fark etmen ve ortaya çıkarman gerekirdi. Bunun adına yargıyı emsal göstermelere karşı baskı altında tutmak denir. Bu sebeple bu açıklama ve çıkış yapıldı."

"GAZETECİLERİN SERBEST BIRAKILMASI TÜRKİYE'NİN DIŞARIDA İMAJINI RAHATLATTI"

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest bırakılmasının, Türkiye'nin Avrupa ve dünyadaki imajını rahatlattığını kaydeden Av. Kaymaz, "Olaya bu yönden bakmak gerekir. Avrupa Birliği Bakanının yüzünde gülücükler açıyordu. Bu yükten kurtuldu çünkü. Ama birdenbire rüzgâr tersine döndü ve Sayın Cumhurbaşkanı vahim açıklamalarda bulundu. Neden? Bunun emsal teşkil edilip cezaevlerinde tutsak olan diğer basın mensuplarının serbest kalmasının önünü açabileceğini düşündü. AYM tepkisinin nedeni ve kaynağı bana göre bu. Böyle bir açıklama makul, mantıklı ve demokratik bir ülkede düşünülemez. Herhalde bu konuda hukukçuların dimağlarında arşivlerinde böyle bir çalışma yoktur diye düşünüyorum. Bir ülkenin cumhurbaşkanının AYM kararına bu kadar ölçüsüzce tepki göstereceği düşünülemez. Esasında şaşmamak da gerek. Geçmişte ne dedi? Bu konuda hâkim karar veremez, ulemaya danışmak gerek. Yargısal faaliyeti kabul etmiyor ki. Aynı hakaret ve açıklamaları daha önce İdare Mahkemeleri ve Danıştay için de söyledi. Bir kararın aleyhine veya lehine çıkmasına göre saygı göstermek ya da göstermemek olmaz hele ki cumhurbaşkanlığı makamını temsil ediyorsan daha dikkatli açıklamalar olmalıdır. Cumhurbaşkanı, hukuku kendine göre dizayn etme gayretindedir. Bir ülkenin cumhurbaşkanı mahkemenin kararını tanımadığını söylüyorsa o zaman o ülkede de hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığından söz etmek hayal olur." ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI AYM'Yİ DİZAYN ETME ÇABASINDA"

Avukat Saim Öztürk ise "Yargı makamının verdiği karar bütün iradeyi ve diğer yargı organlarını da bağlar. Bu noktada Anayasa Mahkemesi üst mahkemedir. Bunun verdiği karar Cumhurbaşkanı da dâhil herkesi bağlar. Cumhurbaşkanı'nın bu çıkışı sivil bir darbedir. Mahkemeyi ve yasaları tanımıyorum demek, kendini yasaların üstünde görmek aslında suç işlemiştir Cumhurbaşkanı bu ifadesiyle. Bu mahkemelerin diğer kararlarını da etkileyebilecek nitelikte vahim bir açıklamadır. Alt mahkemeleri de etkileyebilecek bir açıklamadır yani mahkemelere bir nevi talimat vermiştir Cumhurbaşkanı bu ifadesiyle. Cumhurbaşkanı AYM'yi dizayn etme çabasındadır." sözlerini kaydetti.Cihan

Kırşehirli hukukçular: Cumhurbaşkanı AYM’yi dizayn etme çabasında

Kırşehirli hukukçular: Cumhurbaşkanı AYM’yi dizayn etme çabasında

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim