• BIST 82.779
  • Altın 147,316
  • Dolar 3,7701
  • Euro 4,0274
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 9 °C

Kırmızı et sevenlere kötü haber!

Kırmızı et sevenlere kötü haber!
Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açan gut hastalığında beslenmenin çok büyük rolü var. Kırmızı et, işkembe, kelle paça ve kalamar, karides, midye gibi deniz ürünleri hastalıktan sorumlu tutulan besinler arasınd

Gut hastalığının toplumsal beslenme alışkanlıkları ile yakından ilişkili olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Olmuşçelik, tanısı kolay olmasına rağmen hastalığın genellikle geç dönemde fark edildiğini belirtiyor.

Çoğunlukla ayak başparmağında çok ağrılı şişlik ve kızarıklıkla ortaya çıkan hastalığın temel nedeni, ürik asit yüksekliği. Ürik asit oluşturan maddelerin vücuda fazla alınması veya vücuttan atılamamasına sebep olan genetik yatkınlık hastalığa sebep oluyor.

İnsülin direnci, hipertansiyon ve şişmanlık ile oluşan metabolik sendrom, bazı ilaçlar, özellikle de idrar söktürücüler ürik asit yüksekliğine yol açabiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Olmuşçelik’e göre, pürin maddesi ürik asit yapımının temelinde yatıyor. Dolayısı ile pürinden zengin gıdalar hastalık oluşumuna yol açıyor.

Özellikle früktoz ile tatlandırılmış gıdalar, kırmızı et, işkembe, kelle paça, kalamar, karides, midye gibi deniz ürünleri bu yelpaze içerisinde yer alıyor. Dr. Olmuşçelik, gut hastalığında riski azaltma önerilerini şöyle sıralıyor:

GUT RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT

- Kırımızı etin aşırı tüketimi azaltılmalı.

- Kabuklu deniz ürünleri yenmemeli.

- Alkol, früktoz alımı sınırlandırılmalı.

- Şişmanlıktan kaçınılmalı.

- Kahve ve yeterli c vitamini tüketilmeli.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim