• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Kırmızı besinlerin faydaları

Kırmızı besinlerin faydaları
Tükettiğimiz kırmızı renkli besinler antioksidan maddelerden oldukça zengin oldukları için hücre ve damarlardaki hasarın önüne geçerler.İşte bu besinlerden bazılarının vitamin değerleri ve faydaları...

Ahudu/Frambuaz: C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri ve lif açısından zengin bir meyvedir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır .

Mürdüm eriği: Vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengindir ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Mürdüm eriği aynı zamanda iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yapılan son bir araştırma, düzenli kuru mürdüm eriği tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürebileceğini göstermektedir. Ayrıca, antioksidan etki göstermektedir.

Karadut: Flavonoidler açısından zengindir. Flavonoidler kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir ve hücre çoğalmasını, hücre bölünmesi düzeyinde duraklatır. Ayrıca içinde C, B ve K vitamini, diyet lifi ve demir içerir. İçerdiği demir sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek kan yapımını artırır.

Nar: Kanser hücrelerinin çoğalma ve damarlanmasını önleyerek bu hücrelerin yok olmasında yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda antosiyanin bakımından zengin özütün, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekleştiği belirtilmektedir. Resveratrol ve demir içeriği yüksek olduğundan, kansızlığa karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı zayıflama diyetlerinde iyi bir ara öğündür.

Kızılcık: Yüksek oranda C vitamin içerir. Uyku sorunları olan kişiler beyinde salgılanan melatonin adlı hormonunun salgılanmasını artırır. Kızılcık kabuğu ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir. Proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurarak idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. İdrardaki asit miktarını artırır, böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır.

Yaban mersini: Yaban mersini, C ve E vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Yaban mersinine puslu mavi rengini veren antosiyanin maddesi değerli bir antioksidandır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzu korur. 1 fincan taze yaban mersini 1 adet meyve yerine tüketilebilir. Kuru yaban mersininin ise, 2 yemek kaşığında 1 adet meyvenin kalorisi vardır.

Kırmızı üzüm: İçerdiği antioksidan sayesinde kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Her gün 7-8 det çekirdekli kuru kırmızı üzümün tüketimi önerilir. Kansızlık durumunda iyi bir ara öğündür. 

Vişne: Düşük kalorili bir meyvedir. Antioksidan özellik göstermektedir. İçindeki melatonin sayesinde kan beyin bariyerini hızlıca geçerek sinir sisteminde etkilidir. Uykusuzluk ve baş ağrılarını hafifletmeye yönelik faydaları bulunmaktadır.

Böğürtlen: Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antioksidandır. Böğürtlenin en önemli etkisi cildi gençleştirmesi ve hücre yaşlanmasını geciktirmesidir. Böğürtlen kan şekerini dengeler, kanı temizler, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur; ayrıca B grubu vitaminleri de içerir.

Karpuz: Karpuz, hem likopen hem de vitamin ve mineral açısından zengin, kırmızı rengi ile kendini gösteren beta-karoten içeriği ile de antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. İyi bir C vitamini deposudur. Zengin lif içeriği ile bağırsakların çalışmasını artırır.

Çilek: Çilek, iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. İçerdiği flavanoidler sayesinde kanserden koruyucu etki gösterir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur. 150 gr çilek 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim