• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

'Kırmızı altın' hasadı başladı

'Kırmızı altın' hasadı başladı
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayan ve halk arasında 'kırmızı altın' olarak nitelendirilen turp sezonu başladı.

İlçe ekonomisine yılda 15 milyon gibi bir katkı sağlayan turpta yeni sezon başladı. İlçede bulunan Savrun Çayı üzerinde kurulan havuzlarda yıkanarak paketlenen ilk ürünlerin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere sevkıyatı yapılmaya başlandı. Üreticiler ise dönem başında fiyattan ve rekolteden memnun olduklarını dile getirdiler.

Turpu Kadirli ekonomisi için bacasız fabrika olarak nitelendiren Kadirli Kaymakamı Muhittin Pamuk, “Kadirli ilçesinde turp üretimi son derece önemli. Bu sene turp üretim sezonumuz başladı. İlçemizde yaklaşık 35 bin hektara bu yıl turp ekimi yapıldı. Bu yıl 150 bin ton turp rekoltesi bekliyoruz. Kadirli turp üretiminin Türkiye’de yüzde 80’ini karşılıyor. Bu açıdan ilçemiz adına önemli bir durum. Biz bu yörede turptan bahsederken kırmızı altın diye bahsederiz. Aynı zamanda bu sektörde üretim sezonu boyunca 5 bin aile istihdam ediliyor. Ben bu vesile ile bu sektörde çalışan tüm vatandaşlarımıza bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum” şeklinde konuştu. 

Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan ise yeni sezonun tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, “Turp ilçemiz için önemli bir gelir kaynağı. Özellikle 5 ay süren sezon boyunca yaklaşık bu işten 5 bin kişi istihdam olarak ekmek yiyor. Sezonun başı yağmurlu geçti bu da çiftçilerimiz için iyi bir avantaj” dedi.

İlçe ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon lira katkı sağlayan turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor. Daha sonra turp yüklü kamyonlar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere yola çıkıyor. Sofralarda da lezzetle yenen turp böbrek taşı, astım, sarılık, öksürük ve romatizma gibi hastalıklara da iyi geliyor. Ayrıca turpun ilçe ekonomisine bu şekilde önemli bir katkı sağlamasına rağmen hala ilçede turp ile ilgili bir tesisin olmaması da dikkat çekiyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim