• BIST 9524.59
  • Altın 2492.245
  • Dolar 32.5542
  • Euro 34.6939
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Kirli Havuz Sularına Dikkat!

Kirli Havuz Sularına Dikkat!
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenler kendilerini deniz kenarlarına ya da havuzlara attı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenler kendilerini deniz kenarlarına ya da havuzlara attı. Ancak uzmanlar kirli havuz suları hakkında uyarıyor.

Kirli havuz sularının kulak sağlığını tehdit ettiğini belirten Koru Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanı Op.Dr. Kağan İpçi, yaz aylarında özellikle deniz veya havuz sezonunun açılması ile beraber en yaygın kulak burun boğaz hastalıklarından birinin dış kulak iltihapları yani Eksternal Otitler olduğunu söyledi.

Kulak kanalı iltihaplarının, enfeksiyöz, allerjik veya dermatolojik nedenlerle olabileceğini ifade eden Op. Dr. Kağan İpçi, en sık nedenin enfeksiyonlar olduğunu ve enfeksiyonlar içinde de en çok rahatsızlık verenlerin kulak mantarları olduğunu belirtti.

Özellikle diyabetik hastalarda kulak enfeksiyonlarının uzun süreli ve komplikasyon oluşma riski yüksek olduğunun altını çizen Op. Dr. Kağan İpçi, "Kulak kanalının sürekli ıslak kalması, havalanmaması iltihap sürecini başlatan en önemli etkendir" dedi.

Op. Dr. Kağan İpçi, deniz ve havuza yoğun giren ve kulak kanalı sürekli ıslak ve nemli kalan çocukların, kulağını temizlemek için aşırı kurcalayan kişilerin, işitme cihazı kullanan ve kulak kanalı havasız kalan kişilerin ve profesyonel yüzücülerin risk altında olduğunu söyledi.

Kulak kanalı iltihabında, kulak kepçesinin veya kulak deliği önündeki kıkırdağın oynatılması ile artan ağrının hastalık için tipik olduğunu söyleyen Op. Dr. Kağan İpçi, "Genellikle dokunmakla ve kulak üzerine yatmakla ağrı olur. Bunun dışında kulak kaşıntısı ve kulak akıntısı, duyma azlığı olabilir. Duyma azlığı sıklıkla kulak kanalının ödemi ve tıkanması nedeniyle olur" diye konuştu.

Tedavide amacın kulak kanalını öncelikle kuru tutmak, ağrıyı azaltmak ve enfeksiyonla savaşmak olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kağan İpçi, "Bu nedenle hasta kulağa, iyileşene kadar su kaçırılmamalıdır. Tedavi kulak damlaları ile yapılmakla beraber bazen tablet hatta ileri enfeksiyonlarda hastaneye yatırıp enjeksiyonla da takip gerekebilir" açıklamasında bulundu.

Kulak kanalını mümkün olduğunca kuru tutmanın önemli bir adım olduğunun altını çizen Op. Dr. Kağan İpçi, kulak zarına tedavi maksatlı ventilasyon tüpü takılmış hastalar, kulak zarı delik olan hastalar ve zar normal olmasına rağmen sık eksternal otit geçiren hastaların su geçirmeyen tıkaçlarla kulaklarını koruması gerektiği uyarısında bulundu.

Op. Dr. Kağan İpçi, "Kulak bakımında pamuklu çöpler tercih edilmemelidir. Kulak yakınmaları olduğunda kulağın içine etkisi bilinmeyen sıvılar veya doktor tavsiyesi dışında damlalar damlatılmamalıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim