• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kirli Hava Kısırlığa Yol Açıyor

Kirli Hava Kısırlığa Yol Açıyor
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, Bursa'daki hava kirliliğinin en önemli sebebinin trafik olduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz ve öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, Bursa'da çevre ve hava kirliliğinin geldiği boyutları ve alınması gereken tedbirleri anlattı. Hava kirliliği ile ilgili yayınlanan verilerin tartışmaya açık olduğunu söyleyen Taşdemir, "Hava kirliliği ölçüm istasyonlarının maliyeti çok yüksek. Bu yüzden bir bölgede ya da şehirde sadece bir ya da birkaç istasyon kurulabiliyor. Bu bütün şehrin kirlilik seviyesini göstermek için kafi değil. Ayrıca bölgede nüfus nerede kümeleşmiş? Hastaneler, okullar, ulaşım hangi bölgede yoğun? Endüstrilerin etkisini görebileceğimiz yerler neresi? Bölge rüzgar alıyor mu? Bunlar dikkate alınarak cihazların mevkii belirlenmeli" dedi.

Havayla birlikte vücuda ağır metallerin girmesi durumunda kardiyolojik etkilerin açığa çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Taşdemir, "Farklı karakterdeki hava kirleticiler solunum yolu, burun, göz, deri döküntüleri, tahrişler, kalp, kanser, sinir sisteminde bozukluklar ve karaciğerde hastalıklara sebebiyet verebilir. Tarım şehri olan Bursa'da çiftçilerin bilinçlenmesi önemli. Çiftçilerimiz pestisitler denilen tarım ilacını yoğun olarak kullanıyor. Bu tarım ilacı hava ve toprağı kirletiyor" yorumunda bulundu.

Hava kirliliğinin doğal ve insan kaynaklı olduğunu belirten Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, "Başlıca doğal kaynaklar orman yangınları, rüzgar, volkan patlamaları, polenler ve mikroorganizmalar. İnsan kaynaklılar ise ısınma, endüstriyel, zirai ilaçlar, ulaşım, arıtma tesisleri, çamur kurutma yatakları, çöp depolama sahaları gibi yapılardan emisyonlar atmosfere salınıyor. Bursa'da ise hava kirliliğinin en önemli sebepleri arasında trafik, endüstriyel faaliyetler ve ısınmayı sayabiliriz" dedi.

ÇEVRE GÜNÜNDE BURSA VERİLERİ PAYLAŞILACAK

Çevre Mühendisliği Bölümü hakkında bilgiler veren Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz ise, lisans ve lisansüstü öğretim gören toplam 500 öğrencilerinin bulunduğunu ve donanımlı laboratuvarlara sahip olduklarını söyledi. Geçen yıl Haziran ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ve Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün işbirliği protokolü imzaladığını belirten Prof. Dr. Solmaz "Protokol çerçevesince Bursa'nın ilçelerine gönüllü öğretim üyelerimiz ikişerli gruplar olarak ziyarette bulunuyor. İlçede bulunan sıradan vatandaştan tutun muhtar, kaymakam, belediye başkan yardımcısına kadar görüşülüp o bölgede çalıştay düzenleniyor. Çalıştayda bölgenin çevre meseleleri masaya yatırılıyor. Edinilen bilgiler ışığında öğretim üyesi arkadaşlarımız raporlar düzenliyor ve o raporlar Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na iletiliyor. Bursa'nın bütün ilçelerinde edinilen bilgiler Dünya Çevre Günü 5 Haziran'da Bursa kamuoyuna duyurulacak" şeklinde konuştu.

Kirli Hava Kısırlığa Yol Açıyor

Kirli Hava Kısırlığa Yol Açıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim