• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Kırım'da endişeli bekleyiş

Kırım'da endişeli bekleyiş
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yönetimin muhaliflerin eline geçmesinin ardından Kırım'daki gelişmeler hız kazandı. Parlamento olağanüstü toplanma kararı aldı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürüyor. Gösterilerin başladığı Kırım'da parlamento bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.

Ukrayna'daki kriz sürerken, Rusya'da temaslarda bulunan Kostantinov'un, "İstikrarsızlığın ciddiyetini koruması durumunda, Kırım Ukrayna'dan ayrılabilir. Bu, Ukrayna'nın dağılması durumunda mümkün olabilir" şeklindeki sözlerinin üzerinden birkaç gün geçerken, Rusya yanlısı 300 kişilik grup yerel parlamento önünde toplandı.

Grubun, Ukrayna iktidarının meşru olmadığının ilan edilmesini, 1992 Kırım Anayasasına geri dönülmesini ve Kırım’ın statüsü ile ilgili referandumun yapılmasını talep etmesine karşılık, aynı saatlerde, Ukrayna'daki krizde başından beri muhaliflere destek veren  Kırım Tatarlarından 200 kişilik grup da Kırım Tatar Milli Meclisi önünde toplanarakRusya yanlılarını protesto etti.

Kırım Tatarları, parlamentonun Kırım’ı Ukrayna’dan ayırıp Rusya bağlamaya yönelik her türlü eyleme karşı hareket edeceklerini açıkladı.

Bu arada, Kırım Parlamentosu'nun olağanüstü toplanma kararı almasının ardından Konstantinov, parlamento önünde toplanan Rusya yanlılarına hitap ederek, “Ben, Kırım’ın geleceği ile ilgili olan endişelerinizi paylaşıyorum. Buradan hiçbir yere gitmeyeceğim ve sizinle birlikte olacağım. Biz otonom cumhuriyetimiz için sonuna kadar savaşacağız” ifadelerini kullandı.

Kiev yönetiminin Kırım’daki sorunları çözmek istemediğini iddia eden Vladimir Konstantinov, “Bu yüzden bizim birleşmemiz ve çok kararlı şekilde hareket etmemiz lazım. Otonominin ve Kırım sakinlerinin yeterli gücü var. Neo-Nazizm Kırım’da sökmez, biz Kırım’a asla ihanet etmeyiz” şeklinde konuştu.

Parlamentodan, toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada da yarın Kırım'daki siyasi durumu değerlendirmek üzere olağanüstü toplanılacağı bildirildi. 

Rus milletvekilleri Kırım’a gitti

Kırım'da yaşanan bir başka gelişme de Rusya Parlamentosu’nun Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan sorumlu komite başkanı Leonid Slutskiy'nin beraberindeki heyetle birlikte Kırım’ın başkenti Akmescit’e gelmesi oldu.

Slutskiy, Kırım Parlamentosu'nun aldığı olağanüstü toplantı kararının öncesinde havaalanında yaptığı açıklamada, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması talebi olması halinde, ülkesinin en kısa süre içinde karar alabileceğini söyledi.

Leonid Slutskiy, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduklarını ancak Kırım’da halkın referandumla veya Kırım Parlamentosu tarafından Rusya’ya bağlanma talebinin olması halinde, Rusya’nın bu konuyla ilgili en kısa süre içerisinde karar alabileceğini söyledi.

Slutskiy, Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendirirken de muhalefetle görevinden azledilen devlet başkanı Viktor Yanukoviç arasında imzalanan anlaşmanın şartlarına uyulmasını talep ettiklerini bildirdi.

"Kırım'daki Ruslar, Rusya'ya bağlanmak ister"

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Mithat Çelikpala, konuyu değerlendirirken, krizin derinleşmesi ve muhtemel bir dağılma durumunda, Kırım'daki Ruslar'ın Rusya'ya bağlanmak isteyeceğini söylemişti.

Çelikpala, "Rusya, Kırım'da çok pasaport dağıttı ve Rus politikasında, Rusya’nın vatandaşlarını koruması, onların beklentilerini karşılama önceliği vardır. Güney Osetya ve Abhazya’da bunun yansımalarını gördük. Kırım konusunda da bu süreç daha da sertleşirse, farklı gelişmeler beklemeliyiz. Ülke parçalanabilir" demişti.

Federasyon Konseyi'nden Ukrayna'ya ziyaret

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden bir heyetin Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunacağı bildirildi. 

Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti'nin bildirdigine göre, Federasyon Konseyi'nden bir heyet, Ukrayna'ya üç günlük ziyarette bulunacak. Kırım'a da gitmesi planlanan delegasyonun, Ukrayna'nın güneyindeki durumu değerlendirerek, çeşitli siyasi grup ve Rus askeri temsilcileriyle bir araya geleceği ifade edildi. 

Federasyon  Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi İgor Morozov, Kırım Yüksek Konseyi ile insani işbirliğinin ve parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesinin, ziyarette ele alınacak konular arasında olduğunu ifade ederek, "Rusya'nın destegine güvenen Kırım'da yaşayan çok sayıda yurttaşımız, Ukrayna'daki olaylardan endişe duyuyor. Biz Kiev'deki olayların Kırım'da yaşanmasını istemeyiz" dedi. 

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim