• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Kırım, Rusya'ya bağlandı, dünya tepki gösterdi

Kırım, Rusya'ya bağlandı, dünya tepki gösterdi
Dünya Kırım krizine kilitlendi. Gözler bugün Rus lider Putin'deydi. Rus Devlet Başkanı, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Ukrayna bu bağlılığı tanımayacağını açıklarken İngiltere Rusya ile askeri ilişkilerini askıya aldıklarını aç

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise “Kırım’ın Rusya’ya katılımını öngören anlaşmayı tanımıyoruz.” açıklaması yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Biden ise "Bu başkasının toprağına el koymak" dedi.
 
Kremlin Sarayı'nda, Parlamento'nun alt ve üst kanadı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kırım Meclisi yöneticilerine seslenen Putin, referandumun Kırım halkının özgür iradesiyle gerçekleştirildiğini ileri sürerek, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmak istediğini ve bu teklifin değerlendirildiğini söyledi.
 
Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin Rusya Federasyonu'na katılmasına ilişkin anlaşma Kremlin'de imzalandı. Anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Devlet Konseyi Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Bakanlar Konseyi Başkanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy tarafından imzalandı.
 
Kırım Cumhuriyeti, 18 Mart 2014 tarihi itibariyle Rusya Federasyonu'na katılmış sayılıyor.
 
Kremlin'in internet sitesinden yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu yasama ve diğer normatif hukuk kararlar, Kırım Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu'na kabul edildiği ve Rusya Federasyonu içinde yeni birimlerin oluşturulduğu andan itibaren Kırım Cumhuriyeti ve federal öneme sahip Sivastopol kenti için geçerli" deniliyor.
 
Kırım'ın resmi dilleri olarak Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası gösterildi.
 
Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılımı için geçiş süreci 1 Ocak 2015 tarihine kadar yürürlükte olacak.
 
Kırım Cumhuriyeti ve federal öneme sahip Sivastopol kentinin arazisi, Rusya Federasyonu'na katıldığı gün mevcut sınırlarla belirlendi.
 
Rusya'nın Sesi'ne göre, belgede, "Kırım Cumhuriyeti'nin Ukrayna ile kara sınırı, Rusya Federasyonu'nun devlet sınırıdır" diye kaydedildi. Karadeniz ve Azov Denizi'ndeki sınırların, Rusya Federasyonu'nun uluslararası anlaşmaları ve uluslararası hukukun normları ve ilkeleri temelinde belirleneceği belirtildi. 
 
Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne "Kırım ve Sivastopol'un Rusya Federasyonu'na bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturmasını" teklif eden Putin, Anayasa Mahkemesinden de gerekli kararları almasını rica etti. Putin'in bu sözlerini salondakiler ayağa kalkarak alkışladı.

Konuşmadan sonra imza töreni düzenlendi. Anlaşmayı, Putin, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov imzaladı.
 
Rusya yasalarına göre, anlaşma metni Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bir taslak hazırlayacak. Anlaşma metni ile taslak, daha sonra Parlamento'nun alt ve üst kanatlarında görüşülecek. Anlaşma burada kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.
 
Rusya, Kırım’ın Rusya’ya katılımını öngören anlaşmanın onay sürecini birkaç gün içinde başlatacak.
 
UKRAYNA ANLAŞMAYI TANIMADI
 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da “Kırım’ın Rusya’ya katılımını öngören anlaşmayı tanımıyoruz.” açıklamasını yaptı.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan da Rusya’ya sert bir eleştiri geldi. Biden "Rusya’nın Kırım’daki hamlelerini kınıyorum. Başkasının toprağına el koymaktan başka birşey değil . Rusya Kırım’ı ilhak etme sürecini devam ettirirse daha fazla yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. 
 
İNGİLTERE: ASKIYA ALIYORUZ
 
İngiltere ise Rusya'yla ikili askeri anlaşmaları askıya aldığını duyurdu.
 
 İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım ile ilgili açıklamalarının talihsiz olduğunu ve Rusya'nın izolasyon yolunu seçtiğini söyledi.
 
Hague, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda Ukrayna ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki kriz, Avrupa güvenliğinin 21. yüzyıldaki en ciddi sınavıdır" dedi.
 
İstikrarlı, refah ve birlik içerisinde bir Ukrayna görmek istediklerini vurgulayan Hague, "Rusya Devlet Başkanı Putin bugün Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için yeni kanunlar açıkladı. Putin'in bugün izolasyon yolunu seçtiğini, kendi ülkesinin ve Kırım halkının uluslararası toplumla ortaklığını reddettiğini duymak talihsizlik" diye konuştu.
 
Kırım'daki referandumun Ukrayna anayasasına göre yasa dışı olduğunu belirten Hague'e milletvekilleri tarafından Ukrayna kriziyle ilgili sorular da yöneltildi.
 
TÜRKİYE KENDİ ÖNLEMLERİNİ ALACAKTIR
 
Bir milletvekilinin "Türkiye'nin Ukrayna konusunda AB ve ABD'nin çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğinin görüşülüp görüşülmediğini" sorması üzerine Hague, şunları kaydetti:
 
"AB dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle görüşmelerimiz oldu. Türkiye'nin görüşleri, ifade ettiğim görüşlerle oldukça örtüşüyor. Türkiye'nin özellikle Kırım'daki Tatar azınlıkla yakınlığı var. Türkiye bu durumdan oldukça endişeli. Türkiye AB üyesi değil, kendi önlemlerini almalı. Bağımsız bir ülke olarak kendi önlemlerini alacaktır."
 
Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararlarının da alınacağını belirten İngiliz bakan, "Avrupa Komisyonu, bu hafta Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırımı görüşecek. Putin'in bugünkü konuşması ve Rusya'nın son günlerdeki eylemleri ışığında İngiliz hükümeti daha fazla yaptırım kararı alınması gerektiğini düşünmektedir" ifadesini kullandı.
 
Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl yapılacak G8 zirvesi hazırlıklarının askıya alındığını anımsatan Hague, ulusal düzeyde de bazı önlemler aldıklarını belirtti. Rusya ile İngiltere arasındaki askeri işbirliği anlaşmalarının gözden geçirildiğini ifade eden Hague, "Rusya ile askeri teknik işbirliği anlaşması, Fransa, Rusya, ABD, İngiltere deniz tatbikatının iptali, yüksek düzeyli askeri ziyaretler, savunma ihraç anlaşmaları dahil olmak üzere çeşitli konularda askeri işbirliğini askıya aldık" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim