• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Kırgızistan'daki Amerikan üssü kapanıyor

Kırgızistan'daki Amerikan üssü kapanıyor
ABD, Afganistan'daki operasyonları için kullandığı Kırgızistan Manas Uluslararası Havalimanı'ndaki askeri üssü boşaltıyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ABD'nin Transit Sevkiyat Merkezi'nin Manas Uluslararası Havalimanı'ndaki faaliyeti ile ilgili olarak Kırgız ve ABD hükümetleri arasında 22 Haziran 2009'da Bişkek'te imzalanan işbirliği anlaşmasının feshedilmesini öngören anlaşmayı onaylamıştı.

Onayın ardından üste bugün itibariyle tüm hizmet birimlerinin kapandığı bildirildi.

ABD'nin Transit Sevkiyat Merkezi'nden yapılan açıklamada, 2011-2014 arasında üssün faaliyetlerini oluşturan havada yakıt ikmali, personel ve kargo transferleri ve işbirliğinin güçlendirilmesi ile ilgili birimlerin bugün itibariyle hizmet vermediği belirtildi.

Merkezin Müdürü Albay John Millard, üssün boşaltmasıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan'a 26 ülkeden asker transfer ettiklerini anımsatarak, "28 Şubat tarihi itibariyle asker transfer işlemlerinin durdurulduğunu" söyledi.

Millard, havaalanı yanında geniş bir arazide yer alan merkezin içindeki sosyal tesislerin ve lojmanların Kırgızistan'a teslim edileceğini belirterek, merkezin bu yılın 11 Temmuz tarihinde kapanmış olacağını kaydetti.

ABD'nin askeri hava üssünde iki kargo uçağı kaldı. Merkezdeki personel ise sökme ve temizlik işlerini yürütüyor.

Yılda 60 milyon dolar kira ödeyen ve bir o kadar da harcama yapan ABD'nin askeri hava üssünün kirasını uzatmayan ve bu yılın 11 Temmuz tarihine kadar üssün boşaltılması talebini ABD'ye nota ile bildiren Kırgızistan hükümeti, üsten elde ettiği kira parasının kesilmesiyle bütçede doğabilecek mali açığını Manas Uluslararası Havaalanı'nı uluslararası yük taşımacılığında aktararak kapatma planı yapıyor. 

ABD'li askerlerin Bişkek'ten tamamen ayrılmasıyla merkezde çalışan 700 kadar Kırgız işçi de işsiz kalacak.

ABD'deki 11 Eylül saldırısından sonra başkent Bişkek'e 25 kilometre mesafede kurulan askeri hava üssü, sadece 1,5 saat mesafede bulunan Afganistan'daki operasyonları için lojistik, askeri, yakıt ve kargo işlerinde kullanılıyordu.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim