• BIST 9481.2
  • Altın 2495.998
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.7838
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Kırgızistan, Rusya ile imzalan HES projesini iptal etti

Kırgızistan, Rusya ile imzalan HES projesini iptal etti
Kırgızistan Parlamentosu (Cogorku Keneş), Rusya ile 20 Eylül 2012 yılında imzalanan hidroelektrik santrali (HES)inşaası ve işletilmesiyle ilgili anlaşmayı...

Kırgızistan Parlamentosu (Cogorku Keneş), Rusya ile 20 Eylül 2012 yılında imzalanan hidroelektrik santrali (HES)inşaası ve işletilmesiyle ilgili anlaşmayı tek taraflı olarak iptalini isteyen karar taslağını onayladı.

Oylamaya katılan 97 milletvekilinin tamamı yasa tasarısının iptali yönünde oy kullandı. Yasa Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından da imzalanırsa resmiyet kazanacak.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, Rusya tarafı HES inşaasını yapacak olan RusGidro şirketi aracılığıyla 1 milyar ruble fizibilite yatırımı yapmıştı. Kırgızistan ise HES'in inşaa edileceği alanda 2 bin 458 hektar arazi söz konusu şirketin kullanımına sunmuştu.

Anlaşmaya göre, Rusya 2016'da HES projesinin ilk aşaması olan Narın GES-1 birimini faaliyete sokacaktı. Şirket söz konusu taahhüdünü yerine getiremedi. Bundan dolayı HES projesinin tamamlanma tarihinde belirsizlik oluştuğu için, Cogorku Keneş anlaşmayı tek taraflı olarak iptal etme karına vardı.

Milletvekillerine oyla öncesi seslen Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, "Rusya şu anda çok zor ekonomik koşullar altında. İki ülke arasında önceden yapılmış anlaşmaları yerine getirecek durumda değiller. Bundan dolayı başka yatırımcıları bulmayı düşünmeliyiz." dedi.

Cogorku Keneş oturumunda konuşan Kırgızistan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Nurlan Sadıkov, Rusya'nın 2013 yılından beri bölgedeki HES alt yapı çalışmalarına 37 milyon dolar harcadığını ve anlaşmanın iptal edilmesi durumunda bu harcamayı iade etmek zorunda kalacaklarını hatırlattı.

Konuyla ilgili iki ülke arasında 20 Eylül 2012 tarihinde imzalanan anlaşma, 31 Aralık 2015'da Kırgız hükümeti tarafından tek taraflı dondurulmuştu.

CIHAN

Kırgızistan, Rusya ile imzalan HES projesini iptal etti

Kırgızistan, Rusya ile imzalan HES projesini iptal etti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim