• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi
Antalya'da yaşayan bankacı Özgü Korkanç, evden tahliyesine karar verilen köpeği "Kiraz" için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

Antalya'da yaşayan bankacı Özgü Korkanç, evden tahliyesine karar verilen köpeği "Kiraz" için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Kedi tahliyesinin durdurulması kararının ardından, mahkeme köpeğin de tahliye kararının reddetmesiyle emsal bir karara imza attı.

Antalya'nın Konyaaltı İlçesi'nde Uluç Mahallesi'nde yaşayan 27 yaşındaki bankacı Özgü Korkanç, 2.5 yıl önce annesinin hediye ettiği yavru Cocker cinsi köpeği evinde beslemeye başladı. Site yöneticisi 2 ay sonra sitede köpek beslenemeyeceğini söyleyerek Korkanç, ailesini sözlü ardından yazılı uyardı. Site yönetiminin köpeğin tahliye edilmesi için gönderdiği ihtarnamenin ardından dava taraf mahkemelik oldu.

Açılan dava üzerine Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesi, evde keşif yaptı. İki duruşmada her iki tarafta bir sonuç alamadı. 2 gün önce 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen üçüncü davada mahkeme heyeti, "Davayı açan davacının tapu kaydı incelenmesinden kat maliki olmadığı bu tür davayı açabilmesi için kendisine kat malikleri kurul kararı ile açıkça yetki verilmiş olması gerekli olduğundan aktif dava ve husumet ehliyeti bulunmadığından reddine karar" verdi. Karardan büyük mutluluk duyan Korkanç, şimdilerde site içerisinde rahatlıkla köpeğini gezdirebiliyor. Davayı kazanmanın mutluluğunu yaşayan Özgü Korkanç, 2.5 sene önce annesinin hediye olarak kendine verdiğini söyledi.

İngiliz Cocker cinsi köpeğine, "Kiraz" ismini verdiğini aktaran Korkanç, "Köpeğimi evde besliyorum. Onun dışında kaka çişlerini dışarı yapıyor. Onu da site içinden değil arka kapıdan parka çıkıyoruz. Kakasını da poşetle alıyorum. Duyarlı bir hayvanseverim" dedi.

"KÖPEK AĞACA ZARAR VERMİŞ"

Kiraz'ın kendilerine geldikten 2 ay sonra site yönetiminin sitede köpek beslemenin yasak olduğu şeklinde bir uyarı yaptığını aktara Korkanç, "Daha sonra yine site yönetiminden yazılı bir kağıt geldi. Köpeğin tahliyesinin gerektiği, aksi takdirde hukuki sürecin başlayacağı yazıyordu kağıtta. Biz bu süreçlerde etkilenmedik. Kiraz çünkü ailemizden biri gibiydi. Ardından noterden bir ihtarname geldi Kiraz'ın tahliye edilmesiyle ilgili. Daha sonra köpeğin evden tahliye edilmesi noktasında dava açıldı. Köpeğin havladığı, siteye zarar verdiği, sitenin içine kaka yaptığı, çocukları korkuttuğu, ağaçların köklerine zarar verdiği ve kazıdığı şeklinde beyanlarda bulunuldu. Ama böyle bir durum yoktu" dedi.

"KAYBETSEK BİZ DE TAŞINACAKTIK"

Dava sürecine girdiklerini belirten Korkanç, "Ama öncesinde ön duruşma oldu, Eve keşfe gelindi. Keşif sırasında yalan beyanlarda bulunuldu. 2 gün önce duruşmamız vardı, avukatımızın desteği ile davayı kazandık. Kazanamasaydık davayı temyize taşıyacaktık. Eğer gerçekte davayı kaybetseydik 17 yıldır oturduğumuz evimizden taşınacaktık" diye konuştu.

"KİRAZ AİLESİYLE"

Karara çok sevindiğini ve gözyaşlarına boğulduğunu ifade eden Korkanç, "Sevinçten ağladım. Duygular anlatılacak gibi değil. Köpeğimle artık rahatça uyuyabilecektim" dedi.

Müvekkilinin köpeği Kiraz için hukuk savaşı başlattıklarının altını çizen Avukat Alev Ersan, site yönetiminin hayvanseverliği evde balık besleme olarak algılaması sonucu kedi ve köpeklere yabancı yaratık gibi bakmaları nedeniyle sorunun büyüdüğünü kaydetti.

"SİTE YÖNETİMİ DAVA ÜCRETLERİNİ ÖDEYECEK"

Site yöneticisinin kaprisleri nedeniyle Kiraz'ın tahliyesi için dava açıldığına değinen Avukat Ersan, "Usulsüz bir dava açıldığı için site yönetimi dava masraflarının yanı sıra karşı tarafın avukat ücretlerini de ödeyecek. Bunun yanında artık Kiraz ailesi ile kalacak" dedi.

"AKTİF HUSUMET YOK"

Site yönetimi köpeğin siteden tahliye edilmesi şeklinde bir dava açtığına vurgu yapan Ersan, "Kat mülkiyetine aykırılık nedeniyle köpeğin siteden tahliye edilmesi için dava açıldı. Şikayet içerikleri ise, köpeğin çok havladığı, çocukları korkuttuğu, tüylerinin döküldüğü, site içinde kaka yaptığı, ağaç ve bitkilere zarar verdiği gibi beyanlarda bulunulmuş. Ama öncesinde müvekkilime sözlü ve yazılı ihtarlarda bulunulmuş. Geçen şubat ayında noter aracılığıyla ihtarnamede gönderilmiş. Köpeğin tahliye edilmemesi halinde gayrimenkulün satışının isteneceği, gayrimenkulden tamamen tahliye edilecekleri yazıyor ihtarnamede. Sonrasında dava açılıyor. 3 duruşma sonunda davanın aktif husumet yokluğundan reddine karar verildi. Yönetici site sakinlerinin bilgisi haricinde böyle bir dava açmış. Site sakinlerinden izin alınmamış ve kimse Kiraz'dan şikayetçi değil" şeklinde konuştu.

"EMSAL OLACAK"

Mahkemenin emsal teşkil eden bir karar verdiğinin altını çizen Ersan, "Ender kararlardan birisi oldu. Davanın usulüne girmeden red kararları çok nadir çıkıyor. Köpeğin evlerden tahliyesine red kararı emsal olarak site yönetimlerini zorlayacaktır. Site yönetimleri kafalarına göre dava açamayacaklar. Site sakinlerinden imza almak zorundalar dava açmak için. Kiraz ailesi ile kalacak. Müvekkilimin mutluluk gözyaşları, hüzün gözyaşları olabilirdi. Davayı kazandığımız için mutluyuz. Hayvanseverler kedi ve köpeklerinden vazgeçmesinler,mücadele etsiler" dedi.

MAVİŞ ÖRNEK OLDU

Evden tahliyesine karar verilen kedisini terk etmektense Bursa'dan tayinini isteyerek Antalya'ya taşınan hemşire Ayşegül Yetiş'in kedisi Maviş için başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmıştı. Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yerel mahkeme, kedilerin evden tahliye edilemeyeceğine ilişkin ders niteliğinde emsal bir karara imza atmıştı.

Açılan dava üzerine evde keşif yapan Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Toplu Yapı Temsilciler Kurulu izin vermediği müddetçe müstakil veya ortak yerlerde ticari maksatla dahi olsa kedi, köpek ve kümes hayvanları beslenemez" şeklindeki hükmü esas alarak, davalı Yetiş'in evde ve site içinde kedi beslemesinden men edilmesine karar verdi. 10 yıldır birlikte yaşadığı kedisini sokağa atmaktansa işini, hatta yaşadığı şehri terk eden hemşire Yetiş, yeni aldığı evini satarak, tayinini isteyip Antalya'ya yerleşmişti.

Yetiş, Avukatı Nilay Parlar Ateş aracılığıyla kararı temyiz etmiş, Yargıtay, sulh hukuk mahkemelerinin evden tahliye yönünde karar vermesinin söz konusu olmadığını, bu alanda yetkili mahkemenin asliye hukuk mahkemeleri olduğunu ifade ederek, kararı usulden bozmuştu. Davayı yeniden ele alan Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, kedilerin evden tahliyesinin önüne geçecek emsal bir karara imza atmıştı.

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kiraz Köpeğin Hukuk Zaferi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim