• BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kırağı Meyvede Yüzde 35 Zarara Yol Açtı

Kırağı Meyvede Yüzde 35 Zarara Yol Açtı
Meyve çiçeklerine zarar veren kırağıyla ilgili çalışma başlattıklarını ifade eden İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru,...

Meyve çiçeklerine zarar veren kırağıyla ilgili çalışma başlattıklarını ifade eden İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, meyvecilikle uğraşan tüm ova mahallelerinde meyve ağaçlarında yüzde 30-35 civarında hasar meydana geldiğini bildirdi.

İnegöl'ün tarımda riskli bir bölge olduğunu belirten Müdür Mahmut Doğru, "18 Mart'ta hava sıcaklığının eksi 3'e düşmesi neticesinde ilçemizde kırağı meydana geldi. Meyve ağaçlarının çiçek açma dönemine denk geldiği için zararlar söz konusu oldu. İnegöl bu anlamda riskli bölgede. Daha önceki yıllarda da bu riskleri yaşadık. Meyvecilikle uğraşan tüm mahallelerimizde, özellikle şeftali ve erik kırağıdan zarar gördü. 18 Mart'tan önce hava sıcaklıkları yüksekti. Meyve ağaçları da buna aldanarak erken uyandı. Bu erken uyanmanın olduğu bütün meyveci mahallelerimizde ortalama yüzde 30-35 civarında hasar meydana geldi. Bu ön bilgiler, ekiplerimiz şuanda sahada. Salı gününde itibaren başlayan çalışmalarımız Perşembe gününe kadar devam edecek. Tarama çalışmaları sonunda Bakanlığımıza rapor göndereceğiz. Şuanda ilçemizde ortalama olarak yüzde 30-35 civarında bir hasar gözüküyor. Özellikle şeftali ve erikte bu hasar var" dedi.

Yaşanan kırağı olayıyla birlikte TARSİM'in de öneminin ortaya çıktığını ifade eden Doğru, "TARSİM'le ilgili biz bütün çiftçilerimizi bilgilendirmeye çalıştık. Mutlaka çiftçilerimizi ürünlerini TARSİM'le sigortalatmalarını tavsiye ediyoruz. Yaptığımız toplantıların ardından umuyorum ki, çiftçilerimizin sigorta konusunda duyarlılık göstermişlerdir. Bilindiği üzere İnegöl riskli bir bölgede. Tarım ise, riskli bir sektör. Hava şartları, iklimsel özellikler her şeyi etkiliyor. Hava olaylarına son derece açık bir iş kolu. Devletimiz 2005 yılında TARSİM kanununu çıkardı. Primlerin yüzde 50'sini devlet ödüyor. İnegöl'de güzel rakamlara ulaştık ama daha iyisi de olabilir" şeklinde konuştu.

Kırağı Meyvede Yüzde 35 Zarara Yol Açtı

Kırağı Meyvede Yüzde 35 Zarara Yol Açtı

Kırağı Meyvede Yüzde 35 Zarara Yol Açtı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim