• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Kıraathane işletmecilerinden katı atık tepkisi

Kıraathane işletmecilerinden katı atık tepkisi
Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahveciler ve lokantacıların son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahveciler ve lokantacıların son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Küçük, Zonguldak Belediyesi'ne seslenerek katı atık bedellerinin metre kare başına 6 TL olmasına tepki gösterdi.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahveci ve lokantacıların zor durumda olduğunu 2009 yılında yürürlüğe gire sigara zammından sonra Zonguldak'taki esnafların yarısının kepenk kapattığını söyledi. Özellikle son 2 yıldır kahveci ve lokantacı esnafının ekonomik açıdan zor durumda olduğunu ifade eden Küçük, "2009'da sigara yasağının çıkmasından sonra kahveci esnaf arkadaşlarımız maalesef işyerlerini kapattı. Zonguldak'ta yüzde 50'nin üzerinde kahvehane ve işyerleri kapanışları söz konusu olmuştur. Özellikle son 2 yıldır kahveci ve lokantacı esnafımız ekonomik açıdan zor durumdadırlar. Özellikle lokantacı esnafımızın kendi aralarında yaptığı rekabetten dolayı da istedikleri hasılatları ve paraları kazanamamıştır. Biz meslek odası olarak yasanın bize vermiş olduğu yetkiler dahilinde fiyat tarifelerini tespit etmiş üyelerimizin hak ve hukuklarını korumak adına fiyat tarifelerini çıkartmıştık. Vergilerini sigortalarını ödeyebilmeleri açısından, kiralarını ödeyebilmeleri açısından bu tarifeleri düzenledik. Maalesef üzülerek söylüyorum lokantacı arkadaşlarımız gıda üzerinde olan işletmelerimiz, aperatif yiyecek satan işletmeler, dönerciler, çorbacılar ve lokantacılar kendi aralarında ki rekabetten dolayı bizim verdiğimiz fiyat tarifelerinin çok çok altında satışlar yaparak maalesef istenilen sonuç elde edilememiştir. Kendi emeklerinin karşılığını alamadılar. Buradan esnaf arkadaşlarıma sesleniyorum. Meslek Odalarımızın verdiği fiyat tarifelerine riayet etmelerini en azından kendi hukukları, kendi kazançları açısından bu tarifelere uymalarını istiyoruz" dedi.

"Zonguldak Belediyesi'nin vicdanına sesleniyorum"

Katı atık bedellenin fazla olması kahve işleten işletmelerin üzerinde bir yük olduğunu söyleyen Küçük, "Esnaf odasına 2001 yılında göreve başladım.16 yıldır bu görevdeyim. İlk defa üzülerek söylüyorum birçok kez Zonguldak Belediyesiyle üyelerimiz adına konuşmalarımız oldu. Üzülerek belirteyim son 2016- 1017 yıllarına ait Zonguldak Belediye Meclisi'nin almış olduğu katı atık bertaraf bedeliyle ilgili olarak en çok mağdur olan meslek odalarından biri Kahveciler ve lokantacılar odası oldu. Özellikle kahveci arkadaşlarımız bu işleminden yüzde 99.9 etkilenmiştir. Metrekare de 6 lira 036 kuruş katı atık bertaraf bedeli 2016 yılı bakanlığa sundukları raporda hazırladıkları bütçede 6 lira 36 kuruş olarak metrekarede bunu hazırladılar ve bakanlığa sundular. Bunu getirdiler yüzde 60'ını esnafımızın sırtına yük ettiler. Yani 50 metre bir kahvehane 300 lira gibi her ay katı atık bertaraf bedeli ödeyecekler. Gidelim Asma'da bir kahvehaneden çöpleri alalım tartalım. Merkez'deki kahvehaneden alalım tartalım. Bakalım ne kadar çöp çıkarıyor. Bu çıkardığı çöpe göre 6 lira alınır mı alınmaz mı bunun hesabını yapalım. Yani 200 çay satacak 15-20 kilogram çöp çıkaracak, 50-100 metre kahve diye şöyle söyleyeyim bizim kahvehanelerimizin boyutları büyük. Niçin? Önceden Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda çalışan 60 bin işçi vardı. Bu yüzden kahvehane sayımız fazla. Genelde kahvehanelerimiz 50 metre 100 metre kareye yakın alanları var. Kahvehanelerimiz aylık 600 lira gibi bir rakam ödeyecekler. Korkunç bir şey bu. Açık ve net bir şekilde söylüyorum. Bu kahveci esnafımızın sonu olmuştur. Üzülmez'de ki Asma'da ki kahvehaneci arkadaşımız yılda 6 bin lira 8, bin lira, 10 bin lira gibi rakamlar ödeyecekler. Bunu hiçbir kahveci esnaf arkadaşımız ödeyemez. Bu özellikle söylüyorum bunu Zonguldak'ta bir meslek grubunun başkanı olarak söylüyorum herkesten rica ediyorum. Bürokratlardan, milletvekillerinde, Sayın Belediye Başkanı'ndan rica ediyorum. Artık rica ediyoruz yani esnafımızın sesini artık duysunlar. Kahveci arkadaşlarımız sigortasını ödeyemiyor, vergisini ödeyemiyor, odamıza yıllık aidatını ödeyemiyor. Esnafımız, lokantacılarda dahil olmak üzere ayda 300 lira 600 lira olan bu bedeli ödemek zorundalar. 2016-2017 yılında topladığımız dilekçelerde maalesef Zonguldak Belediyesi, Zonguldak Belediye Başkanı, Zonguldak Belediye Meclis Üyeleri gerekeni yapmamışlardır. Buradan vicdanlarına sesleniyorum. Zonguldak Kahveci ve Lokantacı üyelerimiz ve esnafının vicdanlarında kendileri mahkum olmuşlardır. Buyursunlar kahvelere gidebiliyorlar ise gitsinler gezebiliyorlar ise gezsinler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim