• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

'Kimyasal silah' temin edeceklerdi

Adana’da Suriye’deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi’ne kimyasal silah yapımında kullanılan madde temin etmeye çalıştığı iddia edilen 6 kişi için 10 ile 25 yıl arası hapis cezası istemi ile dava açıldı.
Adana ve Mersin’de Suriye’deki terör örgütü El Kaide bağlantılı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi’ne yönelik eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan, aralarında 35 yaşındaki Suriyeli Hytham Qassap ve ona yardım ettiği öne sürülen 5 Türk hakkında; ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘örgüte silah sağlamaya teşebbüs’ suçlarından, 10 ile 25 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
 
25 YILA KADAR HAPİS
 
Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi kapsamında görevli Cumhuriyet Savcısı, konu ile ilgili olarak soruşturmasını tamamladı ve hazırladığı iddianame Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. 132 sayfadan oluşan iddianamede tutuklu sanık 'Abu Salah' kod adlı Hytham Qassap hakkında; 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlarından 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Yine aynı davada Halit Usta (52), Halit Ünalkaya (47) ve İbrahim Akça (50) hakkında ise 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. 
 
TELEFON KAYITLARI DA İDDİANAMEDE
 
Terör örgütlerinin yanı sıra kimyasal silahlar hakkında da bilgi verilen iddianamede, El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi üyeleriyle bağlantılı olduğu ileri sürülen Hytham Qassap'ın, Adana'daki şirketlerden büyük miktarda kimyasal madde temin etmeye çalıştığı iddia edildi. Söz konusu kimyasallardan da 'Adam' kod Mokram Ajaweed'in de el yapımı patlayıcı elde etmeye çalıştığı iddialar arasında yer alırken, teknik takip sonucu elde edilen telefon konuşmalarına da iddianamede yer verildi. Ayrıca, temin edilmeye çalışılan kimyasalların sinir gazı (sarin) üretimi ile bağlantılı olduğu, ancak sarin niteliği kazanmamış olduğu görüşü yer aldı. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.
 
SARİN GAZI DEĞİL
 
Adana'dan Suriye'deki örgütlere kimyasal bomba yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin temin edilmeye çalışıldığı yönünde ihbar alan polis, çalışma başlatmış, 28 Mayıs 2013'de çeşitli adreslere operasyon düzenlemişti. Söz konusu operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden 5'i emniyetteki ifadelerinin ardından serbest kalırken, 6 şüpheliden biri Suriyeli 5 kişi tutuklanmıştı. Şüphelilerle birlikte ele geçirilen maddenin 'sarin gazı' olmadığı anlaşılınca da tutuklanan Türkler, 17 Temmuz 2013'de tahliye edilmişti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim