• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kimliği olmadan 20 yıldır yaşıyor

Kimliği olmadan 20 yıldır  yaşıyor
Muğla Marmaris'te 20 yıl kimliksiz yaşadığını belirten 71 yaşındaki Nİliüfer Pedük, yeni nüfus cüzdanı çıkartmak için yetkililerden yardım istiyor.

İlçe merkezindeki apart otelde kendisine bir hayırsever tarafından ücretsiz verilen odada kalan, torununun yardımıyla ihtiyaçlarını görebilen 71 yaşındaki Nilüfer Pedük, gazetecilere, 20 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sırasında içinde nüfus cüzdanı da bulunan çantasının kaybolduğunu söyledi.
Kazadan sonra belindeki rahatsızlık nedeniyle uzun süre yattığını belirten Pedük, bundan dolayı hiçbir resmi işlem yaptırmadığı için nüfus cüzdanı çıkartamadığını anlattı.
Yeni kimlik çıkarmak için girişimlerde bulunduğunu dile getiren Pedük, "Marmaris'te nüfus Müdürlüğüne başvurdum, 'Kütüğün neredeyse oraya git' dediler. İzmir'e gittim, ikametgahım olmadığı için orada da nüfus cüzdanı çıkartmadılar. Marmaris'e ikametgahımı getirdiğimde, yaşlı bir muhtar vardı. Şimdi o muhtar da öldüğü için burada yaşadığımı kanıtlayamıyorum" dedi.
Geçen hafta böbreklerindeki rahatsızlık nedeniyle hastanede tedavi gördüğünü bildiren Pedük, kimliği olmadığı için doktorun ilaç yazamadığını kaydetti.
Bir kuaförde çalışan torununun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığına işaret eden Pedük, şöyle konuştu:
"Torunumun aldığı maaş ancak kendisine yetiyor. Arkadaşlarımın yardımıyla yaşıyorum. Sağ olsun, eskiden tanıdığım bir arkadaşım otelindeki bir odayı bana verdi, burada kalıyorum. Yakında otele turistler giriş yapacağı için kalacak yerim olmayacak. Yetkililerin bana yardım etmesini istiyorum. Eğer kimliğim çıkarsa o zaman yaşlılık maaşı alarak az da olsa rahatlayabilirim."
Kadının torunu Sebahattin Pedük ise babaannesinin oy verme dahil olmak üzere hiçbir resmi işlem yaptırmadığı için "öldü" zannedilerek nüfus bilgilerinin askıya alındığını söyledi.
Bugüne kadar ellerinden geleni yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Pedük, "Nüfus yetkilileri kendilerine başvuran kişinin gerçekten Nilüfer Pedük olup olmadığını bilemedikleri için resmi belge istiyor ancak pasaport, ikametgah veya benzeri başka bir belgesi olmadığı için babaannem kimlik çıkartamıyor" ifadesini kullandı.
"Tahkikat talebi gerekiyor"
Marmaris Nüfus Müdürlüğü yetkilileri ise kimliği bulunmayan bir kişinin ikametgahının olduğu muhtarlıktan "Cüzdan talep belgesi" alarak gelmesi durumunda yeni nüfus cüzdanı verildiğini bildirdi.
Yetkililer, ikametgahı olmayan kişilerin adres beyanı yaparak kimlik tespiti için tahkikat talebinde bulunması gerektiğini, tahkikatın olumlu çıkması halinde de nüfus cüzdanı verildiğini kaydetti.
Pedük'ün kimliksiz kalmasının kendi ihmalinden kaynaklanmış olabileceğine dikkati çeken yetkililer, Adrese Dayalı nüfus Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırmadığı için kadının zor durumda kaldığını vurguladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim