• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kilo vermenizi sağlayan leptin hormonu!

Kilo vermenizi sağlayan leptin hormonu!
Yağ yakan leptin hormonunu salgılayarak kilo vermeyi denediniz mi?

Bir diyete sadık kalmakta zorlanıyor, kilonuzu kontrol edemiyor, özellikle geceleri atıştırmak istiyor ve canınız ansızın bir şeyler çekiyorsa, bunun sebebi leptin hormunu salgılamakla ilgili yaşadığınız bir problem olabilir…

Nasıl ki insülin hormonu acıktıran ve yağları depolayan hormonsa, leptin hormonu da iştahı kapatan ve yağları yakan hormondur. Aslında leptin, troid, pankreas, stres hatta seks de dahil birçok hormonun işlemisini idare eder.

Peki o halde ne yapmalısınız? Bu sistemin nasıl işlediğini inceleyelim…

Uzun süredir bize kilo vermemiz için sık sık yememiz gerektiği söyleniyor ama leptin hormonunu devreye sokarak kilo verme yönteminde bu kural geçerli değil. 

Yemek yediğimizde insülin hormonu yükseliyor ve ancak iki saat sonra düşmeye başlıyor. Depo edilmiş şekerin enerjiye dönüşmesiyse bundan iki saat sonra gerçekleşiyor. Yani, yağların yakılmaya başlaması için dört saat süremiz var. 

Biz sık sık yedikçe insülin salgılıyoruz bu nedenle dört saat arayla yemek yememiz tavsiye ediliyor.

Kahvaltı önemli bir unsur. Bizi tok tutacak besinlerle kuvvetli bir kahvaltı yapmalıyız. Yumurta ve lifli gıdalar kahvaltı için ideal. Yağsız bir omlet kahvaltınız için iyi bir seçenek olabilir...

Basit karbonhidratlar, işlenmiş şeker, fruktoz bu diyette de yasaklar listesinde. Elbette atıştırmak da yok çünkü yediğimiz sürece insülin hormonu çalışıyor.

Su, bitki çayları, şeker ve kremasız kahve, çay içebiliyoruz.

Daha çok omega-3 (zeytinyağ, balık, chia tohumları, vb) tüketimini arttırıp omega 6 (mısır yağı, ayçiçek yağı, vb trans yağlar) tüketimi azaltmalıyız.

Prof. Dr. Canan Karatay da leptin hormonun önemi vurgulayanlardan...

Karatay, leptin hormonun en yüksek düzeyde gece yarısından sonra saat 02:00-05:00 arasında salgılandığını söylüyor. Akşam geç vakit yemek yenmediği zaman leptin hormonunun maksimum düzeyde salgılanması da sağlanmış oluyor. Bu hormonun en iyi salgılandığı zaman, rahat ve derin bir uyku anlarıdır.

Eğer leptin hormonumuz az çalışıyorsa ilk başlarda egzersiz yapmamalıyız. Egzersizler vücudumuza ayrıca stres katıp bizi acıktıracak. Elbette egzersiz önemli; vücudumuz iyileşmeye başlayınca egzersize de başlayacağız.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim