• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Kilo vermek isterken zehirlenmeyin!

Kilo vermek isterken zehirlenmeyin!
Son yıllarda da zayıflamak için piyasaya sürülen ürünlerin başında yeşil kahve geliyor.


Yeşil kahvenin etki mekanizmasını içerisindeki klorojenik asit oluşturuyor. Klorojenik asitin gerçek etkisini gösterebilmesi için günde 7 fincan içilmesi gerekiyor.
Bu da yüksek kafein miktarı; yani yüksek tansiyon, yorgunluk, sinirlilik, kansızlık, kalp çarpıntısı, kemik erimesi, böbrek yetmezliği demek… Peki yeşil kahvenin yararları nedir, nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

 

Dünyaca Ünlü Türk Kalp Cerrahı Dr. Mehmet Öz kendi adını taşıyan Dr. Öz Show’da yeşil kahve ve klorojenik asit özütü arasındaki farkı belirtmiş olmasına rağmen yeşil kahvenin satışları konusunda bu isimden faydalandı ve geçtiğimiz günlerde de bu reklam çalışmaları sebebiyle ABD senatosuna ifade verdi.

DAHA AZI ZAYIFLATMIYOR

Yeşil kahve ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki klorojenik asidin zayıflatıcı etkisi mevcut. Fakat insanların yeterli seviyede klorojenik asit alabilmeleri için günde en az 6-7 adet büyük fincanda yeşil kahve içmesi gerekiyor. Bu durumda yeşil kahvenin içerisindeki kafein miktarı; yüksek tansiyon, yorgunluk, asabiyet, titreme, ishal, kusma, bulantı, kalp çarpıntısı, su kaybı, böbrek yetmezliği, kramp, kemik erimesi, kansızlık (anemi) ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Daha az miktarda içilen yeşil kahvenin de zayıflamada herhangi bir etkisi bulunmuyor.
 

Öte yandan zayıflamak için tavsiye edilen klorojenik asit, sadece kilo kaybını sağlaması ile değil aynı zamanda diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere pek çok kronik metabolik hastalığa, Alzheimer ve Parkinson gibi önemli nörolojik hastalıklara karşı da korunma sağlıyor.
 

Kilo vereceğim derken kafein zehirlenmesi yaşayabilirsiniz
Klorojenik asidin faydalarıyla ilgili açıklama yapan ODTÜ Gıda Teknolojileri Uzmanı Dr. Uğur Göğüş şu bilgileri paylaştı: “Kahve ile ilgili soru işaretlerinin oluşmasının en büyük sebebi içerisindeki kafein miktarıdır.
4 bardak kahve içtiğinizde içerdiği 400 mg kafeinden dolayı kendinizi biraz zinde ve dinç hissedebilirsiniz. Zira yeşil kahvede kafeinden çok daha yararlı, kanser düşmanı ve şeker emilimini azaltarak kilo verdiren klorojenik asit adlı bir madde var.

Bu maddenin kilo azaltıcı etkisi içinse en az günde 7 su bardağı kahve tüketmek gerekiyor ki 4 bardağın üzerine çıktıkça içindeki yüklü kafein miktarı yüksek tansiyon, yorgunluk, kalp yetmezliği dahil ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor; bu da kafein zehirlenmesi anlamına geliyor. 7 su bardağı dolusu kahvede bulunan kilo verdirebilecek klorojenik asit miktarını aynı miktar kahvedeki kafeinin ciddi hayati tehlikeleri olmaksızın günlük 600 mg klorojenik asit ile alabiliyor ve kilo verebiliyorsunuz.”
Önemli faydaları var

Dr. Gö­ğüş, lan­se edi­le­nin ya­nın­da klo­ro­je­nik asi­tin fay­da­la­rı­nı da açık­la­dı:
 

Dİ­YA­BE­Tİ EN­GEL­LER

Ye­mek­ler­den ya­rım sa­at ön­ce alı­nan klo­ro­je­nik asit; ba­ğır­sak­ta şe­ke­rin emi­li­mi­ni sağ­la­yan sod­yum ve po­tas­yum mi­ne­ral­le­riy­le et­ki­le­şi­me ge­çe­rek, faz­la şe­ke­rin ka­na geç­me­si­ni en­gel­ler. Böy­le­lik­le ye­mek­ler­den son­ra ka­na ka­rı­şan şe­ker mik­ta­rın­da yüz­de 29-40 ora­nın­da azal­ma olur. Ka­na ka­rı­şan şe­ker mik­ta­rın­da ki bu azal­ma özel­lik­le di­ya­bet has­ta­lı­ğın­dan ko­run­ma­da çok et­ki­li­dir.
 

KAN­SE­Rİ ÖN­LER

Klo­ro­je­nik asit pan­kre­as­ta bu­lu­nan ve kan şe­ke­ri­nin düş­me­si­ni sağ­la­yan in­sü­lin hor­mo­no­nu et­ki­le­ye­rek en­gel­ler­ken, yi­ne pan­kre­as­ta sal­gı­la­nan glu­ka­gon hor­mo­nu­nun sa­lı­nı­mı­nı art­tı­rır. Glu­ka­gon hor­mo­nu in­sü­li­nin ter­si­ne hüc­re­ler­den ka­na şe­ke­ri çe­ker, hüc­re­ler­de şe­ker bi­ri­ki­mi­ni en­gel­ler. Hüc­re­ler­de faz­la şe­ker olması kan­ser hüc­re­le­ri­ni bes­le­ye­rek kan­se­ri te­tik­le­ye­bil­mek­te ve de faz­la şe­ker hüc­re­ler­de ya­ğa dö­nü­şe­rek hüc­re ve do­ku yağ­lan­ma­sı so­nu­cu obe­zi­te­ye se­bep ola­bil­mek­te­dir.

KAL­Bİ VE DA­MAR­LA­RI KO­RUR

Kan­da­ki şe­ke­rin faz­la­sı­nın ya­ğa dö­nüş­me­si ay­nı za­man­da da­mar­la­rın ki­reç­len­me­si­ne ne­den ola­bi­lir ki bu du­rum­da kalp yet­mez­li­ği ve kalp kri­zi­ni te­tik­ler. Za­ten kalp da­mar has­ta­lık­la­rı­nın kö­ke­nin­de de kan da­mar­la­rın­da­ki şe­ker ve yağ faz­la­sın­dan kay­nak­la­nan bu ki­reç­len­me yat­mak­ta­dır.

KRONİK HASTALIKLARA KALKAN

Faz­la şe­ker-yağ kan­da ve hüc­re­de so­lu­nan ha­va­da­ki ok­si­jen­le tep­ki­me­ye gi­re­rek tok­sik ra­di­kal adı ve­ri­len za­rar­lı mad­de­ler açı­ğa çı­ka­rır. Bu za­rar­lılar da­mar çe­per­le­rin­de bi­ri­kerek; da­mar tı­ka­nık­lı­ğına, kalp- da­mar has­ta­lık­la­rı­na, mi­de yü­ze­yi­ni tah­rip ede­rek gas­trit ve ül­se­re,  be­yin da­mar­la­rın­da bi­ri­kip bu da­mar­la­rı da­ral­ta­rak alz­he­imer ve par­kin­sona ne­den olur.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim