• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Kilis’te "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak Konferansı"

Kilis’te "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak Konferansı"
Kilis 7 Aralık Üniversitesinde Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak Konferansı gerçekleştirildi.

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak Konferansı gerçekleştirildi.

Vefatının 850. yılında Hoca Ahmet Yesevi, Kilis 7 Aralık Üniversitesinde düzenlenen konferansla anıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'a katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Ahmet Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız konferansta yaptığı konuşmada Ahmet Yesevî'nin hayatı, hizmetleri ve eserleri hakkında bilgi verdi. Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin yetiştirdiği 99 bin talebe ile Türk Dünyası üzerindeki tesirine dikkat çekti.

Yıldız, katılımcılara Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatına ilişkin anekdotlar anlatıp, Hoca Ahmet Yesevi'nin başta Divan-ı Hikmet olmak üzere, diğer eserlerini tanıttı. Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk-İslam dünyası için önemli bir şahsiyet olduğuna vurgu yapan Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri, Peygamber efendimizin Mekke'den yakmış olduğu İslam ışığına, Ulu Türkistan'ın kalbi Yesi'den ayna tutmuş, o aynayı Anadolu'ya yansıtmış. Anadolu'ya yansıttığı ayna, Anadolu'da Mevlana'lar, Yunus Emreler, Hacı Bektaş-i Veli'ler, Hacı Bayram-ı Veli'ler Ahi Evran'lar daha isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz değerli büyüklerimizi onun kendisi ya da takipçileri yetiştirmiş" diye konuştu.

İdil-Bulgar Devleti ve ardından da Karamanlılar Devleti'nin Müslüman olduktan sonra İslamiyet'in Türkler arasında yaygınlaştığı ama istenilen ölçülere ulaşmadığını kaydeden Yıldız, şunları kaydetti:

"Ne zaman ki 12'nci yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri geldi. İslam tarihindeki önemli bir coğrafya olan Türkistan bölgesine ki, tarihimizde biz oraya "Ulu Türkistan" diyoruz. Türk İslam medeniyetinin neşv ü nema olduğu coğrafya. O coğrafyanın tam kalbi Yesi'den Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri, Allah Hüt Ala'nın Kur'an'ı Kerim'de "rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle çağır" emrine uyarak; Peygamberimizin hikmetle insanlara çadır çadır gidip İslam'ı anlattığı gibi Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri de İslam'ı oralarda hikmetle anlattı. Ama hikmetle anlatırken Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri'nin başarısı, diğerlerinden başarısı; o kadar hızlı İslamiyet'in yayılmasındaki tesir ettiği nokta; Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri'nin Türkçeyi İslamlaştırmasıydı. Türkçeyi, İslam'ın dili yaptı. Yani, ilk defa Türklerin tarihinde muhatabın dili ile hikmetleri söyledi. Ondan sonra İslam dalga dalga yaygınlaşmaya başladı."

Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Prof. Dr. Musa Yıldız'a plaket takdim etti. Prof. Dr. Musa Yıldız da Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun'a Unesco 2016 Ahmet Yesevi yılı anısına Darphane Genel Müdürlüğü tarafından bastırılan Ahmet Yesevi Hatıra Parasını takdim etti.

Kilis’te "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak Konferansı"

Kilis’te "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak Konferansı"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim