• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Kilis’e Cezeri Büstü Yapıldı

Kilis’e Cezeri Büstü Yapıldı
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, üniversitede ünlü Türk-İslam Tarihi'nin önemli bilimadamlarından gösterilen Cezeri'nin...

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, üniversitede ünlü Türk-İslam Tarihi'nin önemli bilimadamlarından gösterilen Cezeri'nin büstünü yaptıklarını açıkladı.

7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güvenç, Türk İslam Tarihi'nin önemli bilim adamlarından olan Cezeri için İstanbul'da "Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri" adlı kitapta geçen makinelerin yer alacağı müze kurulacağını hatırlatırken, 7 Aralık Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ön kısmında Cezeri'nin büstünün yapıldığını kaydetti. Her anlamda öncü bir üniversite olduklarını belirten Güvenç, "Üniversite olarak kültürel ve yerel değerlerimize saygı çerçevesinde bu tür çalışmalar yaparak, gençlerimizin tarihimizi öğrenmelerini amaçlıyoruz. Gelecek nesilleri, geçmiş değerlerimizle buluşturmanın en güzel örneğini üniversitemiz kampüsünde yaşıyoruz. İstanbul'daki Cezeri Müzesi çalışmasından önce KYÜ olarak biz gençlere Cezeri'yi tanıtmak için Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin hemen ön kısmında büstünü yaptırdık. Birçok konuda olduğu gibi Türk-İslam bilim insanlarının tanıtılması konusunda da öncü bir üniversiteyiz" dedi.

REZZAZ EL CEZERİ KİMDİR

Artuklu Beyliği 1102-1409 yıllarında Mardin-Harput ve Hasankeyf'de kurulmuş Oğuz-Türkmen Beyliği'dir. Ebû'l İz İbni İsmail İbni Rezzaz El Cezeri, 1136 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğmuştur. Cezeri, fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaşmış ve pek çok buluşa imza atmıştır. Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan Cezeri'nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır. Kısaca "Kitab-ül Hiyel" adıyla bilinen eseri, mekanik hareketlerden mühendislikte faydalanmayı içeren kitapta birçok cihazın kullanım esaslarını, yararlanma olanaklarını çizimlerle göstermiştir. Ünlü bilim adamı Cezeri'nin başlıca yapıtları fil su saati, tavus kuşlu ibrik, mumlu saatler, fıskiyeler, abdest almak için otomatlar, suyu yukarı çıkaran araçlar, saz çalan robotlar ve masadır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim