• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Kılıçdaroğlu'ndan Diyarbakır çıkarması

Kılıçdaroğlu'ndan Diyarbakır çıkarması
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da TİGRİS'in toplantısına katılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyareti, "30 Mart yerel seçimleri de dahil son dönemde Doğu ve Güneydoğu’da varlık gösterememekle eleştirilen CHP, Diyarbakır’a ve bölgeye yeni bir açılım yapmaya mı hazırlanıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır merkezli bir düşünce kuruluşu olan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) düzenlediği TİGRİS Diyalogları toplantısına katılacak. Merkezin düzenlediği bu ikinci toplantının konusu ise Kürt sorununa ve çözüm sürecine bakış.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada “CHP konusunda bir bilgi eksikliği ve kırılmamış önyargılar var. Ben Diyarbakır Barosu Başkanı iken ne önerdiysem aynı çerçeveyi önerdik, bugün de aynı şeyleri söylüyorum. Bizim de eksikliklerimiz olabilir, eleştiriye açığız” dedi, çözüm sürecinin asıl yürütülmesi gereken zeminin Meclis olduğunu ifade etti.

DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Al Jazeera’ye TİGRİS Diyalogları toplantıları hakkında bilgi vedi. Kaya ilk toplantıya BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı çağırdıklarını söyledi.

Mehmet Kaya “Amacımız siyasi partilerin Kürt sorunu ve çözüm sürecine nasıl baktıklarını anlamak. Liderlerle sivil toplum örgütleri temsilcilerini, Kürt aydın ve siyasetçilerini bir araya getiriyoruz” dedi.

Diyarbakır'daki kanı: CHP Kürt sorununa uzak duruyor

DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun toplantıya davet edilmesinin nedenini de  anlattı:

“Ana muhalefet partisi olarak CHP’nin Kürt sorununa yakın duran bir pozisyonu yok. Burada bunun CHP’nin içindeki ulusalcı kanadın baskın olmasından kaynaklandığı gibi bir algı var. İktidar olmak istiyorsa CHP’nin Kürtleri de kapsayacak bir yol haritasının olması gerekiyor. Anadilde eğitim, dağdaki gerillanın indirilmesi konusunda ne düşünüyorlar, nasıl bir projeleri var. Bunları buradan duymak istiyoruz.”

Kaya bir sonraki toplantı için AK Parti adına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a davet mektubu gönderdiklerini söyledi.

CHP ve çözüm süreci 

CHP Kürt sorununun çözümü için hükümetin başlattığı sürece ‘tereddütlü’ yaklaştı, sürece destek için bazı şartlar öne sürdü. Sürecin şeffaf olması, Meclis’te yürütülmesi CHP’nin beklentileri arasındaydı.

Bu beklentilerin karşılanmadığı gerekçesiyle CHP Meclis’te daha önce kurulan çözüm süreci komisyonuna da üye vermedi. Ama süreçle birlikte ortaya çıkan “çatışmasızlık” ortamının sürmesini istediğini ve bunu desteklediğini de ifade etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu 30 Mart seçimleri öncesinde Tunceli’de düzenlediği mitingde “Barış süreci kimsenin tekelinde değil, bu topraklarda barış sağlanacaksa bunu yapacak olan CHP’dir” dedi.

Kılıçdaroğlu 30 Mart’ta Doğu ve Güneydoğu’da alınan sonuçla ilgili olarak ise “ Bölgeden aldığımız yüzde 1 oy bile bizim için değerli” yorumunu yaptı.

Daha önce de Diyarbakır’a giden ve miting düzenleyen CHP liderine Başbakan’ın en çok sık yönelttiği eleştirilerden biri ise “Sivas’ın ötesine geçememek” oldu ve olmaya da devam ediyor. AK Parti’nin Diyarbakır’da düzenlediği çalıştayda ise “Çözüm sürecine CHP’nin de dahil olması gerektiği” ifade edildi.

HDP tabanından oy istedi

 

CHP liderinin son dönemde dikkat çeken mesajlarından biri de Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik HDP tabanına yaptığı çağrı oldu.

Kılıçdaroğlu İhsanoğlu ismi gündeme gelmeden önce HDP tabanına seslendi ‘adayımıza oy bekliyoruz” mesajı verdi.

HDP Eşbaşkanı Ertugrul Kürkçü ise Kılıçdaroğlu’ndan gelen bu mesaj  üzerine “CHP, HDP tabanından oy bekliyorsa Kürt sorunun çözümü için kimseden davet beklemeden harekete geçsin” dedi.  

HDP, ziyarete gelen Kılıçdaroğlu'na "İlk turda kendi adayımızı çıkarağız ama demokratik bir aday çıkarırsanız ikinci turda destekleriz” mesajını da verdi.

Ancak CHP liderinin cumhurbaşkanlığı için MHP'ye önerdiği çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’nin beklentilerini karşılamadı.

HDP’nin aklından geçen Türmen de Diyarbakır heyetinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan bir CHP heyetiyle birlikte gidecek.

CHP’nin Diyarbakır heyetinde üç genel başkan yardımcısı ve beş milletvekili yer alıyor.

Milletvekilleri arasında en dikkat çekici isim İzmir Milletvekili Rıza Türmen. HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü Türmen'in cumhurbaşkanlığı adaylığına HDP milletvekillerinin sıcak baktığını açıklamıştı. 

Diyarbakır’da eylem yapan anneleri ziyaret eden İstanbul Milletvekili Melda Onur da Diyarbakır ziyaretinde Kılıçdaroğlu'na eşlik edecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim