• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi
Cumhuriyet halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ahmet Piriştina adı verilen arabalı vapurun...

Cumhuriyet halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ahmet Piriştina adı verilen arabalı vapurun ilk seferine çıkma törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin anayasa değişiklik teklifi ve Suriyeli göçmenler üzerinden Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, görevi başında yaşamını yitiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın adını verdiği yeni arabalı vapuru bugün sefere aldı. 32 milyon liralık geminin hizmete alınma törenine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Üçkuyular Vapur İskelesi'nde yapılan törende konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin anayasa değişiklik teklifi ve Suriyeli göçmenler üzerinden Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Anayasa tartışmalarına değinerek, "Bize diyorlar ki, "gelin yeni Anayasa yapalım." Net ve açık olarak şunu söyledik; Eğer bir Anayasa çalışması yapılacaksa şartlarımız var. İlk 4 madde bizim için asla tartışılamaz. İlk 4 madde bu devleti kuranların kurucu iradesi, buna dokundurtmayız. Başkanlık sistemini kabul etmiyoruz. Parlamenter sistemi güçlendirecekseniz konuşuruz" dedi.

"ÇIKIN ANLATIN"

Daha sonra Anayasa'nın ilk 4 maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, "Bunun nesini değiştireceksiniz? "Efendim diyorlar, hiçbir koşul ileri sürmeyin." Davutoğlu'na buradan çağrı yapıyorum; ilk 4 maddenin nesini değiştireceksiniz, çıkın bir anlatın, ben de anlayayım. Parlamentoda bir tek CHP'li milletvekili dahi kalsa, bu değişikliklerin hiçbirini parlamentodan geçiremeyeceklerdir" diye konuştu.

"KAYSERİ PAZARLIĞI YAPTILAR"

Suriyeli göçmenlerle ilgili Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmaları da eleştiren Kılıçdaroğlu, "İktidarı defalarca uyardık, "Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin" dedik. Ama bunlar geldiler, Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklediler. Bugün 2,5 milyonu aşkın göçmen Türkiye'den Avrupa'ya gitmek istiyor. İnsan yaşamı para pazarlığı olamaz. Davutoğlu, Avrupa'ya gidiyor, "Suriyeliler bizde kalsın onları biz alalım', birisi de diyor ki, "parayı almadan gelme." Sanki adam Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı değil de sarayın tahsildar memuru. Avrupalılar diyor, "size 3 milyar avro verelim siz bunları burada tutun', bizde diyoruz ki, 6 milyar avro gerekirse biz size ödeyelim, onların tamamı sizde kalsın. AB Temel Haklar Bildirgesi, bir göçmenin hayatı pazarlık konusu olamaz diyor. Bunlar gittiler Kayseri pazarlığı yaptılar. Kayserililerden özür diliyorum, Kayserililer akıllı insanlardır. "Suriyelileri göndereceğiz size" diyorlar. Bunu kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz. Herkes aklını başına almalı. Umarım Türkiye 2,5 milyon Suriyelinin dramını yaşamaz" şeklinde konuştu.

PİRİŞTİNA: "HER SİYASETÇİYE NASİP OLMAZ"

Törende konuşan ve görevi başındayken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın, oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Her siyasetçiye nasip olmazdı. Umuyorum her siyasetçi kalplerde böyle anılsın. Onun İzmir sevdası büyüktü. Bugün ne mutlu ki adını taşıyan sokaklar var ama bu çok daha anlamlı olacak" dedi.

KOCAOĞLU: "VAPURLARA 450 MİLYON HARCADIK"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "12 yıl önce kaybettiğimiz efsane belediye başkanımız Ahmet Piriştina anısına bir arabalı vapurumuza ismini verdik. Ahmet Piriştina isminin kentimizin birçok köşesinde verdiğimiz isimlerle yaşamasını sağladık. Bunlardan birisi Kent Arşivi'ne Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin adını verdik. Denizcilik İşletmeleri'nden yolcu vapurlarını devralan Ahmet Piriştina'dır. Körfezde kokuyu gideren büyük kanal projesini bitiren yine Ahmet Piriştina'dır. Biz yüzülebilir körfez hedefi koyduk. 450 milyon lira vapurlara vererek İzmir Körfezi'ndeki ulaşımı çağın da ötesine taşımak üzere hem arabalı vapurlarımız hem de yolcu vapurlarımız körfezde salınmaktadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ahmet Piriştina arabalı vapurunun kurdelesi kesildi. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra vapuru gezdi.

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kılıçdaroğlu’ndan “Anayasa” Eleştirisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim