• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kılıçdaroğlu:Kimse bizden yeni aday beklemesin

Kılıçdaroğlu:Kimse bizden yeni aday beklemesin
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'de yayınlanan "Halk Arenası" programında soruları yanıtladı.


ORTADOĞU POLİTİKAMIZA YÖN VERECEK

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Ortadoğu'yu iyi tanıdığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, seçilmesi durumunda Türkiye'nin bu bölgedeki politikasına önemli derecede yön vereceğini belirtti.

İSLAM DÜNYASININ YENİDEN DOĞUŞA İHTİYACI VAR

İslam dünyasının bir rönesansa ihtiyacını olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bir yeniden doğuşa ihtiyacı var. Bakınız İslamiyetin ilk çıkışında, önemli bir devrimci harekettir bu. O nedenle dedim, 'Sevgili Peygamberimiz dünyanın en büyük devrimcisidir.' Milyarlarca kişiyi etkilemiştir. Sözüyle, davranışıyla...Bilim gelişmiştir. Bunlar yazılmış, çizilmiş. Avrupa Ortaçağ karanlığındayken, sonra bu eserler Roma'ya götürülmüştür, tercüme edilmiştir. Hristiyan dünyasında rönesans böyle başlamıştır. Onlar rönesansı yaşarken, biz bunu yaşayamadık" diye konuştu. İhsanoğlu için "bilge" tanımlamasını yapan Kılıçdaroğlu, "Mütevazı ve çağdaş bir insanı hepbirlikte göreceğiz" dedi.

RİSK ALDIM

Parti içi demokrasiyi, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda işletmediği yönündeki eleştirilerin ve bazı milletvekillerinin deklarasyon yayınlayacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

"Bir risk üstlendiğim doğru. Riski üstlendim mi? üstlendim. Ben bir liderim, bir parti yönetiyorum. Eğer bir lider, risk üstlenmezse sorunu var demektir. Fakat riski nasıl üstlendim? Ülkenin geleceği için üstlendim. Cumhurbaşkanı adayını belirlerken, bir partinin çıkarlarını ya da kendi partimin, benim çıkarlarımı öne alıp, aday belirlersem bu doğru olmaz. Ülkenin çıkarları her şeyin üstündedir. Benim çıkarlarımın da üstündedir. Ben ülkemi seviyorum. Ülkemin bir maceraya sürüklenmesini istemiyorum. Bir rejim değişikliğini istemiyorum, parlamenter sisteme, demokratik, laik, sosyal, hukuk sistemine inanmış, az konuşan, mütevazı bir aday istedik. Bu adayımızı belirlerken de, toplumun sağından solundan ortasından herkesin kucaklayacağı bir aday olmalıydı. Bu adaya herkes oyunu verebilmeli."

ENDİŞELERİMİ KENDİSİNE SÖYLEDİM

İhsanoğlu'nun Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olduğunu da anımsatan ve kendisiyle son derece samimi bir görüşme gerçekleştirdiğini, endişelerini de ilettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, hep beraber bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.

EKMELEDDİN ATATÜRK'ÜN DEĞERİNİ BİLMİYORUM DİYEMEZ

Cumhurbaşkanı adaylığı için Ekmeleddin İhsanoğlu önerisine yönelik bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Dünya çapında bir bilim insanı, 'Atatürk'ün değerini bilmiyorum' diyemez. Ortadoğu'da mezhep çatışması varken, kan gövdeyi götürürken, 'ben laikliğin değerini bilmiyorum' diyemez" ifadesini kullandı.

ŞERİATÇI DEĞİL

İhsanoğlu'nu, "dünyayı iyi bilen, iyi okuyan birisi" olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Şu söylediği cümle çok önemli; 'Napolyon, Fransızlar için hangi değeri taşıyorsa, Mustafa Kemal Atatürk de Türkiye için aynı değerleri taşıyor.' Bunun tartışılacak hiçbir yönü yoktur. Bu kadar açık ve net söylüyor. Mustafa Kemal Atatürk sadece CHP'nin değil, hepimizin Atatürk'ü. Hangi görüşten olursa olsun, O bizim bir değerimizdir. O değeri elbette koruyacağız. Zaten duyarlılığımız da oradan kaynaklanıyor. Ben Ekmel Bey'in Mustafa Kemal'e, laikliğe karşı olduğunu bilsem, böyle bir şeyi bırakın teklif etmeyi yanından bile geçmeyiz. Fakat bildiğimiz, tanıdığımız, eserlerinden okuduğumuz Ekmel Bey, çağdaş, medeni bir insan. Bu insanı alıp da ön yargıyla hareketle bakmak doğru değil. 'Bu şeriatçı.' Yok öyle bir şey, emin olun yok öyle bir şey.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim