• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Kılıçdaroğlu: Seçimi ilk turda kazanabiliriz

Kılıçdaroğlu: Seçimi ilk turda kazanabiliriz
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayından eğer bir uzlaşma sağlanırsa seçimi ilk turda kazanabileceklerini iddia etti.


Kılıçdaroğlu“Pazartesi günü artık nokta koyarız” diyerek Bahçeli görüşmesinden sonra isim belirleme aşamasına geçeceklerinin sinyalini verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki akşam, ABD’de yaşayan tanınmış Türk işadamı Ali Rıza Bozkurt’un Ankara’da verdiği yemeğin onur konuğuydu. Yemeğin diğer konukları arasında CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Erdoğan Toprak, Türk Tanıtma Vakfı ve Türk-Çin Dostluk Derneği Başkanı Kemal Baytaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile akademisyen ve hukukçular vardı. CHP lideri ile Musul’daki gelişmeler ve muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı hakkında burada önemli açıklamalar yaptı.

AKP POLİTİKASININ FATURASI

En güncel mesele olan IŞİD’ın Musul’daki başkonsolosluğumuzu basarak, içerideki personeli rehin alması konusunda Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“AKP’nin izlediği Ortadoğu politikalarının ülkemize faturası çok ağır. Reyhanlı’da, Cilvegözü’ndeki saldırılarda bu yüzden yurtaşlarımız hayatını kaybetti. Düne kadar El Nusra örgütüne destek veren bunlardı. Silah ve mühimmat desteği veriliyor. Türkiye’de rahat hareket etmeleri sağlanıyordu. Şimdi bir anda terör örgütü ilan edildiler. Ancak, şu anda IŞİD’in elindeki silahlar, Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği silahlardır. TIR’larla gönderilen o silahlar, vatandaşlarımıza çevrilmiş durumda. ‘Yapmayın, etmeyin’ dedik ama dinletemiyoruz. Dileriz son olaydan ders almışlardır.”

CHP lideri, bu sözleri dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde de yineleyerek, IŞİD’ın elindeki silahlar konusunda hükümetin sorumluluğunu anımsattı ve Dışişleri Bakanı’nı istifaya davet etti.

TARAFSIZ CUMHURBAŞKANI İSTENİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve muhalefetin aday belirleme süreciyle ilgili de CHP lideri şunları söyledi:

“Ah bir bir bilsem kimin olacağını!.. Ben de bilmiyorum. Ama nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini biliyorum. Tarafsızlık, siyasi kimliği öne çıkmayan, bilgili, birikimli, her kesimi kucaklayan, adı yolsuzluklara, şaibeli olaylara karışmamış bir kişi, cumhurbaşkanı olarak görülmek isteniyor. Konuştuğumuz kesimlerin yüzde 90’ı bunları istiyor. Bu tanımlama önemli. Bu tanımlamaya uymayan isimlerin başında Recep Tayyip Erdoğan geliyor.”

ERDOĞAN’LA KRİZ EKSİK OLMAZ

“Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse ülkede krizler eksik olmayacak. Başbakana, bakanlara her dakika müdahale edecek. Erdoğan’ın bu müdahalelerine sessiz kalabilmek için ancak bir kukla başbakan olması lazım. Çünkü isteklerine karşı çıkacak olan başbakana rahat vermez. O başbakana da insanlar sen git senin başbakanın gelsin diyecek. O yüzden de Cumhurbaşkanı olmaması gerekir.”

‘UZLAŞILIRSA İLK TURDA KAZANABİLİRİZ’

Yanıtını henüz kimsenin kestiremediği soruyu Kemal Ağabey (Baytaş) sordu: Muhalefet ortak adayla mı, yoksa kendi adaylarını çıkararak mı daha başarılı bir sonuç elde edebilir?’

CHP lideri bu soruya şöyle yanıt verdi:

“Çok geniş bir uzlaşıyı sağlayacak iyi bir isim çıkarabilirsek, belki de birinci turda adayımız Cumhurbaşkanı seçilir. İkinci turda ise partilerin tabanlarının sandığa gitme konusuda ne kadar istekli olacağını da düşünmek lazım.”

PAZARTESİ NOKTA KONACAK

CHP lideri Kılıçdaroğlu aday belirleme konusundaki takvimini de açıkladı. Bugün istanbul’da, yarın Ankara’da sanatçılarla, sivil toplum temsilcileriyle buluşacak. Pazar günü Eskişehir’de CHP’li belediye başkanlarıyla bir araya gelecek. Ve pazartesi günü MHP lideri Devlet Bahçeli ile buluşacak. CHP lideri “Pazartesi günü artık nokta koyarız” diyerek Bahçeli görüşmesinden sonra isim belirleme aşamasına geçeceklerinin sinyalini verdi.

DAVUTOĞLU SUÇLUYU BULDU: ESAD

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün Kılıçdaroğlu’nun yanısıra HDP Eşbaşkanları ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile görüşerek Musul’da yaşananlar hakkında bilgi verdi. Görüşmelerde muhalefet liderlerinin dış politikaya ilişkin eleştiri ve suçlamalarına Davutoğlu şu tezlerle karşılık verdi: Hükümetimizin izlediği siyaset yerinde. Suriye’de Esad rejimi göz yumduğu için IŞİD bu kadar güçlendi. Irak’ta ise Başbakan Maliki’nin başarısızlıkları nedeniyle IŞİD bu kadar rahat ilerleyebiliyor.

IŞİD İLE ASLA MUHATAP OLMADIK

Türkiye IŞİD’ı başından beri terör örgütü olarak gördü ve asla muhutap olmadı. Hiç destek vermedi. Operasyon düşüncesi yok ve yeni bir tezkereye ihtiyaç duyulmuyor Musul’daki Irak askeri güçlerinin IŞID karşısında bu kadar çabuk çözüleceği öngörülemedi. Kent hızla düşünce bir şey yapılamadı Konsolosluğun boşaltılmasını öngördük ancak dışarısı daha riskli olacağı için binada kalmayı tercih ettiler. Sınıra Türkmen göçü olmasından endişe ediiyor. Ama şimdilik bir tezkereye ihtiyaç yok.

İYİMSERLİK İÇİNDE

Muhalefet yetkilileri Davutoğlu ve beraberindeki Dışişleri ekibini, Musul konsolosluğu çalışanlarının kısa sürede bırakılacağı yönünde bir ‘iyimserlik’ içinde gördüklerini özellikle vurguladılar.

Kaynak: Utku Çakırözer / Cumhuriyet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim