• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni anayasaya göre başkan, seçildiği partinin bütün il başkanlarını yardımcısı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni anayasaya göre başkan, seçildiği partinin bütün il başkanlarını yardımcısı yapabilir. Buna engel yok. Birisi de gelir der ki "bin 500 tane" olacak. Bu, bir kişinin isteğine bağlı" dedi.

Anayasa değişikliği referandumu çalışmaları kapsamında Bursa'ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnegöl ilçesinde muhtarlar, din görevlileri ve okul aile birliği başkanları ile buluştu. Yeni anayasa değişikliğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Ben kendi görev alanım dışına çıkıp bir başkasının görev alanına müdahale edersem çift başlılık olur. Yeni anayasa değişikliğine "evet" dersek devlette çift başlılık olur. Seçilecek olan başkan hem cumhurun başkanı, hem de partinin genel başkanı olacak. Bir kişi hem partinin genel başkanı olsun, hem de cumhuru temsil etsin diyorsanız "evet" oyu kullanacaksınız. Yapılan değişikliğin nasıl sonuçlar doğurduğunu hepimizin bilmesi lazım. İlde kavga olacak. Vali, "Ben temsil ediyorum" diyecek. İl başkanı da "Ben temsil ediyorum" diyecek. Sadece tepede değil, alta da çift başlılık olsun diyorsanız "evet" oyu kullanacaksınız" diye konuştu.

"Kanun yapma tekeli TBMM'nin elinden alınıyor"

"Yeni anayasa değişikliğinde "evet" çıkarsa 550 milletvekili yetmiyor 600'e çıkıyor" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Propaganda yapan size söyledi mi bilmiyorum neden 600? Hangi gerekçeyle 600? Sayısal olarak güçlenecek, yetki olarak yetkileri elden alınıyor. Kanun yapma tekeli TBMM'nin elinden alınıyor. Bunun A Partisi B partisiyle ilgisi yok. Bu kadar basit ve sıradan bir olay. Tercih sizin tercihiniz."

"Kaç başkan yardımcısı olacak belli değil"

Başkan yardımcılarının sayısı konusunda kesin bir şey olmadığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Afganistan'dan örnek vereyim. Başkanın iki yardımcısı var. Başkan ve yardımcıları seçimle gelir. Bizde başkan seçimle geliyor, kaç başkan yardımcısı olacağını kimse bilmiyor. 1 veya 2, bilemedin 3 tane olacak diyorlar. Bir kişinin keyfine bu bırakılır mı? Bir başkan geldi bin 500 tane tayin etti. Engel yok. Anayasa değişikliğinde "3 tane olacak" diye yazsa ben bunu anlarım. 550 milletvekili olur 551 olmaz. Kaç başkan yardımcısı olacak belli değil. Niye belli değil? Efendim 3 tane olacak. Yazsaydınız 3 tane diye. Birisi de gelir der ki "bin 500 tane" olacak. Başkan seçildiği partinin bütün il başkanlarını yardımcısı yapabilir, buna engel yok. Bakan sayısı belli değil. Kimin tercihine bağlı, bir kişinin isteğine bağlı. Tamamen kişinin şahsi görüşüne bağlı. Bugünkü modelde bir bakanlığın kurulması için kanun çıkması lazım. TBMM bakanlığın kurulması yetkisine sahiptir. Bunu meclisten alıyorsunuz bir kişiye veriyorsunuz. Sandığa giderken aklımızı, vicdanımızı kullanacağız. Yüce rabbimiz "Aklınızı kullanmıyor musunuz?" diyor. Hem de bir yerde değil birden fazla yerde diyor. Dünyanın en stratejik ürünü insan beynidir. Bizim dinimiz kadar ilime, bilime fazla önem veren bir din bilmiyorum. Şimdi diyoruz ki bütün yetkileri bir kişiye verelim o Türkiye'yi yönetsin. İstişare bizim inancımızda var. Bir araya gelip doğruyu bulmak. TBMM'yi bu yüzden kurduk. Akıl akıldan üstündür. O zaman niye 550 kişinin iradesine değil de bir kişinin iradesine teslim ediyoruz. Tercih bu milletin. Milletin tercihi nasıl çıkarsa sonuca da millet katlanacak" şeklinde konuştu.

"Benim çocuğum askere gidiyorsa o da gidecek"

Her ülkenin kendi tarihine bağlı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Amerika'da başkanlık var, eyaletler var, her eyaletin parlamentosu var. Amerika'da başkan büyükelçi bile tayin edemez. Senato onaylarsa olur. Bizde bunların hiçbirisi yok. 18 yaşında milletvekilliğine karşı değiliz. 18 yaşında milletvekili olduktan sonra ömür boyu askerlikten muaf olmaması lazım. Benim çocuğum askere gidiyorsa o da gidecek. Zenginin çocuğu milletvekili olacak askere gitmeyecek, fakirin çocuğu El-Bab'a gidecek şehit düşecek" dedi.

"Saadet Partisi yüzde 4 oy aldı, gelsin 4 milletvekili meclise"

Mevcut sistemde de yanlışların olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu yanlışın 12 Eylül darbesini yapan düzenden kaynaklandığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclise girmek için yüzde 10 barajı da yanlış. Örneğin Saadet Partisi yüzde 4 oy aldı, gelsin 4 milletvekili meclise. Milli irade tam yansısın. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı Afrika'ya, Amerika'ya ziyarete gitti. Kim vekalet eder, TBMM başkanı. Aynı zamanda TBMM başkanı bütün siyasi partilere karşı tarafsızdır. Sayın Cumhurbaşkanı Allah uzun ömür versin vefat edebilir, onun yerine seçimle gelen TBMM Başkanı vekalet eder. Yeni anayasada seçimle gelmeyen başkan yardımcılarından birisi vekalet edecek."

"İsrail'de ezanın yasaklanmasına sadece ben itiraz ediyorum"

"Sandığa giderken bayrağımızı, vatanımızı, çocuklarımızı düşüneceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, "Evet oyunu arttırmak için falanla, filanla kavga edelim, vatandaşı kandıralım, bunları bırakalım. Yurt dışı ile kavga ettiniz. Ne olduğunu biliyoruz. İsrail'de ezanın yasaklanması gündemde. Hükümetten "tık" yok. Ben itiraz ediyorum. Niye yok? Hollanda ile kavga edildi. Seçimlerden sonra gelin demişler. Hollanda'da çalışan Türk işçilere fatura çıktı. Suriye ile kavga ettik, fatura hem Türkiye'ye, hem Suriye'deki Türkmenlere çıktı. 4 milyon Suriyelilere vatandaşlık verilsin diyorsanız "evet" oyu kullanacaksınız. Bunu sadece ben mi anlatacağım? Bu ülkenin geleceğinden sadece ben mi sorumluyum? Her birimize görev düşüyor. Onların kullandığı kaba ifade var, kullanmak istemiyorum. Hangi cümlem yanlış? Beni böyle suçlayabilirsiniz. Dünya kadar televizyon kanalında medeni insanlar gibi çıkalım, siz de konuşun, ben de konuşayım, kim doğruyu söylüyor. Diyorlar ki niye kavga edelim? O da düşüncesini söyleyecek, ben de söyleyeceğim. Bu bütün medeni ülkelerde var. Siz yarım saat konuşun, bana 15 dakika verin, ama cesaret edemiyorlar. Benim görevim inandığım doğruları anlatmak. Ben insan aklına güveniyorum. Yeni anayasa değişikliği çıksın, yabancı sermaye Türkiye'ye gelmeyecek" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”

Kılıçdaroğlu: “Başkan bin 500 tane yardımcı seçebilir”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim