• BIST 9431.16
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sokulan Ahmet Piriştina Arabalı Yolcu Vapuru'nun ilk seferine çıkma...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sokulan Ahmet Piriştina Arabalı Yolcu Vapuru'nun ilk seferine çıkma törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği tartışmalarına değinerek Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seslenerek; "Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?" dedi.

İzmir Üçkuyular Vapur İskelesi'ndeki törende konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Rahmetli Ahmet Piriştina'yı anıyoruz. Belediye başkanlarının temel görevleri bunları yerine getirmektir. İktidar partisinin bir belediye başkanı "bir şey yapmak istiyorum" diyorsa gelip İzmir'den bir kurs alması lazım. Bizim belediye başkanlarımızın bir özelliği var, her kuruşun hesabını vatandaşa verirler." ifadelerini kullandı.

Anayasa tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, "Bize diyorlar ki, "gelin yeni Anayasa yapalım'. Net ve açık olarak şunu söyledik, eğer bir Anayasa çalışması yapılacaksa şartlarımız var. İlk 4 madde bizim için asla tartışılamaz. İlk 4 madde bu devleti kuranların kurucu iradesi buna dokundurtmayız. Başkanlık sistemini kabul etmiyoruz. Parlamenter sistemi güçlendirecekseniz konuşuruz." dedik." şeklinde konuştu.

Daha sonra Anayasa'nın ilk 4 maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, "Madde 1- "Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir'. Bunun nesini değiştirecekler? Madde 2- "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, Millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir'. Nesini değiştireceksiniz? Madde 3- " Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır." Bunun nesini değiştireceksiniz? 4.'cü madde de, ilk 3 maddeyle ilgili değişiklik önergesi verilemez" diyor. "Efendim diyorlar, hiçbir koşul ileri sürmeyin." Davutoğlu'na buradan çağrı yapıyorum; ilk 4 maddenin nesini değiştireceksiniz, çıkın bir anlatın. Bir tek CHP'li milletvekili dahi kalsa parlamentoda, bu değişikliklerin hiçbirini parlamentodan geçiremeyeceklerdir" dedi.

Suriyeli göçmenlerle ilgili AB ile yapılan anlaşmaları da eleştiren Kılıçdaroğlu, "İktidarı defalarca uyardık, "Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin" dedik. Ama bunlar geldiler, Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklediler. Bugün 2,5 milyonu aşkın göçmen Türkiye'den, Avrupa'ya gitmek istiyor. İnsan yaşamı para pazarlığı olamaz. Davutoğlu, Avrupa'ya gidiyor. "Suriyeliler bizde kalsın, onları biz alalım', birisi de diyor ki, "parayı almadan gelme." Avrupalılar diyor, "size 3 milyar avro verelim siz bunları burada tutun', biz de diyoruz ki, 6 milyar avro gerekirse biz size ödeyelim, onların tamamı sizde kalsın. AB temel haklar bildirgesi "bir insanın hayatı göçmen pazarlığı olmaz" diyor. Bunlar gittiler, Kayseri pazarlığı yaptılar. Kayserililerden özür diliyorum, Kayserililer akıllı insanlardır. "Suriyelileri göndereceğiz" size diyorlar. Bunu kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz. Herkes aklını başına almalı. Umarım Türkiye 2,5 milyon Suriyelinin dramını yaşamaz" diye konuştu.

Törende konuşan ve görevi başındayken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın, Buca Belediye Başkanı olan oğlu Levent Piriştina ise, "Her siyasetçiye nasip olmazdı. Umuyorum her siyasetçi kalplerde böyle anılsın diyorum. Onun (Ahmet Piriştina) İzmir sevdası büyüktü. Bugün ne mutlu ki adını taşıyan sokaklar var ama bu çok daha anlamlı olacak." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "12 yıl önce 2004'te kaybettiğimiz efsane belediye başkanımız Ahmet Piriştina anısına bir arabalı vapurumuza ismini verdik. Ahmet Piriştina isminin kentimizin birçok köşesinde verdiğimiz isimlerle adının yaşamasını sağladık. Bunlardan birisi Kent Arşivi'ne Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin adını verdik. Denizcilik İşletmeleri'nden yolcu vapurlarını devralan Ahmet Piriştina'dır. Körfezde kokuyu gideren büyük kanal projesini bitiren yine Ahmet Piriştina'dır. Biz yüzülebilir körfez hedefi koyduk. 450 milyon lira vapurlara vererek İzmir Körfezi'ndeki ulaşımı çağında ötesine taşımak üzere hem arabalı vapurlarımız hem de yolcu vapurlarımız körfezde salınmaktadır." dedi.

Konuşmaların ardından Ahmet Piriştina arabalı yolcu vapurunun kurdelesi kesildi.

Cihan

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Kılıçdaroğlu: Anayasa'nın ilk 4 maddesinin nesini değiştireceksin?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim