• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor
KKTC'nin ilk ve tek "Klasik Araba Müzesi" görenleri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

KKTC'nin ilk ve tek "Klasik Araba Müzesi" görenleri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Aralarında dünyada üretimi yapılan ilk araçların da yer aldığı müzede birbirinden farklı ve değerli araçlar teknolojinin geldiği son noktayı da gözler önüne seriyor.

Başkent Lefkoşa'da Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan müzedeki araçların her birinin farklı hikayesi bulunuyor. Müze, 1899 model araçlardan günümüze kadar olan sürece de tanıklık ediyor. İlk araçlara bakıldığında direksiyon yerine elle kontrol edilmesi güç de olsa bir yönlendirici olduğu dikkat çekiyor. Bazısı geri gidemezken sadece ileri gidebiliyor; bazısı da bilinen su motorları ile hareket ediyor. Günümüzdeki modern araçlara bakıldığında da lüks araçların bazıları uçak yakıtı ile çalışıyor. İki farklı dünyanın sergilendiği YDÜ Klasik Araç Müzesi, ziyaretçilerine eskiyi ve yeniyi analiz etme fırsatı sunuyor.

TÜZÜNKAN: MÜZECİLİK YDÜ'NÜN DEĞER VERDİĞİ BİR ALAN

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Murat Tüzünkan Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) Klasik Araba Müzesi ile ilgili bilgi verdi.

Tüzünkan, müzenin 10 yıl önce kurulduğunu ve bu işe YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel'in ilk aracı ile başladıklarını kaydetti. Söz konusu aracın yıllar sonra oğulları tarafından bulunup tamir edildiğini dile getiren Tüzünkan o günü şöyle anlatıyor:

"Suat Hoca'nın çocukları ilk aracını bulup yine Suat Hoca'nın bir doğum gününde garajda bulunan diğer arabası ile değiştiriyor. Suat Hoca işe gitmek için garaja girdiğinde yıllar önce kullandığı ilk arabası ile karşı karşıya kalıyor. O gün bu müzesinin doğuşu ortaya çıkıyor. Müzenin ilk aracı da arkamda gördüğünüz araçtır. Sonrasında Suat Hocamız ve Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Günsel'in arabaya olan tutkularından dolayı bu bir müzeciliğe dönüştü. Müzecilik Yakın Doğu Üniversitesi'nin çok değer verdiği bir alan... Araba müzemiz var. Şimdi Milli Tarih Müzesi oluşturuluyor. Denizcilik Tarihi Müzesi oluşturuluyor. Bu tabii ki diğerlerine de örnek teşkil ediyor."

DİREKSİYONSUZ ARAÇ DİKKAT ÇEKİYOR

Müzedeki tarihi ve birbirinden ilginç araçları da tanıtan Tüzünkan, "CRESTMOBILE" tarafından 1899 yılında üretilen direksiyonsuz aracın ilk üretilen araçlardan olduğunu söylüyor. Bu aracın ilk motorlu araçlardan olduğuna dikkat çeken Tüzünkan, "Bu araç dünyada 175 adet üretilen, direksiyonu olmayan ve su motorunun kullanıldığı bir araç... Bunun en büyük özelliği de şu anda dünyanın tek örneği olarak kalması." diyor.

KRALİÇE ELİZABETH'İN HEDİYE ETTİĞİ MAKAM ARACI

Müzede bulunan tarihi araçlardan bir tanesi de İngiltere Kraliçesi'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş imzalandığı zaman Kıbrıslı liderlere hediye ettiği araç...Tarihi aracı anlatan Tüzünkan, "Bu müzemizin manevi anlamda değeri en yüksek aracıdır. Bu araç 1956 yapımıdır. En büyük özelliği 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğu zaman dönemin İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth anlaşmanın şerefine hem Kıbrıs toplumu lideri Makarios'a hem de Kıbrıs Türk Toplumu lideri Dr. Fazıl Küçük'e bu araçlardan birer tane makam aracı olarak gönderiyor. Bu araç Dr. Fazıl Küçük'ün makam aracı olarak görev yaptı. Daha sonra bizim müzemize geldi. Manevi ve tarihi değeri en yüksek araçlarımızdan bir tanesidir." şeklinde konuşuyor.

Dodge tarafından üretilen 1970 model, motoru dışarıda olan bir aracı anlatan Tüzünkan, aracın döneminin en süratli araçlarından olduğunu aktardı. 920 beygir gücünde olan aracın yarış aracı olarak kullanıldığı bilgisini veren Tüzünkan, "Süratlendiği zaman ön tekerlekleri kalkan bir araç. 8 silindirli bir araç ve motoru güçlü olduğu için ısınmaya karşı önlem olsun diye motorunu dışarıda tutuyorlar." ifadelerini kullannıyor.Cihan

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kıbrıs'ta klasik araçlar, yakın tarihte yolculuğa çıkarıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim