• BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Kıbrıslı liderler Davos’ta BM Genel Sekreteri ile 3’lü görüşme yapacak

Kıbrıslı liderler Davos’ta BM Genel Sekreteri ile 3’lü görüşme yapacak
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos konusu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos konusu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandığını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Rum lider Anastasiadis ile kendisine birlikte görüşme yapma arzusu ilettiği belirten Akıncı, "Bugünkü müzakereler sürerken bir yandan da bu davet geldi. Biz bilinen tutum çerçevesinde bu görüşmeye olumlu yanıtımızı verdik." dedi.

Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 2016 yılının ikinci görüşmesini gerçekleştirdi. Lefkoşa Ara Bölge'de müzakereler için tahsis edilen binada başlayan görüşme sona erdi. Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Akıncı, daha önceki süreçlerde yönetim, güç paylaşımı, ekonomi ve Avrupa Birliği başlıklarının son aylarda da mülkiyet başlığının görüşüldüğünü hatırlattı.

"TOPRAK VE GARANTİ KONULARI HÂLÂ DURUYOR"

Bu konular üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Akıncı, "Şimdi geriye kalan başlıklar olarak bilindiği gibi "toprak', "garantiler" konuları var. Güvenlik ve garantiler konuları tüm tarafların mutabakatıyla en son aşamada ve "garantör" ülkelerinde katılımıyla sonuçlandırılabilecek bir konudur." dedi

Toprakla ilgili olarak da yine taraflarca ortak bir anlayış olarak geliştirilen hususu da açıklayan Akıncı, "Harita, isim, yer ismi ve yüzdelik konular yine sürecin en sonunda konuşulacaktır. Ancak bunların dışında elbette konuşulabilecek konular vardır. Bu konular da yeri ve zamanı geldikçe değerlendirilmektedir. Çünkü eğer bir sorunu çözmek istiyorsanız bunun bir tek yolu vardır. Müzakere edeceksiniz." şeklinde konuştu.

"HARİTA KONULARININ BİR YERE KAPANILARAK KONUŞULMASI GEREKİYOR"

Mustafa Akıncı, "harita" ve onunla ilgili konuların ise son aşamada bir yerlere kapanarak herhangi bir spekülasyona neden olmadan sonuçlandırılması gereken konular olduğuna dikkat çekti.

"Yapmakta olduğumuz bu çalışmalardan mutabık kaldığımız hususların yanında zorluklar da vardır." diyen Akıncı şöyle devam etti:

"Bunu da açık yüreklilikle söylemek gerekir. Anlayış beraberliklerinin yanı sıra anlayış farklılıkları da var. Bu anlamda anlayış farklılıkları nasıl kapatılabilir, bu ayrılık noktaları üzerinde nasıl köprüler inşa edilebilir... Bu müzakerelerin bir diğer amacı ve yararı da budur. Bu çerçevede yaptığımız görüşmede de bu durumların daha iyi anlaşılır hale gelmesi bakımından yararlı bir görüşme olduğunu söylemek isterim."

"BM GENEL SEKRETERİNİN GÖRÜŞME TALEBİNE OLUMLU CEVAP VERDİK"

Davos konusu ile ilgili bugün yeni bir gelişme olduğuna işaret eden Akıncı "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bize ikimizle birlikte bir görüşme yapma arzusunu iletti. Bugünkü müzakereler sürerken bir yandan da bu davet geldi. Biz bilinen tutum çerçevesinde bu görüşmeye olumlu yanıtımızı verdik." diye konuştu.

"EĞİTİM KOMİTESİ'NDE 11 KIBRISLI TÜRK VE 11 KIBRISLI RUM YER ALACAK"

Kasım ayında oluşturulmasına karar verilen Eğitim Komitesi'nin üyelerini karşılıklı olarak saptadıklarını dile getiren Akıncı, söz konusu komitede 11 Kıbrıslı Türk 11 de Kıbrıslı Rum olacağı bilgisini vererek komitede belirledikleri isimleri okudu.

Akıncı, Kasım ayında Rum gençlerin sebep olduğu üzücü olaylar sonrası Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in olumlu duruşu ve olayı kınayan açıklamalarının sevindirici olduğunu ve bu hareketlerin eğitimle alakalı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı böylesi bir komitenin kurulmasının geç kalınmış bir karar olmakla birlikte, hoşgörü, tolerans ve empati yeteneğinin gelişmesi için önemli bir adım olduğunu, komitenin daha hoşgörülü, daha toleranslı olabilmek adına, eğitimin rolünü yeniden biçimleyen çalışmalara imza atması temennisinde bulundu.

ANASTASİADİS: DEĞİNİLMEMİŞ KONULARI ELE ALDIK

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugünkü liderler görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, bugüne kadar değinilmemiş konuları ele aldıklarını belirtti.

Anastasiadis görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı'na dönüşü esnasında yaptığı açıklamasında, görüşmede tüm konuları ve bugüne kadar değinilmemiş unsurları ele aldıklarını ifade etti. Rum siyasi partilerinin bilgilendirilmedikleri yönündeki eleştirilerinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, dramatik bir gelişme olması durumunda Ulusal Konsey'i toplantıya çağıracağını belirtti.

Kıbrıslı liderler Davos’ta BM Genel Sekreteri ile 3’lü görüşme yapacak

Kıbrıslı liderler Davos’ta BM Genel Sekreteri ile 3’lü görüşme yapacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim