• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Kıbrıs müzakere süreci

Kıbrıs müzakere süreci
"Kayıp Şahıslar Komitesi’ne ait laboratuarların ziyareti gibi bazı konularda Rum Yönetimi lideri Anastasiades ile yakınlaşma sağladık"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adada yapılacak olası bir anlaşmanın kalıcı olarak görülmediği takdirde Kıbrıs Türklerinin, Avrupa Birliği üyesi olan Güney Kıbrıs yönetiminin altına girmiş sayılacağını belirterek, "Yapılacak anlaşmada ortaya çıkacak yeni bir ortaklık devleti, bizim için hayati önem taşımaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Rum lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede görüştü.

Eroğlu, yaptığı açıklamada, Anastasiadis ve ekibi ile bir buçuk saatlik bir görüşme yaptıklarını, çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyduklarını dile getirdi. 

Görüşmede, Avrupa Birliği ile ilişkiler, vatandaşlık konusu, güven artırıcı önlemler ve teknik komitelerin ele alındığını dile getiren Eroğlu, "Bugünkü görüşme sakin ve verimli geçti. Bunun nedeni iki tarafın masaya koyduğu önerilerin pazartesi değerlendirilmesi kararına varılmış olmasıdır. İnşallah pazartesi daha bağlayıcı kararlarla masadan kalkarız” diye konuştu. 

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne ait laboratuvarların ziyareti gibi bazı konularda Rum lider Anastasiades ile yakınlaşma sağladıklarını belirterek, görüşmede yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme geldiğini, bu amaçla eski Rum lider döneminde kurulmasına karar verilen komitenin pek fazla faaliyet gösteremediğini kaydetti. Adada yeni sınır kapısı açılmasını hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, bunun gibi karşılıklı önerilerin bir sonraki görüşmede tekrar ele alınacağını bildirdi. 

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının masaya yeni güven artırıcı önlemler getirdiğini ancak bunlar hakkında açıklama yapmayacağını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının, kalıcı derogasyon ve antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması yönündeki görüşlerini tekrar ilettiğini kaydeden Eroğlu, “Bunlar bizim için hayati öneriler, onların bu konularda daha değişik yaklaşımları var. Neticede yapılacak anlaşmanın birincil hukuk olması bizim için fevkalade önemli. Önemi daha ziyade, bir antlaşma yaptıktan sonra mahkemelerle karşı karşıya gelmeyi engellemedir” ifadelerini kullandı. 

"Adada yapılacak olası bir anlaşmanın kalıcı olarak görülmediği takdirde Kıbrıs Türklerinin, Avrupa Birliği üyesi olan Güney Kıbrıs yönetiminin altına girmiş sayılacağına" dikkati çeken Eroğlu, "yapılacak anlaşmada ortaya çıkacak olan yeni bir ortaklık devletinin kendileri için hayati önem taşıdığını" sözlerine ekledi.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim