• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kibele Heykeli müzeye taşındı

Kibele Heykeli müzeye taşındı
Ordu'nun Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele Heykeli Kültür Varlıkları ve Müze Genel Müdürlüğü'nden...

Ordu'nun Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele Heykeli Kültür Varlıkları ve Müze Genel Müdürlüğü'nden gelen ekiple Ordu Müzesine taşındı.

İstanbul'dan gelen 5 kişilik ekibin yaklaşık 3 saatlik çalışma sonrası yerinden alınan heykel, özel kutularda Ordu Müzesine götürüldü. Kazının başkanlığını yapan Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı makamında ziyaret ederek, bu yıl Kurul Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmaları ve heykel hakkında bilgi verdi.

Ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulunan Şenyurt, bu yıl ki kazı çalışmalarının dün itibariyle sona erdiğini söyledi. Bu yıl ki kazılar esnasında bulunan heykelin yerinden alınarak özel bir ekiple Ordu müzesine taşındığını ifade eden Şenyurt, "Eylül ayında bulunan bu heykel yaklaşık 45 gün boyunca kazı alanında kaldı. 45 günün ardından ana tanrıça Kibele Heykeli güvenli şekilde müzeye taşındı. Yaklaşık 5-6 aylık bir sürecin ardından heykelin restorasyon ve konservasyonu tamamlanacak" dedi.

Heykelin ilerleyen süreçte müzede sergileneceği bilgisini veren Şenyurt, kazı çalışmalarının gelecek yaz ayından itibaren devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kurul'a 1 milyon TL ödenek

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da Kurul Kalesi kazı çalışmalarına, belediye olarak, bir milyon lira ödenek ayırdıklarını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıllarda desteğimiz devam edecek. Ayrıca, Kurul Kalesi'nde bulunan, tahtta oturan 2 bin 100 yıllık Kibele Heykeli, bu yılın en önemli tarihi buluntuları arasında yer aldı. Heykel özel bir ekiple Ordu Müzesine taşındı. Heykelin restorasyon ve konservasyonu tamamlandıktan sonra vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak. Kibele Heykeli'nin bulunmasının ardından tarihi Kurul Kalesi'ni 45 günde, yaklaşık 20 bin kişi de ziyaret etti. Bu da turizm açısından çok önemli. Kalede bu yılın çalışmaları, dün itibariyle tamamlandı. Gelecek yıl mayıs ayından itibaren saklı tarih gün yüzüne çıkmaya devam edecek."

Kibele Heykeli müzeye taşındı

Kibele Heykeli müzeye taşındı

Kibele Heykeli müzeye taşındı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim