• BIST 8770.44
  • Altın 2238.232
  • Dolar 32.3371
  • Euro 35.1083
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, vatandaşlara 2,5 yıllık Belediye Başkanlığı sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, vatandaşlara 2,5 yıllık Belediye Başkanlığı sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, her fırsatta halkla bir araya gelerek, yaptıkları ve yapacakları çalışmaları paylaşıyor. Şeffaf belediyecilik örneği sergileyen Kesimoğlu, göreve geldiklerinden bu yana yaptıklarını, yapamadıklarını ve neden yapamadıklarını anlatarak, "Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Demokrasinin olmazsa olmazı eleştiri ve öz eleştiridir. Ben kimseye iftira atmam, hakaret etmem. Bugüne kadar kimsenin de bana hakaret etmesine izin vermedim. Bu 2,5 yıl süre zarfında eleştiri sınırlarını aşan, hakarete varan iftiralar ile karşı karşıya kaldım. Hak etmediğimi söyleyebilirim. Bu tür konularda eleştiriye tahammülüm var, çünkü ben de insanım. Eksiğim, hatalarım hatta zaaflarım vardır. Kimse mükemmel değildir. Ne siz, ne de ben mükemmelim. Ama ben her zaman doğruyu, iyiyi ve güzeli yapmaya çalıştım. Yaşamımın her döneminde tıpkı bu akşam olduğu gibi şeffaf hareket ettim" dedi.

"Kısa bir süre içerisinde dünya standartlarında suya kavuşacağız"

Kırklareli'nde yaşanan su sorununun 20 yıllık bir sorun olduğuna değinen Kesimoğlu, "Bu dönemde suyumuz çamur renginde akıyor. Suyumuzu kimileri çamurlu su ile değerlendiriyorlar. O çamurlu su değil, manganlı sudur. Bu sorun 2,5 yıldır olan bir sorun değil. Bu sorun yaklaşık 20 yıldır devam eden bir sorun. Bu sorun kaynağından başlıyor. Biz suyumuzu Kırklareli barajından alıyoruz. Kırklareli barajı kullanım suyu üreten bir baraj. Alt savaktan suyu alıyoruz. O barajın içerisinde organik çöküntüler var. Teknolojimizi bu suyu arıtmaya uygun değil. Biz 20 yıl önceki teknoloji ile bu suyu arıtmaya çalışıyoruz. Biz göreve geldiğimizde bu sorunu çözelim dedik ve suyumuzu Armağan Barajı'ndan alalım dedik. Ama buradan su almak için ishale hattının bizim arıtma tesisimize kadar döşenmesi lazım. Bu ishale hattını elbette ki DSİ yapacak. Bunu iktidar partisi kararlaştırmıyor. Mevzuat zaten bunu söylüyor. Bu ishale hattını yapmak DSİ'nin sorumluluğundadır. Ama ne yazık ki 2,5 yıldır 24,5 kilometrelik bu ishale hattı yapılmadı. Biz, 6 ay önce karar aldık ve su arıtma tesisimizde tadilat çalışması başlattık. Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde dünya standartlarımız da bir suyumuz olacak" dedi.

"Otopark yapmak için 7,5 milyon liramız hazır"

Otopark çalışmaları hakkında da bilgi veren Kesimoğlu, "Biz göreve gelir gelmez müze arkasında bulunan alana otopark yapmak için 25 Nisan 2014 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na başvurduk. Bize 13 Eki 2016 tarihi ile onay geldi. Bu onayı ancak çıkartabildik. Biz bu otoparkı yapacağız. Ayrıca Karakaş mahallemizde de katlı bir otopark yapacağız. Onunda kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Otopark yapmak için 7,5 milyon liramız hazır" diye konuştu.

Otogar çalışmaları hakkında da bilgi veren Kesimoğlu, "Ben geldiğimde Dereköy Pınarhisar kavşağında işlemler başlamıştı. 18,5 dönümlük bir arazi. Fakat kurum görüşlerinden onay alınması lazım. Ben geldiğimde Ulaştırma Bakanlığı'ndan böyle bir onay gelmemişti. Benim parlamentodan gelmemin de artısı ile dönemin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ı ziyaret ettim. Ben Kırklareli'ne gelmeden gerekli onay Kırklareli'ne geldi. Hemen, kamulaştırma işlemini başlattık. Yetkilerimiz yasalar ile sınırlı. Arkadaşlarımız kamulaştırma işlemlerine başladı ve metrekaresine 35 liralık bir fiyat çıkarttılar. Arazinin hisse sahipleri 150 lira fiyat istedi. Bu benim şahsıma alacağım bir arazi değil. Hukukla sınırlıyız. Karşı tarafla da anlaşma olmayınca mahkeme kanalı ile fiyatı belirleyelim, tapuyu alalım inşaata başlayalım dedik. Davayı açtık, duruşmalar başladı karar aşamasına gelince sayın hakim dedi ki benim tayinim çıkıyor, ben karar vermiyorum yeni gelen arkadaş karar versin. Davımıza yeni hakim atandı sevindik. Artık karar çıkar dedik. Ama bu kez hakim FETÖ'cü çıktı. Şimdi davamız var hakimimiz yok. Hadi bakalım şimdi Kesimoğlu otogarı nasıl yapsın? Sizin takdirlerinize sunuyorum" ifadelerini

Hizmet binası

Mevcut hizmet binasının artık Kırklareli'ne yetersiz olduğunu ifade eden Kesimoğlu, "Yeni hizmet binası için Rektörlük kültür merkezini istediğimizi defalarca söyledik. Bizden önceki yönetimler zamanında Rektörlüğün bulunduğu arazi kültür merkezi yapılması şartı ile Kültür Bakanlığına tahsis edilmiş. Kültür Bakanlığı o binayı yapmış, tam bitimi sırasında Kırklareli'ne üniversite kuruldu. Ardından Belediyemiz dışlanarak, Kültür Bakanlığı, Kırklareli Valiliği ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bir protokol ile Kırklareli Üniversitesi'nin Rektörlüğü olarak bu alanın tahsisini gerçekleştirdi. Tahsis ile alakalı yasal düzenlemeler de derki "Tahsis edilen arazi veya bina amaç dışı kullanılıyorsa iade edilmek zorundadır" bende göreve geldiğimde tespitler yaptırdım. İlk meclis kararını iptal eden yeni bir meclis kararı aldık. Çünkü biz orada bulunan yerimizi almak istiyoruz. Sayıştay denetçisi geldiğinde bu hukuksuzluğu gördü ve bizim denetim raporumuza ekledi. Ben de bu hukuksuzluğu gördüm, Kültür Bakanlığı, Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne bildirdim. Yapılan tespitler burada bizim yerimizi verin dedim. 18 Mayıs 2016 tarihinde en son bir yazı daha gönderdik. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile görüştüm. Kendisi bana "Benim için bir sorun yok" dedi. Yerle ilgili olumlu bir görüş bildirdi. Ben Kırklareli'ne geldim, daha sonra elimize Rektörlük binasının kullanımının belediyemize devri ile ilgili bir protokol geldi. Tabi bu duyuldu. Görülmeyen el veya eller devreye girdi. Şimdi bu protokol bir kenarda duruyor. Ama asla bu konunun peşini bırakmam. Orası Kırklareli halkının malı. Orada inşallah Kırklareli Belediye Başkanlığı tabelasını göreceğiz. Ya da orasının bedelini ödeyecekler. Mali hizmetler müdürü arkadaşım burada . 10 milyon lira emlak bedeli var. O 10 milyon lirayı belediyenin kasasına yatıracaklar" dedi.

"Şantiyemizi kaldırmak istiyoruz"

Asilbeyli yolunda bulunan Türk Telekom Depolarını alarak şantiye binası yapmak istediklerini ancak bir takım engellemeler ile karşılaştıklarını dile getiren Kesimoğlu "Asilbeyli yolu üzerindeki 10 bin 500 metrekarelik Telekom depolarını almak üzere Telekom müdürü ile konuştum. Telekom müdürüne, üst yönetimi ile konuşmasını ve orasını 1 milyon liraya almak istediğimizi söyledim. Müdür bey daha sonra bana gelerek, "Tamam başkanım, ben konuştum siz süreci başlatın" dedi. Bizde meclisimizden 1 milyon liralık kredi kullanımı için karar aldık. Tabi buda duyuldu. Yine görünmeyen el veya eller devreye girdi o depoları alamadık. Kim kaybetti Kırklareli halkı kaybetti. Burası bizim için onur kaynağı gurur kaynağı bir yer olacak. Temelimizi attık. İkinci katına geldik. Evin 1 ay içerisinde kabasını bitireceğiz. Kırklareli Belediyemizin kasasından 1 kuruş dahi çıkmayacak. Atatürk evimizi tamamen hayırsever vatandaşlarımızın desteği ile hayata geçireceğiz. Atatürkçü yurttaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Atatürk Evi içerisinde yer alacak iki Atatürk silikon heykeli hazır, Zübeyde anamızın slikon heykeli hazır, bir tane demir tekerlekli traktörümüz hazır. İnşaatımızı tamamladıktan sonra o günün koşulları neyi gerektiriyorsa 80 veya 100 metrelik Türk Bayrağımız olacak ve nazlı nazlı dalgalanacak" ifadelerine yer verdi.

"Osmanlı mezarlığını aslına uygun restore edeceğiz"

Rektörlük Kültür Merkezi yanında bulunan eski Osmanlı Mezarlığı'nı restore edeceklerini belirten Kesimoğlu, "Göreve gelir gelmez AB projeleri kapsamında orasını aslına uygun bir biçimde restore etmek istedik. Bu konu için 1 yıl mücadele ettik. Kırklarelili bir vatandaşımız dönemin bakanına sosyal medyadan bir yazı yazarak "Kırklareli Belediyesi tarihine sahip çıkmıyor" Oysa ki bizim orada çalışmalarımız vardı. Gazeteler aracılığı ile bu çalışmalarımızı halkımız ile paylaştık. Oraya Edirne'deki kuruldan uzmanlar getirdik, tasnifler yapıldı. Oradaki mezarlardan taş örnekleri alındı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilgili birimine gitti. Hala bekliyoruz. Ama kimse merak etmesin orasını da aslına uygun bir biçimde restore edeceğiz" diye açıklamada bulundu.

"Kiliseyi Bulgaristan Devlet Bakanlığı yapacak"

Kırklareli'ne kilise kazandıracaklarına da değinen Kesimoğlu şöyle konuştu:

"Bulgaristan Devlet Müzesi Genel Müdürü ile görüştük. Bulgaristan Devlet Bakanlığı kiliseyi yapacak. Bütün harcamayı Bulgaristan karşılayacak. Bize herhangi bir bedel çıkmayacak. Bazıları bunu da anlamakta güçlük çekiyor. "Sen nasıl kilise yaparsın diyorlar" Elhamdülillah Müslümanız. Abdestimizden endişemiz yok. Biz nasıl yurt dışına gittiğimizde camilerimize, tekkelerimize gidiyorsak, neden o insanlarda bizim ilimize gelip kiliselerini ziyaret etmesinler. Neden ilimize gelip, köfte yemesinler, helvamızdan peynirimizden almasınlar. Onlar da buraya gelsinler ve ilimize ekonomik bir değer oluştursunlar. Turizm açısından ilimize bir değer katmak istiyorum."

Sıcak asfalt çalışmaları

Hızlı bir şekilde sıcak asfalt serimi yaptıklarını ifade eden Kesimoğlu, "Bozuk ve deforme olan yolların sağlıklı ve uzun soluklu olarak halkımıza hizmet vermesi için çalışıyoruz. Kentimizin her noktasında kapsamlı bir çalışma başlattık. 40 Bin ton sıcak asfaltı 206 bin 779 metrekarelik yani 29 futbol sahası büyüklüğünde bir alana sereceğiz. Bunun yanı sıra İmam Hatip Lisesi önünde renkli beton çalışmasını da başlattık. Bu kaldırımlarımız yeşil olacak, yani doğanın yeşili. Bu kaldırımlarımız üzerinde çeşitli logolar da olacak. Ayrıca, bordürlerimiz Kırklarelispor'umuzun renklerini taşıyacak" dedi.

Fevzi Çakmak Bulvarı

Fevzi Çakmak Bulvarı ile ilgili projesine başladıklarını söyleyen Kesimoğlu,konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Fevzi Çakmak Bulvarı'nda vatandaşlarımızın park sorunu yaşadığını görüyoruz. Yaklaşık 10 gün önce projemize başladık. Yaklaşık 3 ay içerisinde burada ki projemizi tamamlayacağız. Fevzi Çakmak Bulvarı'nı, maksimum 3 ay içerisinde en çağdaş bir biçimde kullanıma kazandıracağız. Araç parkı için yol boyunca ceplerimiz olacak. Onun dışında trafiğin akacağı bir şeridi boş bırakacağız. Geri kalan yerleri kaldırımlara pay edeceğiz. Alt yapı sorunlarını da çözeceğiz. Yağmur suyu gideri, tabelası ve ışıklandırmasıyla titizlikle ilgileneceğiz. Oraya vakti zamanında çınar ağaçları dikilmiş. Ancak çınar ağaçları, şehir içi kullanım için çok uygun değil. Onlar yüzeysel genişliyorlar, binaların altına ve kanalizasyonlara giriyorlar. Zaman zaman kuvvetli fırtınalar ile karşı karşıya kalıyoruz. Kuvvetli bir fırtına da biri devrilse, altında bir vatandaşımız hayatını kaybetse onun vicdani sorumluluğunu hiçbirimiz taşıyamayız. Onun için bu çerçevede 2-3 tane çok tehlike arz eden Çınar Ağacı'na kesim işlemi uygulamak zorunda kalabiliriz. Ama, bu ağaçlarımız yerine 100 katı ağaç dikeceğiz."

Karahıdır Korusunu 29 yıllığına Kırklareli'ne kazandırdıklarını hatırlatan Kesimoğlu, "Burayı yaşam alanı haline getireceğiz. 7'den 77'ye tüm vatandaşlarımızın faydalanacağı sosyallik kazanacakları, spor yapılabilecekleri alanoluşturacağız. Önümüzdeki yıl bu projemize ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Kent kültür evi

Kent kültür Evi çalışmasında da ciddi yol kat ettiklerini dile getiren Kesimoğlu, 6 odalı olacak Kültür evinin Kırklareli'nin belleğini oluşturacağını ve odalardan bir tanesini Yunanlıların, bir odayı da Bulgarların dizayn edeceklerini de sözlerine ekleyerek, bir kısmını Kurtuluş Savaşı müzesi gibi düşündüklerini kaydetti.

Kesimoğlu konuşmalarının devamında, "Süpürgeciler Sitesi'nde yapılmak üzere bir kapalı Pazar yeri projesi geliştirdik. Onunla ilgili çalışmaları tamamladık. 28 bin metrekare bir alanı kapsıyor. Bu şehrin büyümesi için yatırıma ihtiyacı var. Bizde buraya binalar yapılmasından yanaydık. İki kez ihaleye çıktık. Alıcı çıkmadı. Bu konu ile alakalı iftira boyutunda şahsıma yönelik saldırılar oldu. Şimdi buradan soruyorum. Bunun peşkeş neresinde? Benim orada 40 tane dairem varmış. Benim orada kimisine göre 100 tane dairem varmış. Peki neden alıcı çıkmıyor? Nasıl peşkeş çekmek bu? Bir insanın şerefi ile onuru ile oynamak, bunu bir siyasete malzeme yapmak, itibar kazanmak için bunun üzerinden yüklenmeye çalışmak hiçbir ahlaki boyuta sığmaz. Ben bu onuru 56 senede biriktirdim. Hiç kimseye kendimi köprü yaptırmam" şeklinde açıklamada bulundu.

İnci Dere Projesi

İnci Dere projesine çok önem verdiklerini ve Eskişehir'deki Porsuk çayını örnek aldıklarını belirten Kesimoğlu, "İnci dere projesini çok önemsiyoruz. Yıllardan beri görüntü ve koku itibariyle bizleri rahatsız ediyor. İnci derenin üstü kapatılsın diye bir karar alınmıştı. Biz Eskişehir'de bulunan Porsuk Çayı'nı örnek alarak bir proje geliştirdik. 40 park olacak bunun içerisinde. Uygulama projesi bugünlerde elimize geçecek. Koşu yolları, bisiklet yolları, parklar, kafeler yani neye ihtiyacımız varsa orada gerçekleştireceğiz. Bu proje de 10 milyon gibi bir yatırım gerektirdiği için, İller Bankası'nın yardımıyla yapacağız. İller Bankası'ndan borçlanarak bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.

Otel satışı

Otel satışı ile alakalı da birçok şeyin söylendiğini ifade eden Kesimoğlu, "Çok konuşulan otel konusu üzerine de açıklamalar yapayım. Biz bahsi geçen oteli 2 defa satışa çıkarttık. Bazı yüreği mühürlü insanlar, birilerine peşkeş çekeceğimizi iddia ettiler. İsimler verdiler. Peşkeş çekileceği iddia edilen otele kimse alıcı olmadı. Peşkeşin nasıl olduğunu bende anlamadım. "Şimdi 3. Kez satacaklar. Şimdi fiyatı düşürüp, başkan birine peşkeş çekecek deniyor" Şimdi bakıyorsun, bunu söyleyen adam da zamanında benim oturduğum koltukta oturuyordu. Ben çok ciddiye almıyorum ama ben o bedeli belirlerken, bir devlet bankasından ve ekspertiz firmasından çalışma yaptırıp, ikisinin ortalamasını aldım. Ortaya çıkan rakam 12.5 milyon lira oldu. Orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Kimisi oraya yurt yap diyor, kimisi hizmet binası yap diyor. Hizmet binası olmaz. Yurt diyorlar, biz belediye olarak işletmecilik yapamayız. Otel olarak biz restorasyon yapsak, 3 milyon bir para ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ben adım kadar eminim 25 yıllık bir otel, 25 yılda belediyeye 2.5-3 milyon lira kar getirmemiştir" şeklinde konuştu.

Özgürlük ve Demokrasi Meydanı

Özgürlük ve Demokrasi meydanı içinde proje geliştirdiklerini dile getiren Kesimoğlu, "Çok önemsediğim bir başka proje. Biz bu meydanı düzenlemek istiyoruz. Bisiklet yolları, oturma bankları, rölyefler olsun istedik. Oraya bir kimlik kazandırmak için projemizi geliştirdik. Mesela Kurtuluş savaşı rölyefi olacak. Kurtuluş savaşında şehit verdiğimiz Kırklarelililerin isimleri yer alacak. Çanakkale savaşı rölyefi, Balkan savaşı rölyefi teröre kurban verdiğimiz şehitlerimizin isimleri bu rölyeflerde yer alacak. Biz onları koruyamadık ama isimlerin koruyarak geleceğe taşıyacağız. Orada ayrıca zemin etüdü yaptırıyoruz. Otopark büyük sorun dedik. Zemin etüdü bizim beklentimiz gibi gelirse alta iki kat otopark yapacağız. Yani yaklaşık Bin 500 araçlık otopark ortaya çıkacak ve Kırklareli'nin otopark sorununun büyük bir bölümü ortadan kalkacak. Yine meydanımızda bulunan apartmanların dış cephelerini renkli yapacağız" diyerek, apartmanların en alt katlarında tenteler olacağını belirtti.

"Yayla mahallesi her geçen gün güzelleşiyor"

Yayla Mahallesi'nin her geçen gün güzelleştiğini ifade eden Kesimoğlu, Kırklareli'ne gelen herkesin bir kez de olsa Yayla Mahallesini görmeyi isteyeceğini belirtti.

2040 yılının revizyon imar planını yapıyoruz

Revizyon imar planı çalışması başlattıklarını ve kısa bir zamanda tamamlanacağını dile getiren Kesimoğlu, "2,5 yıl önce bir çalışma başlattıklarını, 2040 yılı Kırklareli'sini düşünerek bir revizyon imar planı yaptıklarını dile getirerek, Revizyon imar planının bitmesinin ardından, ilave imar planı çalışması yapacaklarını, bu çalışmanın bireysel kaygı gütmeden ve kentin rantını ön planda tutacak bir çalışma olacağını söyledi.

"Kırklareli'ni anlatan 7 kitap bastıracağız"

Kırklareli'ni anlatan 7 adet kitap bastıracaklarını da sözlerine ekleyen Kesimoğlu, "Kentimizi anlatan 7 tane kitap çalışması var. Ali Arslan hocamız var, tarihçi. Hocam devlet arşivlerinde bizim desteğimizle bu çalışmaları yürütüyor. Kitabımız baskı aşamasında, en kısa zamanda Kırklareli ve Türkiye kamuoyunun beğenisine sunulacak. Şehrimizin kültürünü ülke gündemine tanıtmak için eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi.

Atık bertaraf tesisi

Katı atık bertaraf tesisi ile de açıklama yapan Kesimoğlu, bu konu ile alakalı birçok bölgede incelemede bulunduğunu belirtti. Kesimoğlu, incelediği bölgelerde çöpün ekonomiye kazandırıldığını ve bunun Kırklareli'nde de uygulanabileceğini söyledi.

"Kırklareli bütün renklerin özgür olduğu bir şehir"

Kırklareli'nin sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için de çaba sarf ettiklerini dile getiren Kesimoğlu, bu kapsamda 33 halk konseri, 39 yetişkin tiyatrosu, 5 çocuk oyunu, 3 konferans, 4 seminer, 1 panel, 19 imza günü ve söyleşi, 16 sergi, 10 bin kitap dağıtımı, basketbol turnuvası, briç turnuvası, bisiklet gezisi, 12 bin 500 kandil simidi dağıtımı, 13 bin aşure dağıtımı, yaklaşık 2 bin kişi Çanakkale gezisi, yaklaşık 20 bin kişiye iftar yemeği verildiğini, yaklaşık 20 bin çocuk içinde atölye çalışması yapıldığını belirtti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı görkemli bir şekilde düzenleyeceklerini söyleyen Kesimoğlu, Cumhuriyet'e yakışır bir program hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kesimoğlu’ndan Şeffaf Belediyecilik Örneği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim