• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Kerry: Rusya'nın Ukrayna'daki argümanını anlayamıyorum

Kerry: Rusya'nın Ukrayna'daki argümanını anlayamıyorum
John Kerry, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile başkent Washington’daki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’nın doğu bölgesindeki Donetsk ve Luhansk’ta Rusya yanlılarının bölgenin geleceğine ilişkin 11 Mayıs’ta yapmayı planladığı referandumun Ukrayna’yı daha da böleceği uyarısında bulunan Kerry, “Ukrayna’yı daha da bölecek yasadışı çabaları kesinlikle reddediyoruz. Bu, Kırım’da oynanan senaryonun bir tekrarı” ifadesini kullandı. 

Kerry, gelecek hafta İngiltere’nin başkenti Londra’ya giderek AB’deki 28 ülkenin dışişleri yetkilileriyle Ukrayna’daki durumu görüşeceklerini bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen günlerde başkent Washington’da Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı toplantıda Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimlerine müdahalenin olması halinde yeni yaptırımların gündeme geleceğinin ifade edildiğini hatırlatan Kerry, “Bu kez ekonomi sektörlerini hedef almaya başlayacak daha fazla yaptırımlar olacak ve bunlar, şu ana kadar masada bulunanlardan daha zorlayıcı olacak” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna’da yapılacak seçimleri karıştırma girişimlerinden endişe duyduklarını vurgulayan Kerry, “Şunu da eklemek zorundayım ki Rusya’nın, şiddetten dolayı Ukrayna’nın seçimleri iptal etmesi veya ertelemesi gerektiği yönünde argümanlar oluştururken, diğer yandan, çok daha kötü şiddete sahne olan Suriye’de bir seçimi tümüyle desteklemesini anlamak çok zor” diye konuştu.

Kerry, bir soru üzerine de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulamak için özel bir çaba içerisinde olmadığını yineledi. Kerry, sorunlarının Putin’in şahsıyla alakalı olmadığını, Putin'in "bölgeyi ve Ukrayna halkını etkileyen olumsuz etkide bulunan kararlarıyla ilgili olduğunu" kaydetti.

Özgür ve adil başkanlık seçimlerine odaklandık

AB Yüksek Temsilcisi Ashton da, Ukrayna’da yapılacak devlet başkanlığı seçiminin önemi üzerinde durdu.

“Sizin gibi biz de seçimlere, özgür ve adil başkanlık seçimlerinin önemine odaklandık” diyen Ashton, “Bu, Ukrayna’nın istikrarını sağlama adına gerçekten çok önemli bir adım. Bu, demokrasiyle ilgili. Bu aynı zamanda Ukrayna’nın geleceği noktasında yasal ve kapsamlı bir tartışma fırsatı oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

ABD'den üst düzey yöneticilere Rusya'ya gitmeme çağrısı

Öte yandan Obama yönetimi, Rusya'da 22-24 Mayıs günleri arasında yapılacak St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Formu'na Amerikan şirketlerinin üst yöneticilerinin gitmemeleri çağrısında bulundu.

Yönetimin bu çağrısının ardından, katılımcılar listesinde bulunan Morgan Stanley Başkanı James Gorman foruma seyahatini iptal etti. Bunun yanında, Goldman Sachs Başkanı ve CEO'su Lloyd Blankfein'in de foruma katılması beklenmiyor. 

ABD'li bir yetkili, Hazine Bakanı Jacob Lew'ün foruma katılacaklar listesinde bulunan işadamlarını iki hafta önce aradığı ve konuyu kendileriyle görüştüğü bilgisini verdi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim