• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kepçe kulak, travma nedeni

Kepçe kulak, travma nedeni
Uzmanlar, çocuklarda kepçe kulak sorununun özellikle okul döneminde psikolojik travmalara neden olabileceğini belirterek, küçük bir operasyonla bu sorunun çözülebileceğini söyledi.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Aygıt, kepçe kulak sorununu, baş ile kulağın yaptığı açının normalden daha geniş olması şeklinde tarif ederek, bu durumun çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara neden olduğunu belirtti.

Karşıdan bakıldığında kulak sayvanının (kepçesi) belirgin olarak görüldüğünü, ayrıca kulak kepçesinin kıvrımlarının da silik halde olduğunu ifade eden Aygıt, "Kepçe kulak, estetik bir sorun olup, fiziksel bir hastalık hali değildir. Ayrıca dikkati çekecek ölçüde bir açıklık varsa psikolojik sorunlara yol açabilir. Kız çocuklar, saçlarıyla kulaklarını örter ve başkalarının yanında saçlarını toplayamazlar. Erkek çocukların işi ise daha zordur" ifadelerini kullandı.

Aygıt, kulak gelişiminin insanlarda 6 yaşında tamamlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çocuklarda kepçe kulak, özellikle okul döneminde travmalara neden oluyor. Arkadaşları arasında alay konusu olan çocuklar öz güven sorunu yaşıyor. Oysa küçük bir ameliyatla onları bu travmalardan koruyabilirsiniz. Çocuklar için kepçe kulaktan kurtulmanın en uygun dönemi 6 yaş öncesi. Kulak gelişimi insanlarda 6 yaş civarında tamamlanıyor. Bu nedenle ideal olan, kepçe kulak ameliyatını çocuk okula başlamadan yapmak. Böylece çocuğun yaşayacağı psikolojik travmaların ve sosyal problemlerin de önüne geçilmiş olur. Ayrıca sosyal çevreye adaptasyonu daha kolay hale gelip, bu durumdan dolayı öz güveniyle ilgili sorun yaşamazlar."

 "İki hafta içinde ödemler geçer, normal bir görünüm sağlanır"

Aygıt, tedavinin geç dönemlere kalması durumunda, çocuğun sürekli psikolojik sorunlar ve öz güven kaybı yaşayacağına işaret ederek, hastaların çoğunlukla genç kızlık döneminde hekime başvurduğunu, bu durumun da kişinin çocukluk ve gençlik dönemlerini hem sosyal hem de psikolojik açıdan sorunlarla geçirmesine neden olduğunu kaydetti.

Kepçe kulak tedavisinde, kulaktaki bozukluğun durumuna göre uygun bir yöntem seçilmesi gerektiğini ifade eden Aygıt, şöyle devam etti:

"Tedavide, düzleşmiş görünümdeki kulak sayvanının kıkırdağı çizilerek aksi yöne dönmesi sağlanır, kulak kıkırdağı ara dip kısmı kafaya dikilerek açı daraltılır. Daha sonra kulak arkasındaki cilt fazlalığı çıkartılır ve ardından da geçici bir kalıp ile bu şeklin korunması sağlanır. Yaklaşık bir hafta sonra kalıp çıkartılarak kulak arkasındaki dikişler alınır. Ön taraftan görünür bir kesi ya da dikiş olmaz. Ameliyattan sonra iki hafta içinde ödemler geçer, normal bir görünüm sağlanır. Bu yöntemle ameliyat sonrası nüks yani kulağın kısmen veya tamamen tekrar açık hale gelmesi ihtimali en aza inmiş olur. Ayrıca, ameliyatta genel anestezi şart değildir ancak istenirse çocuk hastalarda ve konfor açısından erişkinlerde genel anestezi de uygulanabilir."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim