• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kent merkezinden geçen dere tehlike saçıyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde kent merkezi içerisinden geçen Celal Deresi, vatandaşların şikayeti üzerine sağlık ekiplerince denetlendi. Denetlemede derenin insan ve hayvan sağlığı açısından olumsuzluk yönden teşkil ettiği bildirildi.
Silopi ilçe merkezinin tam ortasından geçen ve yaklaşık 4 kilometre uzunluğa sahip olan Celal Deresi, halk sağlığını tehdit ediyor. Kanalizasyonların içerisine aktığı, hayvanların içinde cirit attığı ve çocukların oyun merkezi haline gelen dere için 10 günde 2 bin imza toplandı. Tehlikenin farkında olduklarını belirten çocuklar, deredeki yılan ve farelerden korktuklarını ve pis kokudan dolayı evlerinde rahat uyuyamadıklarını ifade etti.
 
ÇOCUKLAR PİSLİĞİN ORTASINDA OYNUYOR
 
Şikayetlerini dile getiren Karşıyaka Mahalle sakinlerinden Yunus Müldür, “Yıllardır bu rezaleti çekiyoruz. Çocuklar bu pisliğin ortasında oynuyor. Dere içinden su akmıyor. Kanalizasyon suları dereye akıtılıyor. Dereye 1 metre perde beton ve kanalizasyon boruları döşenirse bu sorun hal olur. Niçin İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da, Diyarbakır’da yapılıyor da Silopi’de yapılmıyor.” diye konuştu. 
 
Dere kenarında oturan Ramazan Hüseyinoğlu, dereden ötürü hastalık kaptığını ve 3 yıldır hasta olduğunu ifade etti. Akşam sofraya pis kokudan dolayı oturamadıklarını anlatan Selvi Müldür, çocuklarının hastalandığını söyledi. Halime Tayran da kanalizasyon kokusundan evde yatamadıklarını kapı ve pencerelerini sürekli kapalı tuttuğunu belirtti.
 
SAĞLIK EKİPLERİ DEREDE İNCELEME YAPTI
 
Silopi Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Karşıyaka Mahalle Muhtarı olan Ahmet Ökten, Celal Deresi için 2 bin imza topladıklarını söyledi. Derede hayvanların cirit attığını ve çocukların derede pislik içerisinde oynadığını ifade eden Ökten, “Derede temizlik çalışması yapılmalıdır. Derenin demir korkuluklarının yeniden yapılmalıdır. 10 gündür imza kampanyası başlattık. Kokudan sineklerden vatandaşlarımız yatamıyor.” şeklinde konuştu.
 
Barbaros ve Karşıyaka mahalleleri sakinleri ilçeyi ikiye ayıran Celal Deresi’nden yayılan kötü koku nedeniyle yaptıkları şikayet üzerine Silopi Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı Personelleri tarafından derede inceleme yapıldı. Sağlık personeli derenin her 2 tarafında yaptıkları incelemede birçok olumsuzluk ile karşılaştı. Çevre Sağlığı’ndan 4 kişilik personel tarafından yapılan inceleme sonucunda dere yatağının etrafının engelleyici ve koruyucu demir parmaklıkların olmadığı, dere yatağına kanalizasyon boruların bağlandığı, beton blokların ve korkulukların yıkıldığı tespit edildi. 
 
TEHLİKE SAÇIYOR
 
Dereye ait korkulukların olmaması nedeniyle çocukların ve hayvanların dereye rahatlıkla girebildiği ve bunun insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu belirtildi. Yapılan incelemede ayrıca dere yatağının mevcut koşullar altında insan, hayvan ve bitkileri olumsuz yönde etkilediği ve bulaşıcı hastalık riski doğuracağı bildirildi.
 
Silopi Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı tarafından rapor haline getirilen tutanaklar Şırnak İl Halk Sağlığı Merkezi, Silopi Kaymakamlığı ve Silopi Belediyesi'ne sunuldu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim