• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kendinizi şansız mı hissediyorsunuz. İşte kendinizi şanşlı yaratmanız 4 yolu

Kendinizi şansız mı hissediyorsunuz. İşte kendinizi şanşlı yaratmanız 4 yolu
Şanssız insanlar genel olarak şanslı insanlardan daha gergindirler. Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verir. Sonuç olarak fırsatları kaçırırlar çünkü başka bir şeyi aramaya aşırı odaklanmışlardır.

Hürriyet'te yer alan habere göre; çoğunlukla bana gelen danışanlar yaşadıkları durumla ilgili ‘şanssız’ olduklarını düşünmekten hoşlanırlar. Yaşadıkları ilişki problemleri, başarısızlıkları, mutsuzlukları hep şanssızlıklarından olmuştur. Nedense hiç “Ben şansa terfi oldum, aldığım maaş şansa bu kadar fazla, bu kadar güzel bir ilişkiyi şansa yarattım, şirketim şansa büyüdü, tenis maçını şansa kazandım” diyen birine rastlamadım. Çünkü tenis maçı kaybedilmişse hakem taraf tutmuştur. Sınavdan kalınmışsa hoca bırakmıştır. Kötü araba kullanıp kaza yapıldığında talihsizlik olmuştur. Yani insan kendi başarılarını uzun süren çalışmaya, kararlılığa ve somut emeğine bağlarken başarısızlıkları hep ‘şanssızlık’ olarak görmüştür.

FIRSATLAR TALİHLİNİN AYAĞINA MI GELİYOR?

Peki şans insanlar tarafından şekillendirilir mi? Profesör Richard Wiseman yanıtı bulduğunu söylüyor!

“10 yıl önce şansı araştırmaya başladığımda neden bazı insanların hep doğru zamanda doğru yerde olduğunu, diğerlerininse sürekli olarak şanssızlıklarla boğuştuğunu merak ediyordum. Ulusal gazetelere ilan vererek kendilerini her zaman şanslı ya da şanssız hisseden insanların benimle temasa geçmelerini rica ettim. Yüzlerce sıradışı erkek ve kadın araştırmam için gönüllü oldu. Yıllar boyunca onlarla söyleşiler yaptım, yaşamlarını gözlemledim ve deneylere katılmalarını sağladım. Sonuçlar gösteriyor ki insanlar neden şanslı ya da şanssız olduklarını tam olarak bilemeseler de düşünceleri ve davranışları bu durumu büyük ölçüde açıklıyor. Bir şans ya da bir fırsat gibi görünen durumları düşünelim. Şanslı insanların bu tür fırsatlarla sürekli karşılaşmalarına karşılık şanssız insanlar bunlarla hiç karşılaşmazlar. Bu durumun insanların söz konusu fırsatları fark etme yetenekleri arasındaki farklılıklardan mı kaynaklandığını bulmak için basit bir deney yaptım. Hem şanslı hem de şanssız insanlara bir gazete verdim ve onlardan gazeteyi iyice inceleyip içinde ne kadar fotoğraf olduğunu bana söylemelerini istedim. Gazetenin ortalarında bir yere üzerinde şu not yazılı olan büyük bir mesaj yerleştirdim: 'Deney görevlisine bunu gördüğünüzü söyleyin 250 dolar kazanın.'

Mesaj sayfanın yarısını kaplıyordu ve yüksekliği beş santimetrenin üzerinde olan bir fontla yazılmıştı. Herkesin yüzünü sabit bakışlarla süzüyordum. Şanssız insanlar bunu fark edemezlerken şanslı insanlar hemen fark ettiler.

Şanssız insanlar genel olarak şanslı insanlardan daha gergindirler. Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verir. Sonuç olarak fırsatları kaçırırlar çünkü başka bir şeyi aramaya aşırı odaklanmışlardır. Partilere, mükemmel eşlerini bulma düşüncesiyle giderler. Bu yüzden de iyi arkadaşlar edinme fırsatlarını kaçırırlar. Belli iş ilanlarını bulmaya kararlı bir biçimde gazeteleri incelerler ve diğer iş olanaklarını kaçırırlar. Şanslı insanlar daha rahat ve açıktırlar. Dolayısıyla yalnızca aradıklarını değil orada ne olduğunu da görürler.

Araştırmam sonuç olarak şunu gösterdi: Şanslı insanlar 4 ilke sayesinde şanslarını yaratırlar. Şans fırsatlarını yaratma ve fark etme konusunda beceriklidirler. Sezgilerini dinleyerek şanslı kararlar verebilirler. Olumlu beklentiler sayesinde doğru çıkan tahminlerde bulunurlar. Şanssızlığı şansa dönüştüren esnek bir yaklaşım benimserler. Çalışmanın sonuna doğru ilkelerin şansı yaratmada kullanılıp kullanılamayacağını merak ettim. Bir grup gönüllüden bir ay boyunca şanslı bir insan gibi düşünüp davranmaya yardımcı olacak egzersizler yapmasını istedim. Gönüllüler bir ay sonra döndü ve neler olduğunu anlattılar. Sonuçlar çarpıcıydı. Bu insanların yüzde 80’i artık daha mutluydu! Yaşamında daha çok tatmin oluyordu ve belki de en önemlisi daha şanslıydı. Sonuç olarak asla akla gelmeyecek şans faktörünü bulmuştum.”

PROFESÖR WISEMAN'İN ÖNERDİĞİ TEMEL İPUÇLARI

 İçsel sezgilerinizi dinleyin, normalde doğru çıkarlar.
 Yeni deneyimlere ve normal rutininizi bozmaya açık olun.
 Her gün birkaç dakikanızı iyi giden şeyleri hatırlayarak geçirin
 Önemli bir toplantı ya da telefon görüşmesi öncesinde kendinizi şanslı olarak hayal edin. Şans çoğu zaman doğru çıkan bir tahmindir.

HAFTANIN KALP ADIMI

Yaşadığın tatsız bir olayın sorumluluğunu al. ‘Sorun’un parçası olduğunu idrak edersen ‘çözüm’ün ta kendisi olduğunu hatırlarsın. Ardından şanslı hisset kendini. Her dert çare olanaklarıyla doğduğu için... Kalbin attığı için... Masmavi gökyüzünü görebildiğin için... Ne olursa olsun gülümse ve bütün evrenin senin güzel bir gün geçirmen için çabaladığını hisset. Unutma, sen varoluşun değerli suretisin. Neden şanssız olasın ki?

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim