• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C

Kendi ameliyatını yaptı

Kendi ameliyatını yaptı
Antarktika'da kutup üssü inşaatında görevli bir ekibin tek doktor üyesi Leonid Rogozov, kendi kendini ameliyat ederek tarihe geçti.

Leonid Rogozov, Antarktika'da kutup üssü inşaatında görevli bir ekibin üyesiydi. Apandisitiyle ilgili bir problem yaşadı ancak hastaneye gitmesi imkansızdı. Çok az anestezi ile kendi apandisit ameliyatını yapmak zorunda kaldı.

Rogozov'un oğlu Vladislav tarafından kaleme alınan bu inanılmaz hikayenin detayları, British Medical Journal'da yayınlandı.

"NEDEN ARKADAŞLARIMI KORKUTAYIM Kİ..."

Rogozov ve 11 arkadaşı, Schirmacher Oasis'ta kutup üssü inşaatını tamamladıktan sonra eve dönebilmek için kışın geçmesini bekliyorlardı.

Ancak Rogozov 29 Nisan 1961'de günlüğüne şöyle yazdı: "Sanırım apandis iltihabım var. Ama bu konuda sessizliğimi sürdürüyor hatta gülümsüyorum, neden arkadaşlarımı korkutayım ki? Kimin yardımı olabilir?"

Ancak kısa süre sonra güçsüzleşti ve durumu ciddileşmeye başladı. Karnının üst kısmında keskin ağrı hissediyordu.

HAYATTA KALMAK İÇİN AMELİYAT ŞARTTI

Rogozov, hayatta kalmak için ameliyat olması gerektiğini biliyordu. Ya da apandisiti patlayacaktı ki bu durum ölümüne neden olurdu. Kar fırtınası nedeniyle Rusya'ya uçmak söz konusu bile değildi, tekne yolculuğundan da kurtulamazdı.

Yeni inşa edilen istasyondaki tek doktor kendisiydi

1 gün sonra yani 30 Nisan'da, belirtiler dayanılmaz bir hal aldığında, harekete geçmesi gerektiğini anladı. Ateşi yükseliyordu, sık sık kusuyordu ve her zamanki gibi ağrısı vardı.

EKİP ARKADAŞLARINA AMELİYAT HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Leonid Rogozov, günlüğüne şöyle yazdı: "Mümkün olan tek çare üzerinde düşünmeliyim: Kendimi ameliyat etmeyi..."

Ekip üyelerine bu doğaçlama olayda ne yapılacağını anlattıktan sonra odasında sadece yatak, iki masa ve lamba dışındaki her şeyi dışarı çıkardı.

Aralarından birkaçını araç gereçlerini kendisine uzatmaları, lambayı konumlandırmaları ve ne yaptığını görebilmesi için aynayı tutmaları için asistan olarak görevlendirdi.

Ekibine kendi hazırladığı ilacı nasıl enjekte edilmesi gerektiğini ve bilincini kaybettiğinde nasıl suni solunum yapılacağını anlattı. Sonra ellerini cerrahi yıkamayla dezenfekte etmelerini sağladı ve onlara lastik eldivenler verdi.

1 HAFTA SONRA İYİLEŞTİ

Saat gece 2'yi gösterdiğinde, karın duvarına lokal anestezik enjekte etti. 15 dakika sonra 10-12 cm boyutunda bir kesi yaptı ve başladı.

Ekibin de yardımıyla operasyon tamamlandıktan sonra sadece uyku hapları aldı. 4 gün antibiyotik aldıktan sonra iyileşmeye başladı ve 5. günde ateşi normale döndü. 1 hafta sonra dikişlerini aldı.

1 yıldan daha fazla süre sonra Antartika'yı terkeden ekip, 29 Mayıs 1962'de Leningrad limanına ulaştı. Rogozov, ertesi gün kliniğindeki işine geri döndü ve hayatının geri kalanında Leningard Tıp Enstitüsü Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ders vermeye devam etti.

"HERHANGİ BİR İŞTİ"

Rogozov, yaşadıklarını "İğneyi elime alıp vücuduma enjekte ettikten sonra, otomatik olarak ameliyat moduna geçtim.

O andan sonra hiçbir şey farketmedim" şeklinde anlatırken bu inanılmaz olay her sorulduğunda aynı cevabı verdi: "Herhangi bir işti, herhangi bir hayattı."

İLK VAKA

Yaptığı ameliyat, birinin kendi kendini -profesyonel ya da dışarıdan herhangi birinin yardımı olmadan, hastane dışında- başarıyla ameliyat ettiği ilk vaka olarak görülüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim