• BIST 9530.47
  • Altın 2476.75
  • Dolar 32.4981
  • Euro 34.7841
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kenan Acıkök; “Türkiye Rusya İlişkileri Diyalog Yoluyla Düzeltilmeli”

Kenan Acıkök; “Türkiye Rusya İlişkileri Diyalog Yoluyla Düzeltilmeli”
Ekoavrasya Ekonomik-Ticari İlişkiler Komite Başkanı Kenan Acıkök, Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Rusya'nın, Almanya'nın...

Ekoavrasya Ekonomik-Ticari İlişkiler Komite Başkanı Kenan Acıkök, Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Rusya'nın, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğu unutulmamalı" dedi.

Son dönemde yaşanan Türkiye-Rusya gerginliği ile ilgili önemli açıklamalar yapan Avrasya Ekonomik İlişkileri Derneği (Ekoavrasya) Ekonomik-Ticari İlişkiler Komite Başkanı aynı zamanda KOMED ve Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök; Rusya'nın, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "2013 yılında, Rusya Federasyonu'na ihracatımız 7, bu ülkeden ithalatımız ise 25 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ticaret hacmimiz 32 milyar dolar, ticaret açığımız -18 milyar dolar olmuştur. 2014 yılında ise ithalatımız 25,3; ihracatımız ise 6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Rusya Federasyonu ile turizm, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Rusya, Almanya'dan sonra ülkemize en çok turist gönderen ülkedir. 2014 yılında 4,5 milyon, 2015 yılının 8 aylık verilerine göre ise 2,78 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etti" dedi.

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN 27 YILDA YAPTIKLARININ DEĞERİ 61,7 MİLYAR DOLAR

Türk iş çevrelerinin Rusya genelindeki ticaret ve iş merkezleri, gıda, içecek, şişe, cam, beyaz ve kahverengi eşya, bankacılık ile diğer sektörlerdeki yatırımlarının tutarı 10 milyar doları aştığını belirten Acıkök; "Rusya müteahhitlik sektörümüz açısından özel önem taşımaktadır. Firmalarımızın, 2014 yılı itibariyle Rusya'da 1989 yılından bu yana toplam üstlendikleri proje sayısı 1 bin 923'e ulaşmıştır. Bu projelerin toplam değeri 61,7 milyar doları aşmıştır. Keza, Türkiye'deki Rus yatırımlarının toplam değeri de 10 milyar doları geçmiştir. Son yıllarda çok sayıda Rus vatandaşı Türkiye'de gayrimenkul satın almıştır. Gayrimenkullerin sayısı 8 bin civarındadır" ifadelerini kullandı.

ENERJİNİN ÖNEMİ

Ekoavrasya Ekonomik-Ticari İlişkiler Komite Başkanı Kenan Acıkök, yakıt ve enerji konuları ikili işbirliği çalışmalarında önemli bir pay sahibi olduğunun altını çizip, "25 yıllık uzun vadeli bir Hükümetlerarası Sözleşme uyarınca Türkiye 1987 yılından bu yana Rusya'dan doğal gaz ithal etmektedir. 2002 yılı itibariyle yıllık ithalat rakamı 12 milyar metreküp civarındadır. Ayrıca Karadeniz altından gaz boru hattı inşa edilerek Mavi Akım projesinin devreye sokulması ile 2010 yılına kadar Türkiye'ye toplam yıllık hacminin 30 milyar metrekübe arttırılması hakkında mutabakat sağlanmıştır. Türk girişimcilerinin Rusya Federasyonu'nda yaptıkları yatırımların hacmi 1 milyar doları aşmaktadır" dedi.

"BU KRİZ ORTA VADEDE MUTLAKA DÜZELECEKTİR"

Türkiye'nin tüm uyarılara rağmen cevap vermediği ve sınır ihlali yaptığı için düşürdüğü Rus uçağından sonra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir döneme girileceğinin sinyalleri görülmeye başlandığını belirten Acıkök; sözlerini şöyle tamamladı: "Rusya Federasyonu ile Ekonomi ve ticaret, ikili ilişkilerimizde her zaman önemli bir yer teşkil etmiştir. Yıllarca gösterilen çabanın neticesinde sağlam ve güçlü bir temele oturtulan ilişkilerimizin bu üzücü olay nedeniyle zarara uğramasına izin verilmemesi gerekir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere tüm bürokratlarımızın olayların başladığı ilk günden bu yana takındıkları ılımlı tutumun Rusya tarafında da karşılık bularak ilişkilerimizin en kısa sürede normale döneceğini ümit ediyorum. Boğaz'da yaşanan roketatarlı geçiş küstahlığı gibi olayların münferit ve kişilerin kendilerine ait çirkin davranışlar olduğunu düşünmek istiyorum. Türkiye, bugüne kadar turizm alanında yapmış olduğu yatırımları, üstün nitelikli tesisleri, memnuniyet odaklı hizmet kalitesi ve misafirperver toplumu sayesinde her yıl 40 milyonu aşkın yabancı turisti misafir etmektedir. Bu kapsamda bu yıl 3 milyon civarında Rus turisti ağırladık. İnancım şudur ki bu kriz orta vadede mutlaka düzelecektir. Diğer taraftan bu kriz Türkiye'ye alternatif yeni ticaret alanları da açacaktır".

Kenan Acıkök; “Türkiye Rusya İlişkileri Diyalog Yoluyla Düzeltilmeli”

Kenan Acıkök; “Türkiye Rusya İlişkileri Diyalog Yoluyla Düzeltilmeli”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim