• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kemoterapinin yerini akıllı ilaçlar alacak

Kemoterapinin yerini akıllı ilaçlar alacak
Oldukça fazla yan etkisi bulunan kemoterapinin yerini gelişen teknoloji ile birlikte akıllı ilaçların alması için birçok çalışma gerçekleştiriliyor. LLMBİR Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, özellikle ağızdan alınabilen ilaçların önümüzdeki 10 yıl içinde kemo

Kanser tedavisinin en önemli tedavi ayağı kemoterapi, önümüzdeki 10 yıl içinde yerini akıllı kanser ilaçlarına bırakacak. Uzmanlar, en çok kan kanserleri olmak üzere gelecek on yıl içinde etkisi yüksek, yan etkisi olabildiğince az ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılabileceğinin müjdesini verdi. 60 yıldan bu yana lenf kanserlerinin tedavilerinde kemoterapinin kullanıldığını belirten Lösemi, Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kanseri daha iyi tanımaya başladık”

“Hastaya damar yoluyla uzun süre ilaç verilerek uygulanan kemoterapi, bulantı, saç dökülmesi gibi yan etkilere yol açıyor. Bu yöntem, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kullanılmaya başlandı. 2000'li yılların başından itibaren tedavide yeni açılımlar elde edildi. Kanserli hücrenin daha iyi tanınmasıyla birlikte, onun zayıf noktaları bulunarak, tümöre hayat veren ve büyümesine yol açan unsurlar birer birer anlaşılmaya başlandı."

“Akıllı ilaçlar kanseri kontrol altında tutuyor”

 “Kanser tedavisinde kullanılmak üzere yaklaşık 200'ün üzerinde ilaç üretildi. Erken veya ileri evre kanserde etkili olabilecek bu ilaçların çalışmaları devam ediyor. Her yıl bir ya da iki ilaç da kullanıma giriyor. Bu ilaçlar, hücrenin bir yerinde var olan mekanizmayı yok ediyor ya da durduruyor. Böylece hastalığa yani hedefe yönelik tedavi sağlanıyor. Bunlara, bu tip özelliklerinden ötürü akıllı ilaçlar deniliyor. Bu ilaçlarla tümör ortadan kaldırılmasa bile adeta kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik bir hastalık haline dönüştürülerek, kontrol altında tutulabiliyor.”

“Lenfomayı durdurabilen ilaçlar üzerinde çalışılıyor”

“İdeal ilaç, etkisi yüzde yüz ve yan etkisi yüzde sıfır olan, mümkünse ağızdan ve günde bir kez alınan maliyeti de olabildiğince düşük olandır. Şu an, bu hedefe ulaşmaya daha çok var. Ancak, önemli ilerlemeler var. Şu anda, kemoterapi dışında ağızdan alınan ve bazı lenfomaları durdurabilen önemli ilaçlar üzerinde çalışılıyor ve klinik olarak uygulanmaya başlandı."

Bu ilaçlar kemoterapinin yerini alacak

“Özellikle lenfomanın bazı alt türlerinde etkili ve etken maddesi lenalidomid, idelalisib ve ibrutinib şeklindeki ilaçlar, hedefe yönelik tedavi ediyor. Bu akıllı ilaçlar, ağızdan alınıyor ve hastaya büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle ağızdan alınabilen ilaçlar, gelecekte kemoterapinin yerini alacak. En çok kan kanserleri olmak üzere, gelecek on yıl içinde etkisi yüksek, yan etkisi olabildiğince az ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılabilecek."

“Kök hücre naklini de kolaylaştıracak”

“Bu ve benzeri ilaçlarla neredeyse kök hücre naklinin bile hastaneye yatırılmadan yapılabileceği konuşuluyor. Damardan kullanılan ve etki gücü yüksek ilaçlar artık kullanımda. Bunlar her yıl yenilenerek etki gücü artıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim